فهیم: «مجنون» فیلمی سخت و موفق برای کارگردان فیلم اولی است
10:51 2024/02/09

به گزارش خبرنگار هنر خبرگزاری فارس، فیلم سینمایی «مجنون» اولین ساخته بلند مهدی شامحمدی است که بخشی از حماسه آفرینی شهیدان مهدی و مجید زین‌الدین در جزیره مجنون و عملیات بزرگ خیبر را به تصویر می‌کشد. سجاد بابایی، بهزاد خلج، شبنم قربانی، حسام منظور، محمد رشنو، سید مهدی حسینی، افشین حسنلو و محمدرسول صفری در «مجنون» به ایفای نقش پرداختند. تهیه کنندگی فیلم بر عهده عباس نادران و محصول سازمان هنری رسانه ای اوج است.

محمدتقی فهیم منتقد سینما و تلویزیون، معتقد است که «مجنون از جمله فیلم‌هایی است که برای کارگردان اول کار سختی بوده، چرا که عینی کردن قهرمان، کار بسیار دشواری است. زمانی که فیلمی ساخته می‌شود و دشمنی در رو به رو نیست و فیلمساز قرار است در جبهه خودی کار کند سختی کارش دو برابر خواهد شد.»

فهیم در همین باره افزوده است که «در سال‌های اخیر اغلب فیلم‌ها به سمت شکست رفته‌اند و به ناکامی در دفاع مقدس می‌پردازند. به خصوص در بسیاری از فیلم‌ها به فرار پرداخته شده است. یعنی در دو سه فصل نشان می‌دهند مردم در حال فرار هستند و بعد به سمت مسائل دیگری می‌رود. اما در فیلم «مجنون» فیلم به سمتی می‌رود که در آن شکست به پیروزی تبدیل می‌شود. یعنی شهید زین‌الدین در یک شرایط بسیار بحرانی از یک شکست، پیروزی می‌سازد. به نظر می‌رسد فیلمساز از عهده آن برآمده است.»

این منتقد سینما با بیان این که فیلم سینمایی «مجنون» یک شروع و یک پایان خوب دارد گفت: «فیلم سینمایی «مجنون» یک شروع و یک پایان خوب دارد؛ اما یک میانه اضافه دارد. به نظر من 10-15 دقیقه در میانه فیلم از ریتم می‌افتد و عملا کارگردان از عهده کار برنیامده است و در تدوین مجدد می‎تواند این بخش را بهبود بخشید.»

فهیم در انتقاد از نحوه قهرمان پروری نیز می‌گوید: «در این فیلم نیز همچنان در بخش شخصیت ‌پردازی دچار یک زمین گیری هستیم و به شکل خوبی به قهرمان توجه نشده و نتوانسته به مولفه‌‎‌هایی برسد که در آن قهرمانش را مردم بپسندند و تاثیر لازم را بر روی مخاطب بگذارد.»

رامتین شهبازی نیز در با اشاره به این که «مجنون» با وجود برخی ضعف‌ها فیلم خوبی است، معتقد است «در زمینه قهرمان پردازی همیشه درگیر این مساله هستیم که چگونه شخصیت پردازی و قهرمان پردازی کنیم. نخستین ایده‌ای که به ذهن می‌رسد این است که ببینیم رابطه خانوادگی‌اش چگونه بوده و چه رابطه‌ای با همسر و فرزند داشته است.»

او در خصوص شخصیت شهید زین‌الدین نیز می‌گوید: «قصه مجنون قصه خوبی است تا جایی که شهید زین‌الدین دست به تاکتیک‌های جنگی می‌زند و تلاش می‌کند چگونه برنامه بچیند برای این که عملیات شکست خورده‌ای را احیا کند. اینجاست که تصمیم و کنش‌هایی که قهرمان با آن مواجه است و انتخاب مسیری که در مقابلش قرار دارد او را برای مخاطب قهرمان می‌کند. شخصیت شهید زین‌الدین در اینجاست که تبلور پیدا می‌کند. به همین دلیل آن بخش خانوادگی به یک بخش زیادی تبدیل می‌شود.»

شهبازی همچنین بیان کرد: «اینکه قهرمان به خانواده‌اش عشق می‌ورزد در حقیقت به یک عامل زیادی تبدیل می‌شود و حتی فیلم را در پرداخت و فرم بصری دو پاره می‌کند. اما از جایی که وارد فضای جنگ و نبرد می‌شود شامحمدی از تجربه مستندسازی‌اش که مستندهای خوبی نیز در سوریه ساخته است، بهره می‌گیرد.»

 

 

رامتین شهبازی با اشاره به حضور مجید انتظامی در این فیلم سینمایی به عنوان آهنگساز گفت: «از نکات بارز این فیلم حضور استاد مجید انتظامی به عنوان آهنگساز است که بعد از سال‌ها آهنگسازی یک فیلم را بر عهده گرفته است. موسیقی از فیلم بیرون نزده و همراه فیلم شده است.»

پایان پیام/