داستان زندگی خیاطی که «پوش دوز» مجلس عزای امام حسین است
12:17 2023/11/13

به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس، مستند «من خیاط نیستم» به کارگردانی سیدمجتبی حسینی در هفتمین جشنواره تلویزیونی مستند حضور دارد و برای اولین بار از تلویزیون و شبکه مستند سیما پخش شد. این مستند داستان زندگی اسدالله مریم‌آبادی، خیاط باسابقه یزدی است که شغل اصلی او «پوش‌دوزی» است.

حاج اسدالله مریم آبادی بیش از ۵۰ سال است که حرفه پوش دوزی برای خیمه عزای امام حسین (ع) را پیشه خود کرده است، پیشه‌ای که هم اکنون پسر‌ها و نوه ها نیز آن را ادامه داده اند.

سیدمجتبی حسینی، کارگردان «من خیاط نیستم» درباره سوژه این مستند گفت: این مستند روایتی متفاوت از زندگی حاج اسدالله مریم‌آبادی، خیاط باسابقه یزدی است که به دوخت «پوش» مشهور است. «پوش»، خیمه بزرگی است که در مجالس عزاداری امام حسین علیه‌السلام روی تکیه‌ها و حسینیه‌های بزرگ نصب می‌شود و عزاداری در زیر سایه آن مشغول برگزاری مراسم می‌شوند. 

وی با اشاره به هنر «پوش دوزی» گفت: پوش دوزی یکی از هنرهای سنتی است که در یزد رواج بسیار زیادی دارد؛ از نظر کاری، شغل بسیار سختی است و باید به صورت گروهی انجام شود اما از نظر زیبایی‌شناسی جلوه بصری دیدنی دارد و از این نظر نوعی میراث ناملموس شناخته می‌شود.

این مستندساز با اشاره به داستان زندگی سوژه خود گفت: زندگی حاج اسدالله مریم‌آبادی فراز و نشیب‌های زیادی داشته و در ابتدا خیاط بوده است، اما این شغل را دوست نداشته است. یک اتفاق در زندگی‌اش باعث می‌شود که اعتقادات عجیبی نسبت به این موضوع پیدا کرده و تمام شغلش را معطوف پوش‌دوزی کند. او اکنون یکی از افراد شناخته شده در این شغل به شمار می‌رود و به شغلی که دارد افتخار می‌کند. 

او درباره روند تولید این مستند گفت: این مستند رویکری شاعرانه دارد. در حقیقت، به دنبال این نبودیم که درباره پوش دوزی حرف بزنیم و جزئیات دوخت آن را بیان کنیم، بلکه دنبال حس و حال معنوی خود حاج اسدالله و برپایی مجالس عزاداری امام حسین علیه السلام در زیر همین پوش‌ها بودیم. 

حسینی خاطرنشان کرد: این مستند در استان یزد تصویربرداری شده است؛ در بخشی از مستند آیین بالا بردن پوش را نشان می‌دهیم که اتفاقی دیدنی است. علاوه براین، چند جلسه در کارگاه خود حاج اسدالله تصویربرداری کردیم.

پایان پیام/