«شمعی روشن کن»؛ پویش خودجوشی که پس از بمباران بیمارستان «المعمدانی» آغاز شد
10:34 2023/10/26

به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس، سید محمدمهدی دزفولی، مستند ساز و موسس پویش «شمعی روشن کن» با حضور در برنامه «به افق فلسطین» درباره این پویش و هدف آن توضیح داد. او در برنامه تلویزیونی «به افق فلسطین» که با اجرای مصطفی شوقی از شبکه افق پخش می‌شود، گفت: «وقتی بمباران عجیب بیمارستان «المعمدانی» انجام شد تصمیم گرفتیم تا پویش «شمعی روشن کن» را به راه بیاندازیم. فعالیت این پویش بدون آنکه از جایی حمایت شویم یا از قبل برنامه‌ای وجود داشته باشد شروع شد. جمعی از مستندسازها مانند محسن آقایی، محمدرضا برونی و دیگران آمدند تا کار را شروع کنیم و کلید آن با یک پست اینستاگرامی زده شد.»

دزفولی درباره فعالیت هایی که در این پویش انجام می‌شود، بیان کرد: «تلویزیون‌هایی را با خود به کف خیابان می‌آوریم و با نمایش کلیپ‌هایی که از غزه منتشر شده و خودمان هم تدوین می‌کنیم به مردم نشان می‌دهیم و رو در رو با آن‌ها درباره اتفاقات پیش آمده در غزه صحبت می‌کنیم.»

این مستندساز در ادامه افزود: «واقعیت این است که برخی از مردم دقیقا نمی‌دانند چه اتفاقی در حال رخ دادن است. شاید به طور کلی بدانند جنگی جدی در غزه رخ داده؛ اما اینکه بدانند چه ابعادی دارد نمی‌دانند. اینکه هر روز در غزه بمباران شدید می‌شود و چند تُن بمب بر سر مردم بی پناه ریخته می‌شود. باورنکردنی است آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در مرز رفح صحبت می‌کند و جامعه جهانی هم کاری نمی‌تواند انجام دهد. حس‌مان اینطور است مردم در جریان اتفاقاتی که در حال رخ دادن است نیستند. برخی افرادی که وارد بحث می‌شوند بعد از چند بار صحبت و بحث کردن به نقطه‌ای می‌رسند که دیگر شبهه‌شان برطرف می‌شود، شمعی روشن کرده، تشکر می‌کنند و می‌روند.»

سید محمدمهدی دزفولی درباره جانمایی‌هایی که برای حضور رو در رو با مردم در نظر گرفته‌اند گفت: «میادینی مانند تجریش، فردوسی، ولیعصر، انقلاب، بهارستان، 17 شهریور، هفت تیر، چهارراه جمهوری، چهارراه ولیعصر و... از جمله نقاطی هستند که از عصر چهارشنبه هفته پیش در نظر گرفته شد تا کار میدانی شروع شود. کلیپ‌ها نمایش داده می‌شود و تقریبا هر گروه که بعضا از جیب خودشان هزینه کرده‌اند 100 شمع روشن کرده و در همان زمان با مردم صحبت می‌کنند و بر روی مقواها هم نوشته شده به یاد مظلومیت مردم غزه شمعی روشن کن. در نهایت نیز به صورت رو در رو با مردم در مورد اتفاقات صحبت می‌شود.»

او با تاکید بر این موضوع که در میان گفتگوها ممکن است بحثی هم رخ دهد گفت: «افرادی نیز در این میان مخالف هستند. شاید بعضی افراد به دلیل اتفاقاتی که سال گذشته در کشورمان رخ داده روی نگاهی که دارند و حاکمیت را مقصر می‌دانند می‌گویند چرا باید برای فلسطین کاری کرد؟ باید برای اتفاقات کشور خودمان کاری کنیم. این افراد منتقد نگاه استراتژیک و تاریخی که باید را به کشور فلسطین ندارند. بحث این روزهای فلسطین بحث دو هفته اخیر و حماس نیست؛ بحث 75 ساله‌ایست که از سال 1948 تا به امروز وجود داشته و دارد.»

دزفولی با انتقاد از رسانه‌های معاند و تاثیری که بر مخاطب‌های داخلی می‌گذارد گفت: «در داخل کشور هجمه‌های رسانه‌هایی همچون ایران اینترنشنال، بی‌بی‌سی، من‌وتو و... تاثیر رسانه‌ای خودشان را گذاشته‌اند. با توجه به این موضوع برخی با ما همراهی می‌کنند، برخی سوال دارند و برخی بی‌تفاوت نسبت به این موضوع عبور می‌کنند. اما همین که داخل شبکه‌های اجتماعی بحث به وجود می‌آید نشان می‌دهد تا حدودی توانسته‌ایم واکنش‌هایی را به دست آوریم. این پویش به مرور به شهرستان ها نیز کشیده شد و  دوستانی از سمنان، اهواز و تبریز پیام داده و این حرکت را در قالب گروه‌های چند نفره شروع کرده‌اند.»

حامی پویش شمعی روشن کن در زمینه حضور اقشار گوناگون در این پویش گفت: «برخی از اعضای حاضر در پویش برای آنکه بتوانند ارتباط بهتری با مردم برقرار کنند با خودشان ساز آورده‌اند. آنها طیف سنی مختلفی دارند و رشته‌های هنری، علوم انسانی، مستندساز، نویسنده، موزیسین و... هستند. شاید فعالیت‌هایمان در شب‌های اول سخت‌تر بود؛ اما به مرور بهتر شد.»

