«گهواره» مادران در حوزه هنری آرام گرفت
07:17 2023/11/18

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران توانا، اختتامیه رویداد ملی لالایی با عنوان «گهواره» با محوریت لالایی‌های اقلیمی به دبیری بشری صاحبی شاعر عرصه شعر آیینی روز شنبه ۲۷ آبان در حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار شد.

بشری صاحبی دبیر این رویداد گفت: آینده از آن کسانی است که رویایی دارند و آن رویا را روایت می کنند و خوشبخت ما که میراث‌دار رویای آینده‌ روشنیم. رویایی که نسل به نسل لالایی مادرانمان است و امید بازگشت آن مرد بزرگ را نوید می‌دهد و چراغ ان الارض یرثها عبادی الصالحون را در دل ها روشن نگاه می‌دارد.

وی افزود: لالایی نه کلام صرف است و نه موسیقی مطلق، عصاره فرهنگ و یکی از اولین مواجهه‌های انسان با هنر و ادبیات هر ملت است و موجبات آرامش توأمان مادر و فرزند را فراهم می‌سازد و چه زیباست که حلاوت داشتن رویای آینده روشن از روزهای نخست زندگی و از طریق لالایی به جان نسل‌های آینده بنشیند.

دبیر رویداد ملی لالایی با اشاره به اهداف این جشنواره ادامه داد: اولین فراخوان ملی لالایی که با عنوان گهواره شناخته می شود با دو هدف منتشر شد. نخستین هدف احیای ظرفیت فرهنگی مهم اما مغفول‌مانده لالایی بود که از قدیمی ترین قوالب ادبی ایران و جهان است و به رغم اثرگذاری فراوان بر شکل‌گیری هویت کودکان، امروزه کمتر به آن پرداخته می‌شود. هدف دیگر نیز فراهم آوردن شرایطی بود که بتوانیم رویای آینده روشن را از روزهای نخست زندگی در گوش فرزندانمان زمزمه کنیم و اینگونه در مسیر تحقق آن رویا قدمی برداشته باشیم.

در ادامه محمدرضا سنگری نویسنده و پژوهشگر ایرانی ضمن بیان انواع لالایی گفت: جغرافیای مادر در هنگام لالایی را بنده جغرافیای لالایی می‌گویم. امام صادق فرمودند بهترین موقعیت برای لالایی، قراردادن کودک در سمت چپ است. طبق تحقیقات ۷۶ درصد مادران کودکان خود را به صورت ناخودآگاه در سمت چپ حمل می‌کنند.

وی ادامه داد: لالایی‌ها به ۴ دسته تقسیم می‌شوند. بی واژه، نیمه واژه، با واژه و شعر و بدون حضور مادر از انواع لالایی ها است.

سنگری با بیان انواع اعتبارهای لالایی خاطرنشان کرد: خواب کردن کودک، تخلیه خود مادر با خواندن لالایی و تربیت کودک با القا از اعتبارهای لالایی است. لالایی هایی که از حضرت زهرا(س) به جا مانده است بیشتر برای تربیت کودک بوده است. الگو سازی در بخش لالایی بسیار مهم است.

«اشبه اباک یا حسنواخلع عن الحق الرسنواعبد الها ذا مننولاتوال ذا الاحن»

در ادامه این برنامه کمال شفیعی شاعر و نویسنده کودک و نوجوان گفت: لالایی ها هم شادمانه و هم غمنامه دارند. امیدواریم سایه جنگ از سر بچه ها برداشته شود و برای تمام کودکان غزه و جهان آرزوی دنیایی از صلح داریم. 

بخشی از بیانیه‌ داوران نخستین رویداد ملی لالایی به شرح زیر است:

با توجه به گستردگی اهمیت و زیربنایی بودن موضوع لالایی در ایران اسلامی، شایسته است مراکز و معاونت‌های محترم حوزه هنری و سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با ادبیات کودک و نوجوان در دوره‌های بعد شانه به شانه حوزه هنری کودک و نوجوان، برای به بارنشستن این نهال مبارک گام بردارند.

 در آیین اختتامیه رویداد ملی لالایی(گهواره) از محمدرضا جاوید یکی از برترین استادهای حوزه موسیقی نواحی تقدیر و تشکر شد. 

در بخش دیگر از این برنامه نمایش های کوتاهی با موضوع لالایی از گروه نمایش یاس کبود اجرا شد. همچنین سرودی را گروه کرال با عنوان لالایی خواندند.

در پایان این اختتامیه از آثار برتر در بخش های مختلف تقدیر به عمل آمد و جوایز نقدی و لوح تقدیر به آن‌ها داده شد.

۳۰ مرداد ماه سال جاری با حضور اساتید برجسته شعر کودک و نوجوان، پژوهشگران عرصه لالایی و فعالان حوزه روانشناسی کودک، از پوستر گهواره رونمایی شد و تا ۳۰ مهرماه آثار ارزشمند هنرمندان در سه محور احیای تراث، سرایش لالایی با محورهای موضوعی طرح شده و بازآفرینی لالایی مادران شهدا  قریب به ۲۰۰ اثر از ۲۰ استان کشور به دبیرخانه رسید و برای داوران مربوطه ارسال شد.

پایان پیام/