موافقان و مخالفان سند ملی هنرهای تجسمی؛ از ایجاد محدودیت تا الزام تصویب فوری
06:34 2024/01/08

تدوین و تصویب سندهای ملی هنری از جمله سند ملی هنرهای تجسمی بحث زیادی میان هنرمندان این حوزه‌ به وجود آورده است. عده‌ای موافق و برخی مخالف تصویب و اجرای سندملی هستند. افرادی تصویب سند را اتفاقی مهم برای هنر می‌دانند و معتقدند گستردگی هنرهای تجسمی نیازمند قانون و سندی مشخص است اما برخی با اشاره به این که ذهن هنرمند را نمی‌توان بخش بندی کرد و با اجرای سند دست هنرمند برای نشان دادن هنرش بسته می‌شود مخالف سرسخت تدوین سندملی هنرهای تجسمی هستند.

بهمن عبدی عضو شورای سیاست‌گذاری و دبیر بخش کارتون و کاریکاتور شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر درباره تدوین سند هنرهای تجسمی به خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: تدوین سند در این حوزه معنایی ندارد. زمانی که برای موسیقی سندی تصویب می‌شود تکلیف آن مشخص است چرا که نوت‌ها و سبک‌های آن از دیرباز تغییری نکرده است؛ اما در هنرهای تجسمی خصوصا رشته کارتون و کاریکاتور بخش عمده استفاده هنرمند از فکر،ایده و سوژه است. اگر در هنرهای تجسمی به دنبال سند برویم با قالب‌گذاری در این هنر کار هنرمندان تجسمی محدود می‌شود.

وی افزود: سندها باید در شیوه‌ها و سبک‌های اجرایی استفاده شود. در برخی از رشته‌های حوزه تجسمی اصلا نمی‌شود از آن استفاده کرد.هنرمند باید آزاد باشد تا بتواند کار خود را انجام دهد.

مسعود شجاعی کاریکاتوریست و داور بخش کارتون و کاریکاتور جشنواره هنرهای تجسمی فجر با بیان اینکه هنرهای تجسمی ظرفیت تدوین سندملی را دارد گفت: هر اتفاقی که در این حوزه رخ دهد اتفاقی مثبت و تاثیر‌گذار در این هنر است. بیش از سه دهه است ارتباط با کشورهای دیگر مانند آمریکای لاتین برقرار است. هنرهای تجسمی ایران به عنوان مدعی در دنیا حضور دارد و باید سندمشخصی هم داشته باشد؛ اگر تا الان این اتفاق شکل نگرفته غفلت شده است.

هنرهای تجسمی نیازمند سندملی نیست

بهرام عظیمی کاریکاتوریست و داور بخش کارتون و کاریکاتور جشنواره هنرهای تجسمی فجر ضمن مخالفت با تدوین سندملی هنرهای تجسمی اظهار کرد: چهارچوب برخی هنرها مشخص است اما این که به دنبال تنظیم سند برای آن باشیم کار اشتباهی است. برای انیمیشن سعی کردند سندی تنظیم کنند که در انتها کاری از پیش نبردند.

وی ادامه داد: سال‌های طولانی است هنرمندان هنرهای تجسمی کار خود را به خوبی انجام می‌دهند. برخی از سیاست‌هایی که به وجود می‌آید باعث می‌شود، هنرمندان این حوزه در رویدادها شرکت نکنند و مسیرشان را به کلی تغییر دهند. من با این اتفاق موافق نیستم و به نظرم این هنر نیازمند تدوین سند نیست.

لزوم تدوین سندی جامع برای هنرهای تجسمی؛ همین حالا هم دیر شده است

اما امیر عبدالحسینی ندرس هنر، گرافیست و دبیرکل جشنواره شانزدهم هنرهای تجسمی فجر  با تاکید بر اینکه همین حالا هم برای تدوین سند جامع هنرهای تجسمی دیر شده است، می‌گوید که «با توجه به این که هنرهای تجسمی، گسترده ترین هنر است باید برای تدوین و تصویب هرچه سریعتر سندملی گامی برداشت تا خیال هنرمندان در این حوزه راحت شود. ضرورت و ضمانت اجرایی باید به طور ویژه مشخص شود تا فقط تدوین سند بار جدیدی بر دوش آنها اضافه نکند».

این هنرمند تاکید می‌کند که «تدوین و تصویب سند ملی هنرهای تجسمی، ضروری است و همین حالا هم برای تدوین آن دیر شده است. ایجاد سند ملی، برای ارزش پژوهشی و هنری و ارجاع راهبردی اتفاق مثبتی است، اما باید به ضمانت اجرایی و اعتبار بخشیدن به آن در دوره‌های مختلف هم توجه کرد».

براساس این گزارش، بحث تدوین سندهای ملی در برخی از حوزه های هنری همچون موسیقی چند سالی است که به گوش می‌رسد. اما با صحبت های اخیر وزیر فرهنگ درباره تصویب نهایی سند ملی موسیقی در روزهای آینده، این اتفاق شکل جدی‌تری به خود گرفته است‌. 

با توجه به این که هنرهای تجسمی، گسترده ترین هنر است باید برای تدوین و تصویب هرچه سریعتر سندملی گامی برداشت تا خیال هنرمندان در این حوزه راحت شود. ضرورت و ضمانت اجرایی باید به طور ویژه مشخص شود تا فقط تدوین سند بار جدیدی بر دوش آنها اضافه نکند.

پایان پیام/