اتفاقی باور نکردنی در جشنواره تئاتر دانشگاهی!
03:51 2022/03/19

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس، به تازگی خبری مبنی بر انتخاب رحمت امینی به عنوان دبیر بیست و چهارمین جشنواره تئاتر دانشگاهی در برخی از رسانه‌ها منتشر شد. انتخابی که به نحوی تخلفی آشکاردر جشنواره محسوب می‌شود؛ چرا که در آیین‌نامه جشنواره تئاتر دانشگاهی صراحتاً اعلام شده که باید دبیر این جشنواره از میان دانشجویان تئاتر سراسر کشور، انتخاب شود. 

درباره این موضوع با ناصر حبیبیان که مسئولیت دبیری دوازدهمین جشنواره تئاتر دانشگاهی را برعهده داشته، گفت‌وگویی داشته‌ایم که در ادامه آن را می‌خوانید.

ناصر حبیبیان درباره جشنواره تئاتر دانشگاهی، گفت: جشنواره تئاتر دانشگاهی تا دوره دوازدهم، به شدت مقید به اجرای آیین‌نامه بود. ما در دوره دوازدهم بخشی را داشتیم تحت عنوان «مجمع تئاتر دانشجویان سراسر کشور» که این مجمع زیر مجموعه مجامع فرهنگی و هنری بود. کانون‌های تئاتر دانشجویی سراسر کشور نمایندگان را معرفی می‌کردند که این نمایندگان اعضای مجمع تئاتر دانشجویان را تشکیل می‌دادند و هر ساله جلساتی را نیز برگزار می‌کردند. 

وی ادامه داد: زمان برگزار جشنواره تئاتر دانشگاهی، فراخوانی توسط مجمع تئاتر دانشجویان به کانون‌های تئاتر دانشجویی سراسر کشور ارسال می‌شد تا آن‌ها کاندیدایشان را برای دبیری جشنواره تئاتر دانشگاهی اعلام کنند. عموماً هم بخاطر این که دانشجویان شهرستانی امکان حضور طولانی مدت در تهران را نداشتند، دبیر جشنواره از بین دانشجویان تهرانی انتخاب می‌شد. 

حبیبیان بیان کرد: مجمع تئاتر دانشجویان پس از بررسی رزمه‌ها حدود ۱۰ دانشجو را برای مصاحبه دعوت می‌کرد و آن دانشجویان زمان مشخصی داشتند که باید در آن زمان برنامه‌های خود را برای برگزاری جشنواره تئاتر دانشگاهی ارائه می‌کردند. از بین این دانشجویان نیز، سه دانشجو به عنوان گزینه‌های پیشنهادی به مدیرکل دفتر فرهنگی وزارت علوم معرفی می‌شدند و او نیز از بین این سه گزینه، یک دانشجو را به عنوان دبیر جشنواره تئاتر دانشگاهی منصوب می‌کرد. یعنی یک سیر دموکراتیکی برای انتخاب دبیر جشنواره تئاتر دانشگاهی وجود داشت. به نظرم این شیوه، کامل‌ترین شکل انتخاب دبیر جشنواره در جشنواره‌های مختلف کشور بود. 

وی تصریح کرد: از دوره دوازهم به بعد جشنواره تئاتر دانشگاهی دچار یک افت شد، چون دیگر آن مجمع دانشجویان سراسر کشور از بین رفت. البته دانشجویانی که در دوره‌های بعد هم دبیر جشنواره بودند نیز از آن روحیه دموکراتیک بهره‌مند بودند؛ اما به ندرت پیش می‌آمد که جشنواره خوبی برگزار شود، چون دیگر آن ساختار منظم از بین رفته بود. 

دبیر دوازدهمین جشنواره تئاتر دانشگاهی، گفت: به نظرم این پروسه انتخاب دبیر، پروسه خطرناکی است، چرا که هیچ سازوکاری در آن وجود ندارد. در حال حاضر وزارت علوم به این نتیجه رسیده است که برای استاد خوشنامی مانند آقای رحمت امینی حکم صادر کند، درست است که این استاد تجربه زیادی دارد و به خوبی می‌تواند این جشنواره را مدیریت کند؛ اما با این اتفاق دیگر نمی‌توانیم انتظار ساختار درستی از این جشنواره داشته باشیم، چون سازوکارش را به هم زده‌ایم و خلاف آیین‌نامه آن عمل کرده‌ایم. این اتفاق از جنس انتخاب شهرام کرمی برای اداره کل هنرهای نمایشی است، با آن که آقای کرمی انسان خوبی است؛ اما در زمان مدیریت او اتفاقات ناگواری را برای تئاتر کشورمان رخ داد. اینگونه برنامه ریزی مانند این است که ما کشت دیم داشته باشد، یعنی یک سال جشنواره خوب و یک سال جشنواره بد برگزار کنیم. 

وی بیان کرد: به نظرم باید از دانشجویی بودن جشنواره تئاتر دانشگاهی حمایت کنیم، چون این جشنواره قرار است به نحوی برای کشورمان مدیر هنری تربیت کند. اینکه این جشنواره را هم بدهیم یک استاد با تجربه برگزار کند به نحوی مانع ایجاد خلاقیت در چنین جشنواره‌هایی شده‌ایم. پس از برگزار جشنواره دوازدهم، از من دعوت به عمل آمد تا سیزدهمین جشنواره تئاتر دانشجویی را برگزار کنم؛ اما من نپذیرفتم، چرا که احساس می‌کردم این جشنواره باید هر سال شاهد دبیری جدید باشد و با دارا بودن یک دبیر تازه سیر خلاقیت جشنواره تئاتر دانشجویی متوقف نشود. 

حبیبیان اظهار کرد: دانشجویان جوان باید دبیر این جشنواره‌ها را بر عهده بگیرند تا با به وسیله آزمون و خطا در آن تجربه کسب کنند، اگر قرار است استادی هم در این جشنواره حضور داشته باشد باید در جایگاه مشاور باشد، نه دبیر جشنواره. تعجب من این است که استاد با تجربه‌ای مانند آقای امینی چرا این سمت را پذیرفته‌اند، این اتفاق برایم باور پذیر نیست. به نظرم این انتصاب به هیچ وجه  خبر خوشحال کننده‌ای  برای تئاتر دانشگاهی کشورمان نیست.

انتهای پیام/