قاسم جعفری معاون نظارت و هماهنگی معاونت امور مجلس ریاست جمهوری در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری فارس، با اشاره به لزوم برخی اعمال تغییرات در آییننامه داخلی مجلس، گفت: مدتهای زیادی است که بحثی تحت عنوان «دانش پارلمانی» را مطرح میکنم و احساس من این است که هرقدر دانش پارلمانی مدیران ما در سطوح مختلف در قوای سهگانه بالا برود در کیفیت حکمرانی تاثیر مثبتی دارد.
وی افزود: مجلس و نمایندگان گرچه در متن قانونگزاری هستند، با این حال همه نیازمند دانش پارلمانی هستند چون در مجلس بیشتر نیازهای روزمره را میبینیم و بر اساسشان طرح یا لایحه میدهیم، ولی قانوننویسی غیر از تصویب قانون در صحن مجلس هست و باید اصولی را رعایت کنیم و این اتفاق باید بیفتد که بخشی از آن نحوه اداره مجلس هست که تحت عنوان آیین نامه داخلی مجلس تصویب شده است.
این نماینده سابق مجلس با اشاره به دو بخش محتوایی آییننامه داخلی مجلس، اظهار داشت: یک بخش نحوه اداره هست که به خود نمایندگان مربوط است ولی بخشهایی از آییننامه هست که میتوان جای دیگر به طور مفصل بحث کرد. این بخش هرچند توسط نمایندگان تصویب می شود ولی بعضا تکالیفی را برای قوه مجریه مشخص میکنند، درحالی که کسی از دولت در زمان تصویب این آیین نامه، اجازه اظهار نظر موافق یا مخالف درمورد این آییننامه را نداشته است؛ لذا بخشهایی از این آییننامه که تکالیفی را بر دوش قوه مجریه یا سایر نهادهای خارج از مجلس میگذارد، حتما میتواند در جهت بهبود تغییراتی داشته باشد.
جعفری با بیان اینکه باید ساختار بودجهریزیمان را درست کنیم،گفت: رئیس مجلس گفت 9 هزار پیشنهاد شخصی نمایندگان مطرح میشود و این اعداد را سهماهه هم نمیتوان پایان داد و این نشان میدهد فرآیند بودجهریزی ما میتواند متفاوت باشد و همه عقلای قوم میتوانند روی این فکر کنند.
نماینده ادوار مجلس تاکید کرد: یک عزم جدی را هم در مجلس و هم دولت و سایر بخشها برای وقوع اتفاقات جدید و بهتر شدن ساختار بودجه میبینم ولی کار اساسی نیاز به مطالعه و پژوهش دارد که سهم مرکز پژوهشها و سایر مراکز پژوهشی زیاد است.
وی در پاسخ به سوالی درمورد لزوم افزایش سهم کمیسیونهای تخصصی مجلس نسبت به صحنهای علنی، تصریح کرد: قانوننویسی غیر از تصویب است و فقط به مرحله آخر توجه میکنیم دچار این مشکل میشویم ولی اگر مراحل مقدماتی و گامهای جدی و متقن برداشته شود، در این مرحله هم میشود نتیجه بهتری گرفت و آن مراحل اگر ضعیف باشد، اثرش را اینجا نشان میدهد و قدمهای مقدماتیمان محکم برداشته نمیشود.
جعفری با بیان اینکه باید کاری کنیم که بیشتر لایحه مطرح شود نه طرح، گفت: لایحه از سلسله مراتب کارشناسی بخشهای مختلف دولت میگذرد و بعد به صحن دولت میآید و بدنه کارشناسی دولت قوی تر است ولی طرح اینگونه هست که یک نماینده یک خلا را احساس میکند و با جمع کردن چندین امضا با قید دوفوریت به نوبت تصویب می رود و در صحن ناخواسته غالب میشود.
وی افزود: برای مثال عنوان میکنند که این مصوبه برای تامین قیر جادههای روستایی و مستضعفین است و این واژهها باعث می شود که نمایندهای که حسن نیت دارد تحت تاثیر قرار بگیرد و تحت تاثیر هیجانات قرار بگیرد.
نماینده ادوار مجلس با تاکید بر اینکه باید کاری کنیم که در مراحل مقدماتی کار متقن شود، تصریح کرد: یک طرح خوب طرحی است که آنقدر دقیق باشد که در صحن علنی بیش از 10درصد تغییر نکند و این بدان معناست که همه با تدبّر و دقت روی این طرح کار کردهاند و اصلاحیههای کل و جزئی نشان دهنده خام بودن طرح در مراحل اولیه است.
معاون نظارت و هماهنگی معاونت امور مجلس ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه کمیسیونها باید تقویت شوند و حضورها پرررنگ باشد و حضور و غیاب جدی در آنها انجام شود، گفت: طرحها در کمیسیون پخته میشود چون وقتی به صحن میآید نظر کمیسیون تخصصی بسیار تاثیرگذار است و اگر کمیسیونها تقویت شوند، در صحن کیفیت بالاتری را خواهیم دید.
انتهای پیام/