فرمانده قرارگاه کربلا در دفاع مقدس: در جنگ هر جا تحولی پیش آمده، جای پای آقامحسن را می‌بینیم
06:22 2024/01/30

به گزارش خبرنگار حوزه حماسه و مقاومت خبرگزاری فارس، مراسم رونمایی از جلد دوم کتاب «تاریخ شفاهی دفاع مقدس به روایت احمد غلامپور فرمانده قرارگاه کربلا در دفاع مقدس»، امروز در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس رونمایی شد.

احمد غلامپور، صادق آهنگران خواننده نظامی و مداح ایرانی، حجت‌الاسلام داوود محقق مسئول نمایندگی ولی فقیه در قرارگاه کربلا در دوران دفاع مقدس، محسن رضایی  فرمانده سپاه پاسداران در دفاع مقدس و دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، علی‌محمد نائینی رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس از حاضران این مراسم بودند.

نائینی در ابتدای این مراسم دفاع‌ مقدس را محل اکتشاف استعداد‌های بی‌شمار دانست و توضیح داد: در دفاع مقدس نیرو‌هایی در نهایت سادگی و برای دفاع از کشور پا به جبهه گذاشتند و به مرور در مکتب جهادی امام خمینی(ره) تبدیل به فرماندهانی بزرگ و مجرب شدند. ترکیب این فرماندهان در ۸ سال دفاع‌مقدس، شبکه‌های فرماندهی منسجم، هوشمند و بی‌بدیلی را به‌ عنوان اصلی‌ترین رکن اداره صحنه نبرد وجود آورد تا اجازه ندهد دشمن که مجهز به پشتیبانی کامل شرق و غرب بود، به اهدافش برسد و چاره‌ای جز تسلیم نداشته باشد.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس ادامه داد: قرارگاه کربلا تا قبل از تشکیل قرارگاه‌ خاتم‌الانبیاءصل‌الله علیه و آله و سلم که قرارگاه مرکزی و مشترک ارتش و سپاه بود، مسئولیت طرح‌ریزی و هدایت عملیات‌ها را بر عهده داشت. این قرارگاه از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۱ بالادست قرارگاه‌های تاکتیکی و عملیاتی‌ محسوب می‌شد و عملیات‌ها بزرگ ثامن الائمه، طریق القدس، ‌‌‌‌فتح‌المبین، ‌‌‌‌بیت‌المقدس، رمضان و... ‌‌‌‌را هدایت و فرماندهی می‌کرد.

علی‌محمد نائینی

وی ادامه داد: همزمان با عملیات والفجر مقدماتی، قرارگاه‌های دیگر مثل نجف، نوح، رمضان، حمزه، قدس و... فعال شدند، اما قرارگاه مرکزی همان خاتم‌الانبیاء صل‌الله علیه و آله و سلم بود. عملیات والفجر مقدماتی اولین عملیاتی بود که یگان‌های سپاه تحت امر دو قرارگاه کربلا و نجف مأموریت خود را انجام دادند. احمد غلامپور که سابقه فرماندهی و جانشینی قرارگاه‌های عملیاتی را داشت‌ به‌ عنوان جانشین قرارگاه کربلا منصوب شد.

نائینی با بیان اینکه غلامپور در عملیاتی‌ترین قرارگاه سپاه در جبهه جنوب، بیشترین نقش و چه بسا نقش اول را داشته، شرح داد: امروز هم غلامپور روایتگر دقیق حوادث تاریخ جنگ در سه سطح راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی است. در دوران دفاع مقدس، تضمین موفقیت در دو سطح راهبردی و تاکتیکی، بدون سطح عملیات غیر ممکن بود. قرارگاه‌های عملیاتی، به ویژه کربلا و نجف، نقش واسط بین این دو سطح بودند. فرماندهانی مثل احمد غلامپور با ارتباط منظم و منطقی بین سطح راهبردی و تاکتیکی جنگ که سطح فرماندهی یگان بود، عملیات‌ها را هدایت و فرماندهی می‌کرد. 

