به گزارش خبرگزاری فارس، هجدهمین قسمت از برنامه رادیویی سینماگرام به موضوع فیکنیوزها و جریان خبری غیراخلاقی در سینما اختصاص یافت. این برنامه که شامگاه جمعه 3 آذر با اجرا و سردبیری میثم کریمی از رادیو نمایش پخش شد و احسان هوشیارگر مدیرکل هنر و رسانه خبرگزاری فارس، امیرحسین مکاریانی منتقد و کارشناس سینما، احمدرضا معراجی دبیر فرهنگ و هنر خبرگزاری میزان و علیرضا مرادی سردبیر فرهنگی و هنری خبرگزاری ایرنا به مهمانان این برنامه به بیان نقطه نظرات خود پرداختند.
در ابتدای این برنامه احمدرضا معراجی بیان کرد: برخی از این کانالها و گردانندگانشان گویی به طور فصلی عمل می کنند و بعد از مدتی یک کانال تلگرامی دیگر راه میاندازند و نه تنها به مدیران و هنرمندان که به سینماگران هم حمله می کنند. در گذشته افراد مشخصی پشت این کار بودند اما امروز اصلا هویت آن ها معلوم نیست.
وی افزود: یک روز در کانالهای خود میگویند چرا فلان فرد با جشنوارهها قرارداد دارد. ما در رسانه به اصطلاح نقد «خاله زنکی» نداریم و تخریب در جریان رسمی رسانه جایی ندارد. اما امروز آن کانالها فقط می خواهند به هر نحوی و از راه های چرک به خواسته خود برسند. مطالبی می نویسند که ما دلمان نمیخواهیم حتی درباره دشمنانمان بشنویم. به زندگی شخصی و حریم خصوصی افراد میپردازند که این اصلا در شان یک رسانه نیست.
وی ادامه داد: این صحبت ها اصلا درخور سینما نیست. متاسفانه انقدر فعالیتشان زیاد شده است که سینماگران دچار ناامنی شده اند. کارشان با خصومتهای شخصی همراه است و اگر این جریان ادامه دار باشد و جلویش را نگیریم، دیگر محیط امنی برای افرادی که میخواهند بیحاشیه به تخصص خود بپردازند، وجود نخواهد داشت.
احسان هوشیارگر نیز در ادامه بیان کرد: خوشحالم که این معضل در حال مطرح شدن در سطحی کلان و از طریق برنامه «سینماگرام» است. این باعث می شود این مشکل ابعاد رسانهای وسیع تری بگیرد. به هر حال قدرت امری شیرین است و ریشه فعالیت برخی از فیکنیوزها به حفظ منافع و قدرت بازمیگردد. در سال های اخیر شاهد بودهایم فیک نیوزها در همه حوزههای هنر فعال هستند اما شاید تعدادشان به دلیل جذابیتهای سینما در این عرصه بیشتر است و باخ خواهیشان نیز به تبع بیشتر است.
هوشیارگر همچنین توضیح داد: گاهی حتی مدیران هم برای حفظ منافع و صندلی خود از این فیکنیوزها استفاده میکنند. اخبار دروغ و ناسالمی را به طور هدفمند و با سوءنیت منتشر میکنند تا حیثیت و سابقه حرفهای افراد را زیر سوال ببرند. به عنوان مثال من 16 ماه در بنیاد سینمایی فارابی به عنوان مدیر روابط عمومی فعالیت داشتم و در طی این مدت بارها با صاحبان این فیک نیوزها مواجه بودم که میگفتند آنقدر به ما بده تا ما به اصطلاح فارابی را نزنیم و وقتی به نتیجه نمیرسیدند، مطالب حاشیهساز و دروغین منتشر میکردند. گاهی ممکن است بدانیم این فیکنیوزهای تلگرامی توسط چه کسانی اداره میشوند اما افرادی پشت پرده و در سایه هستند که از این کانالها به عنوان ابزار استفاده میکنند.
وی ادامه داد: این اتفاق در بسیاری از مواقع کاملا مغرضانه و برای رسیدن به یک صندلی یا حفظ یک صندلی یا موقعیت شغلی صورت گرفته است.
کریمی نیز عنوان کرد: تکلیف این کانالها مشخص است و هرکس بیشتر باج بدهد او را می زنند. اما این مهم است که بدانیم از سوی چه کسانی راهبری میشوند.
امیرحسین مکاریانی نیز در ادامه این برنامه گفت: متاسفانه رسانه های سینمایی دچار انحراف شده اند. تغییر در شکل رسانه به واسطه توسعه علومی است که ما نیز آنها را پذیرفته ایم اما گاهی این امکان از سویی آسیبهایی را هم به دنبال دارد و ما در این برنامه درباره وجه آسیب زننده رسانه صحبت میکنیم. جریان رسمی رسانه باید مانع رشد قارچگونه فیک نیوزها شود. بخشی از این رشد فیکنیوزها تقصیر ما نیز هست. وقتی شروع به دروغ پردازی و نفاق علیه نیروهای موثر رسانه میکنند یا اهالی سینما را میکوبند، گاهی خود اهالی رسانه و سینماگران این خبرهای جعلی را برای مدیران بالادستی میفرستند و به آن استناد میکنند.
