«کهکشان»؛ مسابقه‌ای نوآورانه در قاب تلویزیون
11:51 2022/03/11

به گزارش خبرنگار تلویزیون خبرگزاری فارس، مسابقه کهکشان یکی از ویژه برنامه‌های شبکه پنج برای ایام نوروزی است که قرار است هر شب از آنتن این شبکه روی آنتن برود.مسابقه‌ای که خیلی‌ها متفاوت‌ترین ویژگی آن را بُعد تعاملی و اپلیکیشن واقعیت افزوده یا AR آن می‌دانند که تجربه‌ای نو را در صداوسیما قرار است، رقم بزند. به همین منظور با کمیل سوهانی گفت‌وگویی با تهیه‌کننده این برنامه تلویزیونی داشته‌ایم.

کمیل سوهانی درباره دلایل ساخت این مسابقه، گفت: چند سال قبل با رصد مسابقه‌های تلویزیون به این نتیجه رسیدیم که اکثر این مسابقه‌ها در صداوسیما محدود شده به گونه‌هایی که بر محور پرسش و پاسخ جلو می‌رود در حالی که در کشورهای دیگر مسابقه‌ها بیشتر مبتنی بر فضاها و کارهای میدانی و فیزیکی است. در این نوع از برنامه‌ها، هیجانی که به مخاطبان در منزل منتقل می‌شود تقریباً برابر با همان هیجان شرکت کنندگان داخل برنامه است. ما تصمیم داشتیم یک مسابقه‌ تلویزیونی فراتر از پرسش و پاسخ بسازیم به همراه نوآوری‌هایی که باعث تلفیق فضای نمایشی با ریلیتی و مسابقه‌ای شود. با توجه به این نکته که از ظرفیت تکنولوژی‌های نوینِ مرزهای دانش ارتباطات هم در این مسابقه استفاده کنیم. 

وی درباره مهمترین نوآوری مسابقه کهکشان بیان کرد: اپلیکیشن برنامه که مبتنی بر فناوری واقعیت افزوده(AR) باعث ایجاد تعامل بین مخاطب در منزل و مسابقه شده است مهمترین نوآوری متاورسی مسابقه است که تاکنون در هیچ برنامه تلویزیونی سابقه نداشته؛ به این صورت که مخاطب از طریق این نرم‌افزار همزمان با پخش برنامه، با گرفتن گوشی خود به سمت تلویزیون می‌تواند در بخش‌ها و چالش‌های برنامه شرکت کند و در یک رقابت همزمان با چندین نفر در سراسر ایران شرکت کند و به میزان امتیازش جایزه هم دریافت کند. این نوآوری‌ای بود که ما انجام دادیم و برای اولین بار راهش به تلویزیون باز شد. 

سوهانی راجع به اهدافی که تا کنون در فصل اول مسابقه به آن نرسیده‌اند، تصریح کرد: ما در حال تجربه‌ یک ژانر جدید با عنوان ژانر «مسابقه داستانی» هستیم که نمونه‌ مشابهی از آن ندیده‌ایم و هر نوآوری‌ای با مشکلات و چالش‌هایی روبه‌رو خواهد بود. ما هم هرچه در تولید پیش می‌رویم پیچیدگی‌های تلفیق این دو ژانر را بیشتر حس می‌کنیم. البته که راه‌ها و افق‌هایی هم به سمت ما باز می‌شود. در حال تجربه هستیم و فکر می‌کنیم هرروز برای این تلفیق آمادگی بیشتری پیدا می‌کنیم و راه و چاهش را بیشتر متوجه می‌شویم و با ظرافت‌هایش آشنایی پیدا می‌کنیم. شاید هنوز به نقطه‌ مطلوب برای این تلفیق نرسیده‌ایم؛ اما مطمئن هستم این تجربه در نهایت نتیجه خوبی خواهد داشت و دست آخر به هدف‌مان که تلفیق ژانر نمایش و مسابقه و ریلیتی است می‌رسیم تا ژانر جدیدی که برای مخاطب جذاب است به دست بیاید. 

