گفت‌وگو| زنده روح کرمانی:در کشور با فضای محدود برای نمایش آثار تجسمی مواجه هستیم
09:51 2024/01/30

مسعود زنده روح کرمانی دبیر هنری شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در گفت‌وگو با خبرنگار تجسمی خبرگزاری فارس درباره این رویداد ملی گفت: شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر مانند یک نوجوانی که تازه رشد کرده، است. برای بنده مایه سرافرازی است که امسال دبیر هنری این جشنواره هستم.  تمام تلاش ما، دبیران و داوران به عنوان طراحان این رویداد وفاداری به رویکرد جشنواره از جمله هنر خلاق، نوآور و وحدت بخش است.

وی ادامه داد: در رشته‌های مختلف این نگاه متفاوت است و هیچ‌گاه نمی‌توان گفت آن‌ها شبیه یکدیگر هستند. اما سعی ما این است در تمام رشته‌ها، نوآوری را انجام دهیم. کارهایی که در گذشته به نمایش گذاشته شده، کپی بوده و یا آثاری که به امتیاز مشخص نرسیدند از این جشنواره حذف شدند.

دبیر هنری جشنواره شانزدهم هنرهای تجسمی فجر با اشاره به فضای محدود برای نمایش آثار در تجسمی خاطرنشان کرد: در تهران و تمام شهرستان‌ها و در مجموع کل کشور ما با فضای محدود برای نمایش آثار تجسمی مواجه هستیم. دیوار تجسمی بسیار کم است و برای نمایش آثار مجبور هستیم تنها در موسسه هنری صبا چیدمان را انجام دهیم. کاش این فضا در شهر با استاندارد و گسترده‌تر بود تا آثار را به شکلی دیگر به نمایش می‌گذاشتیم.

زنده روح کرمانی افزود: یکی از بخش‌هایی که اخیرا در جشنواره تجسمی وجود دارد، هنرجدید است که نیازمند فضای خاص خود است. به طور مثال شاید اثری یک دیوار ۱۰۰ متری را به خود اختصاص دهد اما در حال حاضر این امکان وجود ندارد. امیدوارم برای دوره‌های بعدی جشنواره تمهیدی صورت گیرد تا این مشکلات برطرف شود. هنر جدید، جا، فضا و امکان جدید می‌خواهد.

وی با اشاره به اهمیت هنرهای تجسمی اظهار کرد: شروع تاریخ جهان با هنرهای تجسمی است. هنرهای تجسمی همیشه تاریخ را می‌سازد و آن را نگه می‌دارد؛ اگر به ۵۰ سال گذشته برگردید با عکس ها، آثار هنری و هنرمندان معاصر آن زمان تاریخ آن عرصه را می‌شناسید. بی  اغراق می‌توان گفت، بزرگترین جامعه هنری ایران مختص هنرهای تجسمی است. یادگیری هنرهای تجسمی از کودکی در زندگی افراد وجود دارد.

این هنرمند با بیان مشکلات هنرمندان هنرهای تجسمی گفت: بخش عمده هنرهای تجسمی برسفارش کار به هنرمندان می‌چرخد. سفارش کار برای هنرمند تجسمی بسیار مهم است؛ ممکن است سفارش بر روی ذهن هنرمند تجسمی تاثیر هم بگذارد. هنرمند تجسمی نیازمند پشتیبانی و حمایت است. فضای تولید وجود دارد اما متاسفانه فضای بازار تجسمی ضعیف است. نگارخانه‌ها باید به قدری فعال باشند که بتوانند آثار هنرمندان را به فروش برسانند.

زنده‌روح کرمانی در پایان یادآور شد: هنوز فرهنگ سرمایه‌گذاری برای هنرهای تجسمی در فرهنگ ما وجود ندارد تا بدانند اگر اثری را می‌خرند ارزش افزوده دارد. بازار کار در این هنر بسیار کم است؛ گالری‌ها همیشه به هنرمندان شاخص کار می‌دهند و کمتر به جوان‌ها فضا داده می‌شود. امیدوارم سیاست‌گذارها به نقطه مشترکی برسند تا این بستر اطمینان را برای هنرمندان ایجاد کنند. هنرمند نمی‌تواند اثر خلق کند و گوشه خانه آن را نگهداری کند اگر بازار کار نباشد سرخورده می‌شود و به دنبال هر کاری می‌رود.

شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر به دبیرکلی امیر عبدالحسینی از 8 بهمن در موزه هنرهای معاصر تهران و موسسه فرهنگی هنری صبا در دوبرگزار می‌شود.

پایان پیام/