دزفولی همچنین بیان کرد: «قبل از انقلاب نیز ایران رژیم اسرائیل را به صورت دو فاکتور به رسمیت می‌شناخت. یعنی هم پذیرفته و هم نپذیرفته بود. قبل از انقلاب چند مسابقه ورزشی نیز با تیم اسرائیل داشتیم که آن زمان جزو قاره آسیا به حساب می‌آمد و دیگر بعد از فشارهایی که وجود داشت تصمیم گرفته شد جزو قاره اروپا باشد. آن زمان در ورزشگاه امجدیه جو بازی علیه اسرائیل بود و این آدرس خوبی برای یادآوری یک مساله تاریخی است.»

او ادامه داد: «در سال‌های اخیر وزارت خارجه، ارتش و وزارت جنگ اسرائیل صفحات مجازی به زبان فارسی دارند. زبان‌های عربی، انگلیسی، عبری و فارسی زبان‌هایی است که آنها تولید محتوا می‌کنند و این موضوع نکته جالبی است. به زبان عربی علیه ایرانی‌ها مطلب تولید می‌کنند و به عنوان مثال از خلیج فارس با عنوان دیگری نام می‌برند. به زبان فارسی نیز علیه عرب زبان‌ها تولید محتوا می‌کنند. با این کار قصدشان این است که نفاق را میان اعراب و ایرانی‌ها به وجود آورند. همین فعالیت‌های‌شان با توجه به زاویه‌ای که برخی از اقشار جامعه با نظام پیدا کرده‌اند تاثیر خودش را گذاشته است و به صورت مشخص می‌توان در فضای مجازی به این موضوع رسید.»

دزفولی با تاکید بر آنکه همچنان اکثریت جامعه نگاه‌شان ضد اسرائیلی است گفت: «بسیار از مردم همچنان برای اسرائیل مشروعیتی قائل نیستند. با این حال شبهاتی وجود دارد که ما در ادامه کمپین تلاش مان بر این است تا به این شبهات پاسخ دهیم. به عنوان مثال گفته می‌شود فلسطینی‌ها زمین‌شان را به اسرائیلی‌ها فروخته‌اند. این شبهه‌ایست که از ابتدا بوده و این سوال بسیار مطرح می‌شود. نکات دیگری که مطرح می‌شود این است که اسرائیل کشوری است که سازمان ملل آن را به رسمیت شناخته است. اسرائیل کشوریست که با جایی کاری ندارد و این حماس و فلسطینی‌ها هستند که دائم تلاش می‌کنند به آنها آسیب بزنند. در این پویش تلاش شده تا کلیپ‌‌های یکی دو دقیقه‌ای ساخته و به مردم نشان داده شود. در فضای مجازی نیز با این روش‌ها به شبهات پاسخ داده می‌شود.»

این مستندساز در پاسخ به این سوال که در پویش شمعی روشن کن چه فعالیت‌هایی درباره کودکان انجام می‌شود گفت: «در این زمینه یک کار پرفورمنس در نظر گرفته شده که با واکنش‌های خوبی مواجه شده است. افرادی که از این صحنه عبور می‌کنند اگر کودکان باشند واکنش نشان می‌دهند؛ مادرها تامل می‌کنند و در برخی مواقع می‌ایستند و شمعی نیز روشن می‌کنند. مادرها با این پرفورمنس حس خوبی برقرار می‌کنند. البته طیف‌ها وسیع است. به عنوان مثال در میدان تجریش خانومی که می‌ایستد و تامل می‌کند از نظر حجاب، پوشش مناسب ندارد؛ اما او نیز ارتباط برقرار می‌کنند. این موضوع نشان می‌دهد این حس یک حس ایدئولوژیک نیست. همان طور که خیلی وقت‌ها چپ‌ها و میانه‌روهای مسیحی نیز واکنش دارند و متاثر می‌شوند.»

دزفولی با اشاره به اینکه همچنان فعالیت‌شان در رسانه‌ها و فضای مجازی در کنار فعالیت‌های میدانی انجام می‌شود افزود: «ما رسانه را کنار نگذاشته‌ایم. پویشی که آغاز کرده‌ایم هم در تلگرام و هم در بله صفحه و کانال دارد و هر شب آدرس‌هایی که قرار است در آنجا حضور داشته باشیم را در این فضاها اعلام می‌کنیم. عکس‌ها و واکنش‌های شب‌های قبل را نیز در این فضاهای مجازی منتشر می‌کنیم. نیت بر آن است تا فضای دو قطبی که در جامعه به وجود آمده را با حضور در میان مردم از بین ببریم. تنها فعالیت در فضای مجازی هنر نیست و باید در کف خیابان هم رفت با مردم به صورت رو در رو صحبت شود تا یک پویش به صورت جدی ادامه یابد.»

سید محمدمهدی دزفولی در پایان خاطرنشان کرد: «می‌خواهیم مسئله فلسطین را تا هر کجا که ادامه دارد پیش ببریم و همراهی کنیم. تلاش بر فراگیرتر شدن است و شهرستان‌ها را پای کار بیاوریم. تلاش بر آن است تا شبکه سازی انجام گیرد و ابعاد وسیع‌تر شود. این کمپین‌ها نیاز به ادامه پیدا کردن خواهد داشت تا تاثیر بلندمدت و وسیع بگذارد.»

پایان پیام/