او درباره دلیل نامگذاری مسابقه «کهکشان» ضمن اشاره به پشتوانه نظری برنامه، گفت: یکی از منابع نظری که «کهکشان» برای ساخته شدنش بر آن تکیه کرده کتاب «ایران در چهار کهکشان ارتباطی» دکتر محسنیان راد است که در این کتاب ایشان تاریخ ارتباطات انسان را به چهار بخش تقسیم می‌کند و به هر بخش عنوان یک کهکشان را اطلاق می‌کند. گرچه پیش از ایشان، مارشال مک لوهان از سه کهکشان ارتباطی نام برده بود که دکتر محسنیان راد در کتاب خود به یک کهکشان دیگر در ایران باستان اشاره می‌کند. در این دسته‌بندی از ۳ کهکشان نام برده می‌شود؛ اول کهکشان شفاهی که همه ارتباطات بشر در آن بر محور گوش و چشم بود. این کهکشان در مسابقه ما «کارستان» نام گرفته. کهکشان بعدی مربوط به دوران چاپ است و کهکشان گوتنبرگ نام گرفته که در مسابقه ما نامش «ادبستان» است. کهکشان بعدی هم مربوط به دوران دیجیتال است و کهکشان مارکنی نام گرفته که در مسابقه ما نامش را گذاشته‌ایم «دیدستان». ما در مسابقه‌مان یک نوآوری نظری هم کرده ایم. آن هم اینکه از دو کهکشان دیگر هم نام برده ایم. کهکشان اینترنت که در مسابقه ما «سروستان» نام دارد و در نخستین سفینه فضایی ایرانی‌ها نشان داده می‌شود و کهکشان متاورس که در مسابقه ما «خیالستان» نام گرفته و سال ۱۵۰۰ را نشان می‌دهد. 

تهیه‌کننده برنامه تلویزیونی «کهکشان» در پاسخ به این سؤال که در بخش‌هایی از برنامه احساس می‌شود که شما به دنبال آموزش دادن به مخاطب هستید، آیا اینکار درست است و موضوعی که شما به دنبال آموزش آن هستید چیست؟، اظهار کرد: تلفیق دو موضوع سرگرمی و آموزش یا سرگرم آموزی، edutainment که موضوع پایان نامه ارشد بنده هم بوده یکی از سخت‌ترین کارهای تلویزیونی است و بیرون نزدن آموزش در بستر سرگرمی هدفی سخت است که افراد زیادی موفق به دستیابی به آن نشده اند. همانطور که گفتم مسابقه‌ کهکشان بر مبنای نظراتی که در حوزه‌ تقسیم‌بندی تاریخ ارتباطات بشر گفته شده ساخته شده و یکی از اهداف این برنامه آن است که مخاطب با دیدنش بتواند قسمت‌های مختلف تاریخ ارتباطات بشریت را مقایسه کند. این که بشر و انسان‌ها در دوره‌های مختلف چگونه با هم ارتباط برقرار می‌کردند و این جنس از برقراری ارتباط روی زندگی‌شان چه تاثیراتی داشته این چیزی است که دوست داریم مخاطب از دیدن برنامه یاد بگیرد و در واقع یکی از اصلی‌ترین پیام‌هایی است که مشتاقیم با مخاطبانمان به اشتراک بگذاریم. اینکه چقدر در این کار موفق بوده‌ایم را مخاطبان باید قضاوت کنند. 

بنابر این گزارش، مسابقه کهکشان از آبان ۱۴۰۰ پا به آنتن شبکه پنج سیما گذاشته است و بناست با حال و هوایی متفاوت در ایام نوروز هر شب از شبکه پنج سیما پخش شود. تهیه کننده برنامه کمیل سوهانی، طراح و کارگردان هنری برنامه محمدصادق باطنی، کارگردان برنامه محمد درخشان، سردبیر برنامه فاطمه دلاوری، مدیر تولید و جانشین تهیه برنامه بهراد رضازاده، طراح اپلیکیشن و بازی‌های دیجیتال برنامه مهدی آتش جام، مدیر بازی‌های برنامه عباس نیک نفس، تدوینگر برنامه بهروز یاوری و طراح دکور برنامه شهرام قاسمی است.

انتهای پیام/