به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، سفرهای زیارتی به عتبات امسال با شیوه جدیدی اجرایی شد و با ازسرگیری اعزام زائران به عتبات در ایام کرونا از آذرماه، دیگر، شرکتی به نام «شمسا» مسؤولیت اعزام را بر عهده نداشت. بلکه اعزامها به دفاتر زیارتی واگذار شد و دفاتر هم که پیش از این تجربه اعزام را نداشتند، در هفتههای نخست با مشکلات مختلفی از نامناسب بودن زمان پرواز تا هتلها و تغذیه مواجه بودند.
شیوه جدید اعزامها نه تنها برای زائران حتی برای سازمان حج و زیارت دردسرهایی دارد و با گذشت بیش از سه ماه از اجرای آن، برخی از زائران از ارائه خدمات نامناسب در طول سفر ابراز نارضایی میکنند. این امر در حالی است که اوایل برقراری سفرها همه از گرانی اعزام و نبود پرواز گلایه داشتند. اما حالا با وجود بالا بودن هزینه سفر عتبات، بسیاری از زوار معتقدند که خدمات مناسبی به آنها ارائه نشده و نه تنها هتلها، بلکه سطح کیفیت تغذیه و وعدههای غذایی یا حتی حمل و نقل نیز مناسب نیست و به نوعی نبود تمرکز مدیریتی در سفرها موجب سوءاستفاده از زائران شده است.
کربلا؛ شب گذشته
غلامرضا حقی که هشتم اسفندماه با یکی از دفاتر زیارتی تهران به عتبات مشرف شده است، میگوید: وقتی ما برای سفر عتبات نامنویسی کردیم، با توجه به هزینهای که داده بودیم، قرار بود در هتل درجه الف اسکان داده شویم. اما وقتی به نجف اشرف رسیدیم، اصلا امکانات با آنچه که پیشبینی میکردیم، متفاوت بود. اتاقهای هتل اصلا از نظر بهداشتی مناسب نبود و حتی نزدیک حرم هم نبودیم. علاوه بر این، غذایی که در اختیار ما قرار میدادند، نه تنها کیفیت مناسبی نداشت، بلکه از نظر مقدار هم برای ما خیلی کم بود و غذا بسیار سرد بود.
وی میافزاید: لیستی از غذاهای روزانه کاروان را هنگام سفر در اختیار ما قرار دادند. اما آنچه که در هتل به زائران دادند، با آنچه ارائه کرده بودند، محقق نشد؛ به طوری که ما ۲ روز قیمه خوردیم و تنوع غذایی هم نداشتیم. از میوه هم برخلاف اینکه نوشته بودند در هر وعده غذایی داده میشود، خبری نبود و فقط سه روز میوه دادند.
این امر در حالی است که سازمان حج و زیارت با راهاندازی آشپزخانههای مرکزی در عراق، دفاتر زیارتی و مسؤولان اعزام را مکلف کرده است که از اول اسفندماه وعدههای غذایی زائران را از آشپزخانه تهیه کنند تا علاوه بر تنوع غذایی مناسب، از کیفیت مناسبی برخوردار باشند. البته برخی از دفاتر زیارتی به دلیل بالا بودن هزینه غذا از آشپزخانه مرکزی وعدههای غذایی را تأمین نمیکنند و معتقدند که با هزینههای کمتری میتوانند وعدههای غذایی را آماده کنند.
حجتالاسلام صحبتالله رحمانی، معاون عتبات سازما زیارت با بیان اینکه سفرهای زیارتی به عتبات در چارچوب خاصی اجرایی میشود، از حضور مسؤولان برای نظارت بر اعزامها و ارائه خدمات به زائران خبر میدهد و میگوید: کارگروه نظارت بر اعزامها در شهرهای زیارتی عراق حضور دارند و نحوه خدماترسانی به زائران توسط دفاتر زیارتی را بررسی و در صورت تخلف گزارش میدهند و حتی اگر مدیر کاروانی برخلاف وعدههایی که به زوار داده، عمل کند، جریمه شده و باید مبالغی را به زائران بازگرداند.
وی همچنین با بیان اینکه آشپزخانه مرکزی به منظور بهبود کیفیت غذای زائران راهاندازی شده است، میافزاید: وعدههای غذایی استاندارد و با کیفیت مناسبی در آشپزخانه مرکزی طبخ و بین کاروانها توزیع میشود.
با این وجود، برخی از دفاتر زیارتی برخلاف تلاش سازمان حج و زیارت برای جلوگیری از منفعتهای شخصی در سفرهای زیارتی، به فکر سودجویی بوده و در اعزامها خدمات مناسبی به زائران ارائه نمیدهند. این امر در حالی است که انتظار میرود سازمان حج و زیارت برای جلوگیری از این مشکلات، نظارت بیشتری نسبت به اعزامها داشته باشد.
علی حسنی که روز ۱۳ رجب مصادف با ۲۶ بهمن به عتبات مشرف شده است، با ابراز ناراحتی از برنامه سفر میگوید: چرخهای هواپیما که به زمین نجف اشرف رسید، دلها به عرش رفت و کسی در پوستش نمیگنجید که در روز ولادت امیرالمومنین علیهالسلام هوای نجف را استنشاق کرده است. سوار اتوبوس که شدیم، مدیر کاروان اعلام کرد که به کاظمین مشرف میشویم. همه تعجب کردند و اعتراضها بالا گرفت. مدیر کاروان با راننده اتوبوس صحبت کرد که همکاری کند و توقف کوتاهی در نجف داشته باشد تا زیارت مختصری در روز ولادت مولا داشته باشیم که راننده موافقت نکرد و راهی کاظمین شدیم.
وی میافزاید: حدود ظهر به هتل محل اقامت رسیدیم، اما هتل تغییر کرده بود و در فاصلهای دورتر و سطحی نازلتر در اتاقهای هتل اسکان یافتیم. پس از استقرار به محل غذاخوری به بالاترین طبقه رفتیم. نه تنها فضا، بلکه ظروف نیز به نحو دلچسب تمیز نبود. فردای آن روز قرار شد بعد از صبحانه راهی سامرا شویم. برای صبحانه که به رستوران هتل رفتیم، همه چیز فراهم بود، اما چای نبود! پس از آن هم راهی حرم سیدمحمد علیهالسلام شدیم و بعد از زیارت در سالنی در جوار این امامزاده بزرگوار ناهار صرف شد. اما ناهاری که کیفیت نداشت و حقیقتا گلوگیر بود. کیفیت و مقدار وعدههای غذایی در نجف و کربلا هم مطلوب نبود و کساسخی به اعتراضهای زائران نمیداد و زوار هم به دلیل اینکه برای زیارت آمده بودند، همه سختیها را به جان خریدند. اما این نوع خدماترسانی در شأن زائر ارباب نیست و باید بیش از گذشته برای رفاه زائران تلاش کنند و امکاناتی برای آنها فراهم سازند.