به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری فارس، «در بسیاری از کشورها، ایران را با سینمایش میشناسند.» اما هنوز «سینمای ما در دیپلماسی عمومی و فرهنگی جایگاه خودش را پیدا نکرده است.» اینها جملات رئیس سازمان سینمایی محمد خزاعی است.
در حالی که بسیاری از منتقدان اکران فیلمهای روز سینمای ایران و البته ساخت آثار با موضوعات استراتژیک را راهی برای عملگرا بودن سینما در دیپلماسی فرهنگی میدانند، بعد از از سرگیری اکران فیلم در خانه فرهنگی ایران در کویته پاکستان فیلم «بازمانده» که فاصلهای تا تولد سی سالگیاش نمانده و اکرانش خاطره 3 نسل گذشته است برای اکران در این کشور انتخاب و در سالن همایش خانه فرهنگ کویته برای عموم پخش شد.
بازمانده فیلم سینمایی تاریخی در مورد جنگ استقلال اسرائیل در سال ۱۹۴۸، به کارگردانی سیفالله داد و بازیگری سلمی المصری، جیانا عید، بسام کوسا، جمال سلیمان و غسان مسعود، محصول سال ۱۳۷۳ است.
پیش از این نیز اکران آثار مختلف سینمای ایران در کشورهای دیگر در قالب هفته فرهنگیهای فرهنگی ایران در این کشورها انجام شده بود، بر این اساس، اکران فیلم «ویلاییها»، «هناس»، «رمانتیسم عماد و طوبی»، «سارا و آیدا» و انیمیشن «لوپتو» در هفته فرهنگی ایران در روسیه در سالن ایلوزیون مسکو انجام شده بود.
اکران آثار ایرانی در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در کویته پاکستان برای اولین بار پس از چندین سال است که مجدد از سر گرفته شده و اتفاق میافتد. مطابق با این برنامه قرار است از این به بعد، عصر روزهای پنجشنبه هر هفته یک فیلم سینمایی ایرانی در سالن همایش خانه فرهنگ کویته برای عموم به نمایش در آید و «بازمانده» اولین فیلم این روند بوده است.
ایوب کهوسه از معروفترین چهرههای سینمایی پاکستان، افضل مراد بازیگر، نویسنده و کارگردان معروف بلوچستان و عیدی بلوچ از کارگردانان و بازیگران پیشکسوت تئاتر ایالت بلوچستان با مسئول خانه فرهنگ ج.ا.ایران در کویته دیدار و درباره همکاری در حوزه سینما و تئاتر گفتوگو کردند.
ساخت آثار استراتژیک در سینمای جهان برای تبلیغ و اشاعه یک تفکر سابقه بسیاری دارد، فیلم «مونیخ» ساخته استیون اسپیلبرگ که به حادثه کشتار ورزشکاران رژیم صهیونیستی در المپیک تابستانی 1972 و عملیات تروریستی موساد بعد از این حادثه پرداخته و ترور برخی از افراد در کشور ثالث توسط این رژیم را عادی جلوه میدهد، این فیلم در سال 2005، 70 میلیون دلاز هزینه داشته است.
فیلم «اوپنهایمر» نیز دیگر اثر سینمایی است که برای توجیه بزرگترین کشتار بشریت توسط آمریکا و ساخت بمب اتم ساخته شده و سال گذشته کریستوفر نولان کارگردان شهیر بریتانیایی آن را با هزینه 100 میلیون دلاری ساخته است.
بیش از 20 هزار کشته در جنگ امروز فلسطین یکی از دلایلی است که مبارزه با رژیم غاصب صهیونیستی را به موضوع استراتژیک سینمای ایران تبدیل کرده است، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی محمد مهدی اسماعیلی در این رابطه میگوید که « ساخت فیلم با موضوع فلسطین در اولویت ما بوده و 6 فیلم هم در حال ساخت است، همکاران من در فارابی برای ساخت «بازمانده ۲» با تهیه کننده آن وارد مذاکره شدند و این فیلم هم در مسیر ساخت قرار دارد. ما از همه فیلم های کوتاه و فیلمنامههایی که به موضوع فلسطین میپردازند حمایت کامل کنیم. آقای رییس جمهور هم به من دو بار دستور مستقیم دادند که وزارت فرهنگ از تولیدات هنری با موضوع فلسطین حمایت کند.»
تهیهکننده فیلم «بازمانده» منوچهر محمدی است، او میگوید که «افراد زیادی در حوزه فلسطین کار کردهاند اما آنچه باعث ماندگاری «بازمانده» شد این بود که ما پروپاگاندا نکردیم که فقط ساخته باشیم و این فیلم واقعا سینما بود. با صراحت میگویم اگر صد میلیون دلار هم به من بدهند فیلمی درباره فلسطین نخواهم ساخت چون این خیانت به خودم و فلسطین است زیرا باید ابتدا به خوبی روی موضوع مسلط شوم. موضوع فلسطین به قدری مهم است که بدون تحقیق و اطلاعات کامل نباید سراغ آن رفت.»
کارگردان سینما جواد اردکانی تدوین سیاستی مدون برای آثار مقاوتی را دارای اهمیت دانسته و میگوید: «ما هنوز به جریانی به نام «جریان سینمایی فلسطین» نرسیدهایم. ما تنها یک سری فیلم تولید کردهایم که آنها هم حاصل سیاستگذاری مدون نیست بلکه حاصل اراده افراد است زیرا برای چنین امر مهمی ساختاری مناسب نداریم.»
پایان پیام/