جلیل دارا: پویش شهروند مردمی برای افزایش مشارکت در انتخابات راه اندازی می‌شود
09:13 2024/01/28

وزارت کشور به عنوان وزارت خانه‌ای فرابخشی، وظایف متنوعی را در حوزه های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، عمرانی و اجتماعی عهده دار است. وزارت کشور  ساختار متنوعی دارد که یکی از بخش‌های آن مرکز مطالعات راهبردی و آموزش است که این مرکز با کمک مدیران و گروه های علمی و همچنین با ایجاد شبکه پشتیبانی علمی برای وزارت کشور، گونه‌های مختلفی از فعالیت های پژوهشی و آموزشی را در دستور کار خود قرار داده است. از جمله این فعالیت ها می توان به برگزاری دوره های آموزشی، انجام پروژه های تحقیقاتی، تولید گزارش های راهبردی، برگزاری نشست های تخصصی، فعال نمودن اتاق های فکر، همکاری در برگزاری جشنواره سالانه پژوهش در کشور، تولید نشریه های الکترونیکی و آموزشی، پیشنهاد و یا اظهارنظر در خصوص طرح های مجلس شورای اسلامی و لوایح دولت، حمایت از پایان نامه های تحصیلی، ترجمه گزارش های اندیشکده های بین المللی، گزارش های تحلیلی رسانه های خارجی و غیره در حوزه های مرتبط، چاپ کتاب، مدیریت کتابخانه وزارت کشور  و فعال نمودن اتاق های فکر در زمینه های مورد نیاز اشاره کرد.

یکی از حوزه‌هایی که مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور در این روزها به صورت جدی در آن فعالیت دارد، حوزه انتخابات است. با توجه به نزدیک بودن روز انتخابات و برنامه‌های  مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور با جلیل دارا رئیس این مرکز درباره برنامه‌ها و فعالیت‌های مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور گفت‌وگو کردیم که در ادامه آمده است:

 

 

جلیل دارا رئیس مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور در ابتدای این گفت‌وگو عنوان کرد: یکی از دستاوردهای انتخابات در هر کشوری جامع پذیری سیاسی است در حقیقت مردم را با اتفاقات سیاسی باید آشنا کرد.

وی افزود: یکی از کارهایی که برای آشنایی مردم در انتخابات در این زمان کوتاه ما در حال انجام هستیم تولید محتوا و متن مرتبط با فضای انتخاباتی است. ما باید جامعه، مردم، متولیان انتخابات و کاندیدا را با موضوعات سیاسی مرتبط با مجلس و خبرگان بیشتر آشنا کنیم.

رئیس مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور، تصریح کرد: از ابتدای فعالیت خودمان با مطالب مرتبط انتخابات با آموزش بخشداران به صورت متمرکز در ستاد چه در استان‌ها با فرمانداران و چه با بخشداران با برگزاری دوره آموزش انتخاباتی به طور ویژه پرداختیم.

جلیل دارا بیان کرد: همچنین دوره‌های آموزشی با بخشداران مستقل را  به همراه معاونان و مدیران کل سیاسی سراسر کشور در هشت  منطقه برگزار کردیم و ۸۰۰ نفر را آموزش دادیم. در برگزاری دوره آموزش انتخابات ویژه فرمانداران در پنج دوره، کل مجموعه وزارت کشور انجام شد؛  ۵۵۰ نفر الزام به شرکت شده و آموزش شدند؛ همچنین در دوره آموزش انتخابات ویژه معاونان سیاسی فرمانداران در چهار گروه حدود ۵۴۰ نفر آموزش دیدند.

وی تاکید کرد: دوره‌های آموزشی تربیت مدرس، انتخابات الکترونیک و دوره‌های هیأت‌ بازرسی هم برگزار شد. ما سعی کردیم در این دوره بسته آموزشی را کامل اجرا کنیم البته این کار می‌تواند وسیع‌تر باشد یعنی وسعت فراگیری برای دست اندرکاران انتخابات می‌تواند بیشتر باشد.

رئیس مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور، افزود: در بحث آموزش انتخابات در مرکز سعی ما بر این بود که به تمام موضوعات و مسائلی که مربوط به نحوه برگزاری انتخابات است، بپردازیم و بر همین اساس در آموزش ها به طور جدی به چهار محور رقابت، سلامت، امنیت و مشارکت که رهبر انقلاب به آن تأکید داشتند، پرداختیم.

