حاج قاسم معمار دیپلماسی مقاومت
09:50 2024/01/03

: سردار حاج‌قاسم سلیمانی شخصیت برجسته دیپلماسی جهادی در میدان مقاومت بود. دیپلماسی جهادی مکمل دیپلماسی سیاسی دولت است؛ نه‌تنها مکمل بلکه در مواقعی محرک و مشوق اصلی دیپلماسی عمومی کشور است. این نوع دیپلماسی برگرفته از اندیشه‌ها و تفکرات برآمده از انقلاب اسلامی و مکتب انقلابی است و با محوریت مردم و جوامع مظلوم شکل می‌گیرد و بر مبنای آن حرکت می‌کند.

در دیپلماسی جهادی هدف، ایجاد ظرفیت و بستر مقاومتی بین مردم مظلوم و محروم است برای تقابل جدی با چهره استکبار جهانی. این سبک دیپلماسی که ما نامش را دیپلماسی جهادی می‌گذاریم در بسیاری از مواقع به یاری کشورهای همسو و همراه می‌آید و نمونه بارز آن را می‌توان در اتفاقات منطقه جست‌وجو کرد. این مدل دیپلماسی وارد عراق و سوریه شد و در آنجا اثرگذاری قابل توجهی داشت. از این حیث باید گفت دیپلماسی جهادی و سیاسی همراه و هم‌طراز یکدیگرند که باهم به تکامل می‌رسند.

نکته قابل توجه در مورد دیپلماسی جهادی این است که برعکس بسیاری از خط‌مشی‌های دیپلماسی‌های مرسوم، در گیرودار قید و بندها و ملاحظه‌کاری‌های مختلف نیست. از این جهت یک حرکت و سیاست‌ورزی چابک و نافذ به شمار می‌آید؛ به این مفهوم که برخلاف نشستن پای میز مذاکره و سازش با هدف پیگیری امور محرومان و مظلومان، در میادین مختلف جهاد، اعم از نظامی، سیاسی، تبلیغی و... حاضر و فعال است.

قبل از حاج قاسم سلیمانی کلیت این سیاست‌ورزی و دیپلماسی وجود داشت اما نکته قابل توجه این است که سردار سلیمانی کسی بود که در ایران و منطقه این سیاست‌ورزی را مهندسی معقول و پایدار کرد. به‌طور مثال به تحولات اخیر و جنگ غزه نگاه کنید که شاهدیم نیروهای فلسطینی امروزه به جایگاهی رسیده‌اند که می‌توانند در برابر قدرت برتر نظامی منطقه ایستادگی کرده و آن را زمینگیر کنند.

پایان پیام/غ