گرانترین آثار هنرمندان جهان عرب در سالی که گذشت + تصاویر
09:00 2024/01/20

به گزارش خبرنگار تجسمی خبرگزاری فارس، سال ۲۰۲۳ میلادی به پایان رسید.  به همین بهانه، گرانترین آثار هنرمندان جهان عرب در سال گذشته را مرور می‌کنیم.

در حراج ساتبیز لندن، اثری از «محمد السلیم» (۱۹۳۹-۱۹۹۷) که ۱۲۹هزار پوند قیمت داشت، ۸۸۰هزار پوند (معادل ۱.۱ میلیون دلار) چکش خورد و نخستین نقاشی میلیونی سعودی‌ها لقب گرفت.این تابلوی بدون عنوان، سال ۱۹۸۶ خلق شده و اندازه آن ۵۰ در ۱۰۰ سانتی‌متر است.

سلوی نخستین مجسمه شعر را در سال ۱۹۶۳ ساخت و نسخه‌ برنزی دیگری از آن را در سال ۲۰۱۳ بازآفرینی کرد که در حراجی ساتبیز ۶۹۸ هزار و ۵۰۰ پوند (۸۸۹ هزار دلار) فروخته شد.سلوى روضة شقیر (۱۹۱۶-۲۰۱۷) نقاش و مجسمه‌ساز لبنانی بود. او اولین زن هنرمند انتزاعی در لبنان محسوب می شود، اگرچه هیچ یک از آثار او تا سال ۱۹۶۲ فروخته نشد! او مجموعه مجسمه‌های اشعار (قصاید) را در فاصله سال‌های ۱۹۶۳ و ۱۹۶۸ خلق کرد که در آن‌ها، مفاهیم زیبایی‌شناختی هندسی، تناسب و تکرار در طبیعت مشاهده می‌شود.

پرتره زن مصری با لباس چاپ‌شده، یکی از برجسته‌ترین آثار محمود سعید است که  در حراج کریستیز به قیمت ۵۶۷ هزار پوند (۷۲۲ هزار دلار) فروخته شد.محمود سعید (۱۸۹۷ - ۱۹۶۴) متولد اسکندریه و فرزند محمد سعید پاشا (نخست‌وزیر مصر در اوایل قرن بیستم) بود. او از بنیانگذاران مدرسه هنرهای زیبای مصر مدرن محسوب می‌شود و خانه‌اش در اسکندریه، اکنون به موزه بدل شده است.

هوجیت الخوری کالان (۱۹۳۱ـ ۲۰۱۹)  نقاش لبنانی بود. او دختر بشاره الخوری (نخستین رئیس‌جمهور لبنان پس از استقلال) بود.تابلوی این هنرمند که در زمان اقامت در پاریس (سال ۱۹۸۰) خلق شده است، در حراجی ساتبیز به قیمت ۴۴۴ هزار و ۵۰۰ پوند (۵۶۶ هزار دلار) فروخته شد.

سامیه حلبی (متولد ۱۹۳۶ بیت‌المقدس) از مشهورترین هنرمندان زنده فلسطینی است که همین هفته گذشته، دانشگاه ایندیانا آمریکا نمایشگاه آثارش را به دلیل مواضع ضدصهیونیستی، لغو کرد! حلبی پس از «یوم النکبة» در سال ۱۹۴۸ از فلسطین به لبنان نقل مکان کرد و سپس در سال ۱۹۵۱ به همراه خانواده خود به آمریکا رفت و اکنون ساکن نیویورک است.او که فعالیت هنری خود در اوایل دهه ۱۹۶۰ آغاز کرده، در حراج ساتبیز یکی از آثار مجموعه صلیب‌های خود را که در سال ۱۹۶۹ خلق کرده است، به قیمت ۳۸۱ هزار پوند (۴۸۵ هزار دلار) فروخت.

فخرالنساء زید (۱۹۰۱- ۱۹۹۱) در استانبول متولد شد. پدرش دیپلمات بود. اولین نمایشگاه هنری زید در سال ۱۹۴۴ در استانبول، اولین نمایشگاه یک زن در این شهر بود. او چندسال پس از مرگ شوهر، در سال ۱۹۷۵ به عمان مهاجرت کرد و همانجا درگذشت.زید تابلوی ایسکیا (نام جزیره‌‌ای در ایتالیا) را به یاد ایامی که آنجا زندگی کرده بود، در سال ۱۹۶۵ خلق کرد. این اثر در حراج ساتبیز به قیمت ۳۵۵ هزار و ۶۰۰ پوند (۴۵۳ هزار دلار) فروخته شد.

 

«ایتل عدنان» نقاش و شاعر لبنانی‌الاصل (۱۹۲۵ ـ ۲۰۲۱) بود که دو سال قبل در سن ۹۶ سالگی در پاریس درگذشت. نقاشی‌های اواغلب شکوه و سادگی طبیعت را تداعی می‌کنند و دائماً بین تصویرسازی و انتزاع در نوسان هستند.تابلوی بدون عنوانی از عدنان (خلق شده در سال ۲۰۱۶) که تداعی‌کننده منظره کوه «تامالپایس» کالیفرنیاست، در کریستیزبه قیمت ۳۲۷ هزار و ۶۰۰ پوند (۴۱۷ هزار دلار) به فروش رفت.