وی افزود: با انواع تهمتها و القاب ناپسند کاربران بی هویت به توزیع این مطالب دروغین می پردازند. شخص مورد تهمت قرار گرفته نیز نه امکان توضیح و دفاع از خود را دارد و نه هیچ نهاد و شخصی نیز مسئولیت این مطالب دروغ را نمی پذیرد. وقتی ما مطالب این کانالها را برای مدیران و همدیگر می فرستیم نیز به نوعی در حال اعتبار بخشی به فیک نیوزها هستیم.
معراجی در ادامه گفت: در رسانه ما نقد به اشخاص نداریم نقد به سیستم داریم تا به دنبالش نقدهایی که صورت می گیرد سیستم به جریان درست خود بازگردد. در کانال ها جعلی تلگرامی باج خواهی به کمترین قیمتها صورت میگیرد.
من و احسان هوشیارگر شش ماه در فارابی همکاری داشتیم و از این دست مسائل زیاد داشتیم و با مبلغ یک تا دو میلیون تومان در ماه میشد یک کانال را برای مدتی ساکت کرد. مثلا دوستانی بودند که فیلمنامه داشتند و به فارابی یا سایر نهادها میآوردند و اگر با آن ها برای ساخت اثرشان موافقت میشد شروع به تعریف و تملقگویی از مدیر میکردند اما همین افراد اگر جواب منفی بگیرند، توهین و ناسزا شروع میشود.کانالهای تلگرامی فیک معضلی برای سینما شده اند. به بدترین شکل ممکن از آنها سوءاستفاده میشود و بزرگترین مشکل این است که هیچ مدیری به آنها رسیدگی نمیکند. من میدانم که حتی اخبار این کانالها حتی دست وزیر هم میرسد اما وقتی به وزیر و حتی معاونانش توهین میشود هیچ شکایتی صورت نمیگیرد در حالی که قبلا بودهاند کسانی که از این کانالها شکایت کردهاند و آن ها را محکوم هم کردهاند. جریان رسانههای رسمی امروز از افرادی که در این کانال ها مورد اتهام و تهمت قرار می گیرند، حمایت میکند.
کریمی عنوان کرد: شاید بشود با 5 میلیون تومان کل این کانالهای تلگرامی را خرید اما تکلیف آن گروه که میخواهند حرفه ای عمل کنند و نمیخواهند باج بدهند، چیست. برای مثال یکی از این اسامی که در کانال ها مطالب جعلی را توزیع می کند به نظر می رسد یک بات تلگرامی است.
هوشیارگر نیز در ادامه گفت: برای افراد در سایه انگار فرقی ندارد چه کسانی را مورد اتهام قرار می دهند فقط می خواهند به خواسته خود برسند. در کانالهای بدون شناسنامه و بی هویت مطالب جعلی را منتشر میکنند تا به نقطه هدف خود برسند و وقتی این خبر به دست عالی ترین مقام و مدیر بالادستی از نظرشان برسد، انگار هدفشان محقق شده است.
در ادامه این قسمت از سینماگرام سرگرد جواد مختار رضایی نماینده پلیس فتا روی خط آمد و گفت: نشر اکاذیب چه از طریق نهادهای حقوقی یا اشخاص حقیقی تنها از طریق ثبت شکایت قابل پیگیری است. باید این موارد مستندسازی و از طریق نهادهای قضایی ابتدا در دادسراها بررسی شود و وقتی از سوی مقام قضایی جرم شناخته شد به پلیس فتا نیز ارجاع داده خواهد شد.
وی افزود: پیشنهاد من این است که شما شروع کننده این اقدام باشید تا ما وظیفه خود را در قبال شما هنرمندان انجام دهیم. بهترین اقدام ثبت شکایت از طریق دفاتر قضایی است. این جنس اقدامات در بالا بردن سواد رسانه ای و سواد بهره گیری از فضای مجازی برای مسئولان و مردم هم موثر است.انتشار یک بیانیه می تواند به نوعی این سواد رسانه ای و مقابله با نشر اکاذیب در این کانال ها را به دنبال داشته باشد. هر کلمه از آن مطلب جعلی منتشر شده از سوی مقام قضایی می تواند پیگیری شود و ما به عنوان پلیس صد در صد این موارد را پیگیری خواهیم کرد.
کریمی مجری برنامه نیز از سرگرد مختاررضایی خواست تا پیگیر مطالبات اهالی رسانه برای مقابله با فیک نیوزها باشد و مقرر شد تا اهالی رسانه در بیانیه ای مجزا خواستار برخورد با افرادی باشند که بدون هویت به نشر اخبار جعلی یا مطالبی در راستای تخریب اشخاص و حمله به حریم خصوصی آن ها میپردازند.
علیرضا مرادی از خبرگزاری ایرنا نیز در ادامه روی خط آمد و گفت: این جریان متاسفانه مسایل حاشیهای را جایگزین موضوعات مهم میکنند. نمیتوانیم بگوییم فیک نیوزها مهم نیستند چون دارند به جریان خبری رسمی حاشیه ایجاد میکنند.کریمی نیز خاطر نشان کرد: اگرچه این جنس اقدامات همیشه بوده است در دوران برخی مدیریت ها بیشتر شاهد فعالیت این کانال های تلگرامی جعلی هستیم. ما واقعا از مدیران ارشد سازمان سینمایی میخواهیم که این موضوع را پیگیری کنند. انشالله بعد از انتشار بیانیه اهالی رسانه این انتظار میرود که مدیران سینما پای کار بیایند و در حمایت از مقابله با این افراد باشند.برنامه رادیویی سینماگرام جمعه شبها از ساعت ۲۱ تا ۲۳ از رادیونمایش به طور زنده پخش میشود.