رئیس مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور، با اشاره به آموزش های مختلف این مرکز در حوزه انتخابات بیان کرد: آخرین فاز آموزش ما آموزش مدرسین دوره‌های تربیت مدرس انتخابات الکترونیک است که در حال تصمیم گرفتن برای این موضوع هستیم.

 

 

دارا اذعان کرد: دست اندرکاران انتخابات باید فراتر از مسئولین و عاملین برگزاری انتخابات در بحث ارتقاء مشارکت کنشگری داشته باشند و این موضوع را ما ابلاغ کردیم و طبق بیانات حضرت آقا که در حقیقت خطاب به مسئولان است، ملزم کردیم در همه استان‌ها جلسات نخبگی با فعالین سیاسی و نخبگان فکری، علمی و دانشگاهی برگزار شود.

وی در ادامه تاکید کرد: همچنین ما با دعوت از وزیر علوم و مسئولان دانشگاه آزاد خواستیم تا برگزاری کرسی ها و جلسات آزاد اندیشی برای دانشجویان در حوزه انتخابات و بحث مشارکت انجام شود.

وی با بیان اینکه یکی از بحث‌های مرتبط با مشارکت حداکثری پر رنگ کردن نقش بانوان در انتخابات است، گفت: در اتفاقات گذشته که گذراندیم متوجه شدیم که بانوان ما دست مایه تحلیل‌های نادرست رسانه‌های غربی شدند در حالیکه جمهوری اسلامی ایران همیشه در همه موارد توجه بانوان را مد نظر داشته است. ما هم در بحث توسعه مشارکت و هم رقابت معتقدیم که یکی از اقشاری که در امر توسعه در انتخابات و مشارکت حداکثری می تواند کمک کننده باشند؛ حضور موثر بانوان است.

رئیس مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور، یادآور شد: ارتقاء مشارکت، به انتخاب اصلح و صحیح  محقق می‌شود و هر چه ما تشویق به ارتقاء مشارکت کنیم جامعه را می‌توانیم به سمت انتخاب اصلح سوق دهیم هر چه مشارکت بیشتر باشد انتخاب نماینده با آگاهی بیشتر صورت می‌گیرد.

دارا با بیان اینکه در تمام مسائل و مشکلات کشور حضور مردم باعث رفع مشکل می‌شود، اظهار کرد: در انتخابات نیز این موضوع صدق می‌کند مشارکت بالا حس مسئولیت پذیری را در بین مردم بیشتر می‌کند باید در نظر داشت انتخابات در این حالت سبب رقابت خواهد شد و قطعاً چنین انتخاباتی موجب تشکیل مجلسی کارآمدتر خواهد شد.

وی با اشاره به راه اندازی پویشی برای ارتقاء مشارکت در انتخابات گفت: برای موضوع ارتقاء مشارکت، پویشی را در نظر گرفتیم و ۱۲ مسأله را به نمایندگان در استانها ارسال خواهیم کرد، این پویش را بر اساس مسائل استان دنبال می کنیم به طوری که مردم استان را درگیر مسائل و مشکلات استان خودشان کنیم و برای حل مسائل پیشنهاد‌هایشان را به نمایندگان استان ارسال کنند.

دارا تاکید کرد: این موضوع در حقیقت اینگونه است که متوجه خواهیم شد مهم ترین مسأله شهروند چیست، این موضوع به کاندیدایی که قصد نماینده شدن دارد کمک شایانی می‌کند قطعا ًاین نماینده بخشی از برنامه‌های مد نظر خود را اختصاص به این مسائل شهروندی استان خواهد داد و این پویش  به بالا بردن سطح توسعه و ارتقاء مشارکت کمک خواهد کرد.

 

 

‌رئیس مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور با اشاره به موضوع پیشنهادی پویش، ادامه داد: این پویش خود یک نوع رقابت ایجاد می‌کند و حس مسولیت پذیری را در افراد افزایش می‌دهد و در نتیجه انگیزه مشارکت در انتخابات را در شهروند ایجاد می‌کند. در حقیقت یک شور انتخاباتی نیاز است که این شور انتخاباتی نیاز به درگیر کردن جامعه که شامل مردم، نخبگان  سیاسی، دانشگاهی می‌شود، با موضوع انتخابات دارد.

