‌تسهیل مسیر رشد دانش‌بنیان‌ها‌ اقتصاد کشور را پویا می‌کند
08:36 2023/08/20

‌محمدرضا نجفی منش، عضو اتاق بازرگانی تهران، درباره آیین‌نامه جدید ارزیابی دانش‌بنیان‌ها‌ با اشاره به اینکه دولت‌ها در کشورهای مختلف از تولیدکنندگان و نوآوران داخلی حمایت می‌کنند، تصریح کرد: ما هم باید حمایت از دانش‌بنیان‌ها و شرکت‌های نوپا را در دستور کار قرار دهیم تا آن‌ها را به حرکت در آوریم. اما این حمایت‌ها باید در چارچوب‌های خاصی صورت بگیرد تا در نهایت ما را به هدف اصلی که همان افزایش تولیدات با کیفیت است، برساند.

وی‌ گفت: اقداماتی که در زمینه‌ به قاعده در آوردن برخوردمان با دانش‌بنیان‌ها در قالب آیین نامه‌ ارزیابی و حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان صورت گرفته است، مثبت ارزیابی می‌شود. اما دولت باید این اقدام را هم با جدیت دنبال کند که امکان واردات محصولاتی را که مشابه داخلی آن‌ها تولید می‌شود، ممنوع کند، الان این قانون وجود دارد و لازم است با جدیت بیشتری پیگیری شود.

این عضو اتاق بازرگانی تهران اضافه کرد: متاسفانه الان شاهد هستیم که برخی شرکت‌های دانش‌بنیان به تولید محصولی می‌پردازند اما مشابه همان محصول از خارج از کشور وارد می‌شود. باید جلوی این طور اقدامات گرفته شود و حمایت اصولی از تولیدکنندگان داخلی در دستور کار باشد.

نجفی منش بیان کرد: این بند آیین نامه که گفته است‌ شرکت‌ها باید مسیر رشدشان را طی کنند و در مدت زمان مشخصی که مثلاً سه سال است، خودشان را به سطح بعدی برسانند، منطقی است.

وی ادامه داد: در نظر گرفتن این شرایط وجب می‌شود که فرقی بین شرکت‌هایی که در حال تلاش هستند با شرکت‌هایی که درجا می‌زنند، قائل شویم. در نهایت بر اساس این مکانیسم به حمایت از شرکت‌های تلاشگر می‌پردازیم و واحدهایی که تلاشی در راستای رشد دادن خودشان نداشته اند از گردونه‌ رقابت خارج می‌شوند.

نجفی منش گفت: اعمال کنترل‌ها و نظارت‌های مداوم به منظور ارزیابی میزان رشد شرکت‌های دانش‌بنیان امری ضروری است و با تسهیل مسیر رشد دانش‌بنیان‌ها، پویایی‌‌ در اقتصاد کشور به وجود می‌آید، مهم‌ترین ویژگی آیین‌نامه جدید ارزیابی دانش‌بنیان‌ها، تسهیل ورود و توجه به مسیر رشد به جای متوقف ماندن در ارزیابی اولیه است که این موضوع منجر به توسعه زیست‌بوم علم و فناوری خواهد شد و برای شرکت‌های دانش‌بنیان نیز موثرتر خواهد بود.

این عضو اتاق بازرگانی تهران در پاسخ به این سوال که عبور از تک شاخص پیچیدگی فناوری برای ارزیابی دانش‌بنیان‌ها و در نظر گرفتن شاخص‌های متنوع مانند میزان فروش، طی کردن مسیر رشد و تسلط بر دانش فنی چقدر در ارزیابی صحیح تر دانش‌بنیان‌ها تأثیرگذار است؟ گفت: کلیت امر این است که ما باید با استفاده از شاخص‌های متنوع و دقیق به حمایت از هر گونه نوآوری به شرط کیفیت و توجیه لازم در کشور بپردازیم، در نظر گرفتن شاخص‌های متنوع و صحیح می‌تواند به ما در این راه کمک کند.

وی ادامه داد: ارتباط دادن شرکت‌های دانش‌بنیان فناور با پیشران‌های اقتصاد دانش‌بنیان و مجتمع‌های صنعتی بزرگ کشور که در آیین نامه پیش بینی شده است، اقدام مناسبی است، در همین راستا، بهترین حمایتی که می‌توانیم از دانش‌بنیان‌ها داشته باشیم این است که واردات محصولاتی که نمونه‌ داخلی‌اش تولید می‌شود، ممنوع شود و با جدیت این قانون را اجرا کنیم.

بنابراین گزارش طی سال‌های اخیر، با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری، شرکت‌های دانش‌بنیان به عنوان بازوهای ورود فناوری به صنایع در کشورمان مورد توجه قرار گرفته‌اند و قانونی در راستای حمایت از آن‌ها تحت عنوان جهش تولید دانش‌بنیان در مجلس به تصویب رسید.

اما شرکت‌های دانش‌بنیان در مورد نحوه‌ دسته بندی و ارزیابی آن‌ها و نظام حمایتی شان گلایه‌هایی داشتند، کارشناسان نیز بر عدم کارآیی نظام قبلی ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان که مبتنی بر یک شاخص محدود یعنی پیچیدگی فناوری بود، اذعان داشتند. از سوی دیگر، تا الان شرکت‌های دانش‌بنیان به سه دسته‌ نوع اول، دوم و سوم دسته بندی می‌شدند که گاهی شاهد بروز برخی تبعیض‌ها در مورد آن‌ها بودیم.

این موارد معاونت علمی، فناوری و ریاست جمهوری را به سمت تدوین آیین نامه‌ جدید ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان، دسته بندی مجدد این شرکت‌ها و تعریف نظام حمایتی جدیدی سوق داد؛ آیین نامه‌ جدید ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان که اخیراً توسط معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری ابلاغ شد، تلاش کرده است نواقصی را که در بالا شرح دادیم، پوشش دهد.

پایان پیام/