رئیس مرکز اسناد دفاع مقدس افزود: فرماندهان قرارگاه‌ها مثل غلامپور، تبحر خاصى در ترجمان استراتژى به تاکتیک داشتند. غلامپور هم فهم استراتژى داشت و هم مسائل تاکتیکى، به همین دلیل توانایى هدایت و کنترل یگان‌های سپاه را داشت و بهترین انتقال دهنده ایده‌هاى فرمانده جنگ به سطوح پائین‌تر بود. یکى از خصوصیات او انتقال اعتماد به نفس به فرماندهان یگان‌ها بود. او با به کار بردن جمله تو هم می‌توانى مثل حسین خرازى و احمد کاظمى باشى، در فرماندهان اعتماد به نفس ایجاد می‌کرد.

وی ویژگى‌ دیگر غلامپور را اعتماد به تدابیر فرمانده رده بالاتر خود، یعنی محسن رضایی، دانست و افزود: او ضمن داشتن روحیه نقادى، هنگامى که فرماندهى تصمیم قطعى براى اجراى عملیات می‌گرفت، مصمم و قاطع به دنبال اجراى تدبیر فرماندهى می‌رفت.

نائینی گفت: تاریخ شفاهی احمد غلامپور در ۶۸ جلسه مصاحبه و در سه جلد کتاب جمع‌آوری شده که دو جلد آن چاپ شده است. جلد اول تا پایان عملیات بیت‌المقدس، جلد دوم از عملیات رمضان تا پایان والفجر ۸ و جلد سوم نیز از کربلای ۴ تا پایان جنگ را روایت می‌کند. این کتاب از ۱۵ گفت‌وگو تشکیل‌شده که شامل سه دوره زندگی سردار غلامپور می‌شود.

در ادامه این مراسم غلامپور فرمانده قرارگاه کربلا در دوران دفاع مقدس ضمن تشکر از کسانی که کتاب را تهیه کردند، گفت: نائینی تحول اساسی و بزرگی را در این مرکز ایجاد کرد و به تمام ابعاد جنگ که تاریخ شفاهی بخشی از آن است، می‌پردازند.

احمد غلامپور

وی درباره کتابش توضیح داد: در این دو جلد تاریخ شفاهی که حدود ۸۰۰ صفحه است، حدوداً ۲۳۰ـ۲۲۰ بار از محسن رضایی نام بردم. شاید برخی بپرسند چرا انقدر از او در این کتاب نام برده شده. ۸ سال دفاع مقدس پر از حوادث و اتفاقات بود؛ اما برخی این حوادث و اتفاقات فراتر از حادثه بوده و می‌توان گفت نقطه عطفی محسوب می‌شده که شرایط یک عملیات یا شرایط کل جنگ را تحت تأثیر خود قرار می‌داد.

غلامپور شرح داد: وقتی برای نوشتن کتاب به بخش مدیریت و فرماندهی جنگ، ساختار و سازمان جنگ و حوزه تحلیلی جنگ که محسن رضایی در آن نقش اساسی داشت رسیدم، نمی‌توانستم از آقامحسن یاد نکنم. وقتی به فتح‌المبین رسیدم، نمی‌توانستم از هوشمندی فرمانده‌ای نگویم که اصرار دارد در شناسایی منطقه دلیجان و تنگه رقابیه و اینکه حتماً آن جا معبری ایجاد شود تا بتوانیم یگانی زرهی را عبور دهیم، بعد متوجه می‌شویم همین معبر و همین یگان زرهی گره مشکل ما را در فتح‌المبین باز می‌کنند، یاد نکنم. هر جا نقطه عطفی پیش آمده که فرآیند جنگ یا وضعیت را متحول کرده، ما جای پای آقامحسن را می‌بینیم.

در پایان این مراسم از کتاب «تاریخ شفاهی دفاع مقدس به روایت احمد غلامپور فرمانده قرارگاه کربلا در دفاع مقدس» رونمایی شد که می‌توانید کلیپ معرفی آن را مشاهده کنید.

پایان پیام/