به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، آیین بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی با حضور اساتید برجسته حوزه ادبیات و زبان فارسی صبح امروز شنبه ۲۱ اسفندماه در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار شد.
حامد علیاکبرزاده رئیس سازمان جهاد دانشگاهی با بیان اینکه هویت ایرانی اسلامی در طول ۱۴ قرن با یکدیگر ممزوج شده و هویت ایرانی ما را ساخته است گفت: بی توجهی به مفاخر، دلیل مصادره هویت مفاخر ایرانی است.
وی افزود: در مورد بروز مسائل هویتی مفاخر کشورمان که اخیراً باعث تعارض شده است دو دلیل را میتوان برشمرد. اول اینکه غیرایرانیها به دنبال مصادره هویت ما هستند و دوم اینکه خودمان هم نسبت به مفاخر ملی و هویتیمان بیتوجه شدهایم و حتی نمیخواهیم از سنت قوی و سرشار کشورمان برای معناسازی استفاده کنیم.
علی اکبرزاده با اشاره به اینکه وقتی از حیث معنا با آثار نظامی، مولانا، فردوسی و دیگر حکمای ایرانی برخورد میکنیم، سرشار از معنا و هویت است اما آنچه باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد شکل، فرم و صورت است که تعیینکننده نیاز امروز ما از این آثار است.
رئیس سازمان جهاد دانشگاهی با تأکید بر اینکه مادامی که نتوانیم از نظامی، مولانا و حکمای ایرانی صحبت کنیم، نخواهیم توانست از معنا و هویت ملیمان دفاع کنیم افزود: مصادره کردن مفاخر ملی ایرانی با استفاده از قدرت رسانهای است که البته ما هم برای تثبیتسازی این هویت تلاشی نکردهایم.
وی با بیان اینکه جهان زبان فارسی و زبان عربی، فرسنگها دور از آن چیزی است که زبان ترکی استانبولی میسازد اظهار اشت: عمده آثار نظامی و مولانا به زبان فارسی سروده شده و کسی نمیتواند آنها را مصادره کند و حتی اگر به کمک رسانهها در مدت زمانی تلاش کنند هویت این مفاخر را نفی کنند، موفق نخواهند شد.
علی اکبرزاده در پایان با تأکید بر اینکه ما باید با فرم و قالب به هویت و محتوای تاریخی کشورمان حد بزنیم افزود: خانه کتاب و ادبیات، اساتید و هنرمندان کشور باید با استفاده از زیباسازی فرم و قالب، محتوای مناسب تولید کنند تا براساس آن بتوان فیلم و دیگر آثار فرهنگی را تولید کرد.
برای ساختن شناسنامه فرصت میدهد
در ادامه این مراسم محمدرضا ترکی، دانشیار دانشگاه تهران با اشاره به ظهور غیرت علمی که در دانشگاهها و مراکز فرهنگی کشور در حمایت از مفاخر ملی به راه افتاده است گفت: نمود این حرکت از طرف دانشگاهها ارزشمند و امیدوارانه است.
وی در ادامه افزود: کثرت مفاخر در کشور باعث شده در برخی موارد از جایگاه آنان غافل شده و توجه کافی نداشته باشیم که این وضع فرصتی برای هویت را فراهم میکند تا به دنبال ساختن شناسنامه برای مفاخر ملی ما باشند.
این دانشیار دانشگاه تهران با بیان اینکه یکی از دلایل لزوم مقابله با جعل هویت مفاخر ملی، کتمان واقعیتهای تاریخی است اظهارداشت: جعل هویت مفاخر ناشی از ضعف فرهنگ و بیتاریخی ما است که گروهی را همانند قوم عرب در زمان جاهلیت وادار به جعل هویت مردگان به نام خود میکند، پس باید با تمام قدرت با آن مبارزه کرد و اجازه ندهیم با استفاده از ابزار رسانه و تبلیغات، مفاخر ملی ایرانی را جعل کنند.
ترکی با تأکید بر اینکه نظامی در چارچوب یک ملت یا یک قوم نمیگنجد بیان داشت: امثال نظامی و مولانا فراملیتی هستند و این ستم است که بخواهیم آنان را در مرزهای یک کشور حبس کنیم اما در جایی که موضوع تغییر هویت تاریخ مطرح میشود، باید پیشگیری کرد.
این دانشیار دانشگاه تهران با بیان اینکه مرزهای ایران زمین در طول تاریخ بسیار گسترده بوده و هویت ایرانی از چین تا شرق و غرب را در برمیگرفته است بیان داشت: هر جا که سه عامل و معیار زبان، تاریخ و خاطره مشترک با فرهنگ ایرانی وجود داشته باشد، متعلق به فرهنگ ایرانی است و تعیین هویت براساس نقشه سیاسی فعلی کشور ایران برای قضاوت درباره هویت مفاخری که در اینجا مدفون نیستند، کار درستی نیست.
وی در پایان با تأکید بر اینکه ما به دنبال دعوای کودکانه در به اثبات رساندن هویت مفاخر ملی کشورمان نیستیم افزود: خطر انکار مفاخر ملی ایرانی توسط دیگران چندان اهمیتی ندارد و خطر اصلی زمانی بروز پیدا میکند که خودمان از هویت ملی و شناساندن مفاخری همچون حکیم نظامی غافل شویم.
پیام/