دارا تصریح کرد: باید توجه داشت که بخش عمده‌ای از رأی دهندگان ما قشر جوان هستند که مرتبط به بحث جامع پذیری سیاسی و تربیت نیروی سیاسی است و موضوع بسیار مهمی است. ما در دوره زمان برگزاری تبلیغات تا انتخابات یک دوره تربیت سیاسی می‌توانیم داشته باشیم برای نسل جوانی که هیچ اطلاعات و پیش زمینه‌ای از ۱۱ دوره مجالس و جریان شناسی مجلس گذشته ندارد. این دوره زمان خوبی است که با تاریخ مجلس شورای اسلامی آشنایی لازم را پیدا کند. یک فرصت است که ما در نسل جوان یک بلوغ سیاسی ایجاد کنیم.

وی با بیان دو دیدگاه خود برای اهمیت مشارکت حداکثری در انتخابات مجلس، گفت: در دیدگاه اول مشارکت برایمان اهمیت ندارد و این را در نظر داریم که انتخابات با هر تعداد از نفرات بالاخره برگزار می‌شود و تنها امنیت و رقابت برایمان اهمیت دارد اما در دیدگاه دوم میزان مشارکت حائز اهمیت است و مسائل  دیگر  به تنهایی محور نخواهد بود.

رئیس مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور، با اشاره به اهمیت مشارکت حداکثری، ادامه داد: دیدگاه دوم ما یعنی حضور مردم از زمان شروع انقلاب تا اکنون همواره مد نظر بوده یعنی حل مسائل نظام جمهوری اسلامی ایران همه مردم محور بوده است از جمله نمونه‌ها می‌توان جنگ تحمیلی، دفاع از شهر، همین مقابله با تروریست را نام برد. باید بدانیم که فعالین کشور همین نیروهای مردمی بودند و بسیج نمونه اعلی این نیروهای مردمی است.

جلیل دارا عنوان کرد: در نظام اسلامی هر چقدر مردم همکاری بیشتر با دولت داشته باشند مسئولیت نظام تقویت می‌شود بنابراین نظام کارآمدتری خواهیم داشت. جمهوری اسلامی ایران در منطقه جهان اسلام در حال کنشگری است در حوزه مقاومت این پیروزی‌هایی که در شکست جریان‌های تروریستی شکل گرفته است با محوریت اقدامات جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.

وی تاکید کرد: مشارکت حداکثری دو پیامد خارجی و داخلی دارد؛ پیامد خارجی این است که رسانه‌های معاند این نظام را به گونه‌ای می‌بینند که پایه و اساسش مردمی است و می‌دانند که هر چقدر مشارکت بالاتر باشد انتخاب‌ها اصلح تر است. بنابراین این موضوع مشارکت حداکثری برای رسانه‌های معاند دارای اهمیت است و سعی بر کمرنگ نشان دادن و نا‌امید کردن مردم را دارند.

رئیس مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشو با اشاره به پیامد داخلی مشارکت حداکثری نیز اینگونه عنوان کرد: در اصل انتخابات با مشارکت حداکثری باعث سیاست‌گذاری قوی‌تری می‌شود که حل مشکلات را در پی خواهد داشت. این موضوع وحدت و مشارکت حداکثری برای دشمنان دارای اهمیت است. مشارکت پایه‌های مسئولیت جمهوری اسلامی ایران را تقویت می‌کند.

 

 

دارا با بیان اینکه در انتخابات نباید انحصارطلبی حزبی کرد، تصریح کرد: در این دوره از انتخابات تمام جریانات مختلف سیاسی، گروه‌ها و حزب‌ها در عرصه مشارکت داشته و همه سلایق سیاسی حضور دارند. وزارت کشور نیز از همه فعالین سیاسی برای برگزاری انتخابات با مشارکت بالا و پر شور دعوت می‌کند.

وی خاطر نشان کرد: در برنامه آینده مرکز، برنامه محوری نمایندگان به خصوص نمایندگان مجلس بسیار مدنظر خواهد بود که انجام خواهد شد. اینگونه که کاندیداها اعلام برنامه کنند و طوری نباشد که افرادی بدون هیچ آگاهی از مسائل مربوط به استان در انتخابات حضور داشته باشند. اگر حضور برنامه محور اتفاق بیفتد مردم تشخیص راحت‌تری برای انتخاب اصلح خواهند داشت.

پایان پیام/