مهرنیا: «کارویا» با شرکت های دانش بنیان گره خورده است/ تولید محصول یا خدمات اولین شرط حضور در برنامه
10:04 2022/01/05

به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس، فصل اول مسابقه تلویزیونی «کارویا» با هدف شناسایی و حمایت از مزیت‌های رقابتی دانش بنیان از ۱۵ آذر روز‌های دوشنبه و سه‌شنبه ساعت ۲۳ از شبکه یک سیما پخش می‌شود.

این برنامه به کارگردانی مهدی مهرنیا ساخته شده که متن گفت وگوی فارس با او را در ادامه می خوانید:

*ایده ساخت کارویا از کجا بوجود آمد و فلسفه ساختش چه بود؟

-در حقیقت ایده اولیه کارویا، تولید یک مجموعه تلویزیونی برای معرفی فرصت های اقتصادی ایران بود، این ایده کم کم در اتاق های فکر و طراحی برنامه پر و بال گرفت تا در انتها به این نتیجه رسیدیم که آینده اقتصاد و فناوری ایران به شرکت های دانش بنیان گره خورده است، به همین خاطر با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری سراغ این شرکت ها رفتیم . اینجا بود که کارویا متولد شد.

*مسابقه‌هایی با مضمون کارآفرینی قبلا در تلویزیون زیاد ساخته شده و مهمترین آن «میدون» است. چه تمهیدی را انجام دادید که برنامه‌ای کاملا متفاوت را شاهد باشیم؟

-همانطور که گفتید برنامه‌های کارآفرینی زیادی در تلویزیون ساخته و پخش شده است، اما تمام این برنامه ها مانند میدون، کارساز ، شتاب شو و .... همه یک گونه مسابقه برای کارآفرین‌هایی هستند که بیشتر آنها هنوز از مرحله شتاب دهی گذر نکردند و در حقیقت این برنامه ها بیشتر دنبال ایده‌ها و طرح‌های جذاب بودند و شرکت های موفق در برنامه آنها حضور نداشتند، در حقیقت این جنس برنامه ها  بیشتر حالت یک شتابدهنده یا کارخانه نوآوری را دارند.  کارویا اما ذات متفاوتی دارد، ما در کارویا فقط به دنبال ایده های ناب و بکر نبودیم، یعنی اصلا طرح هایی که فقط در حد ایده بودند و یا محصول آنها آماده نشده بود امکان حضور در کارویا نداشتند. تولید محصول یا خدمات اولین شرط حضور در برنامه ما بود، اولویت دوم برنامه این بود که شرکت دانش بنیان باشد، هر چند که ما میزبان تعداد معدودی استارتاپ خوب هم بودیم. به لحاظ ساختاری هم چون ما در ایران  سابقه موفق و جذابی در این نوع برنامه سازی نداریم پس موفق ترین برنامه را که سالها ادامه داشته و در چندین کشور مختلف ساخته شده را به عنوان نمونه برنامه قرار دادیم و با تغییراتی در ساختار و مضمون کارویا را ساختیم. به لحاظ ساختاری مهم ترین ویژگی کارویا استفاده از ارائه آسانسوری در داخل برنامه بود که در زیست بوم فناوری و استارتاپی بسیار شناخته شده است. این روش ارائه با دادن زمان برابر به تیم ها برای معرفی محصولاتشان امکان داوری توسط بینندگان را هم فراهم می‌کند.

*کارویا در طراحی و تولید با تمرکز بر دو ساحت متفاوت تولید شده است. بخش اول پرداختن به شرکت های فعال در حوزه نوآوری و بخش دوم جذابیت ساختاری که را مخاطب مجاب به مشارکت در طرح منتخب سکو می‌کند. برای ایجاد موازنه بین این دو بخش چه برنامه ریزی داشتید؟

-کارویا جزو معدود برنامه های تعاملی مستقیم ( فارغ از مسابقات تلفنی ) ساخته شده در تلویزیون ایران است ، یعنی مخاطب برنامه فقط بیننده نیست، بلکه در روند موفق بودن یا نبودن برنامه مشارکت مستقیم دارد . اگر بخواهم مثال بزنم ، شرکت برنده یکی از برنامه های ما در کمتر از 12 ساعت سرمایه مورد نیازش تامین شد . این اتفاق یک پیام مستقیم دارد، در این شرایط سخت اقتصادی و اعتماد کم مردم به بازارهای مالی ایران، این شرکت توانسته اعتماد مخاطبین برنامه را جذب کند که بسیار بسیار اتفاق فرخنده و خوبی برای کارویا است .  

*با پخش قسمت‌های گذشته از مسابقه کارویا، فکر می‌کنید مخاطب تا چه حد با هدف گذاری اصلی شما ارتباط برقرار کرده است؟

-ببینید ما از اول سعی کردیم که مخاطب برنامه را به طور کامل شناسایی کنیم، یعنی نیامدیم به اصطلاح برای مخاطب عام برنامه تولید کنیم، به همین خاطر جلسات متعددی با بزرگان و دانایان زیست بوم نوآوری و استارتاپی در ایران داشتیم که برنامه ای جذاب برای مخاطب علاقه مند به حوزه های نوآوری، کارآفرینی و استارتاپی بسازیم . طبیعتا با توجه به حجم سرمایه گذاری‌های انجام شده در طرح های برنده، کارویا توانسته به هدف اصلی و بنیادی خودش که اعتماد مخاطبین به شرکت های دانش بنیان است برسد.

*چه بازخوردی از شرکت های دانش بنیان و فعال در حوزه فن آوری گرفتید؟

-کارویا شاید به جرات اولین برنامه جسورانه تلویزیون ایران است که بدون هیچ محدودیتی به تبلیغ شرکت های دانش بنیان ایرانی و دستاوردهای آنها می پردازد، نه رپورتاژ، نه آگهی بازرگانی، تمام نقاط ضعف و قدرتشان هم توسط داوران برنامه مورد نقد و بررسی قرار می گیرد، بیشتر شرکت کننده‌های کارویا که با من در تماس هستند، از اینکه برای اولین بار در سطح رسانه‌ای مانند  تلویزیون به آنها پرداخت می‌شود خوشحال هستند و نسبت به کارشان امیدوارتر. این امید برای تیم سازنده کارویا از همه چیز مهمتر است.

* مهمترین ترین چالش شما و تیم تولید برای ساخت کارویا چه بود؟

-ببینید شما وقتی برای یک زیست بوم دانش بنیان و فناور برنامه می سازید طبیعتا با تعداد زیادی انسان تحصیل کرده و موفق برخورد می کنید که به راحتی نمی‌توانند شکست را بپذیرند، این اولین چالش و شاید  مهمترین چالش ما پیش از شروع برنامه بود . این که چطوری به یک شخصی که کارآفرین است و شرکت دانش بنیان دارد بگوئیم که ارائه آسانسوری خوبی نداشتی و داوران مجوز ورود به استودیو اصلی برنامه را به شما ندادند. خوب اولین شرط برنامه ما این بود که داوران بی رودربایستی و ملاحظات معمول با شرکت کننده ها برخورد کنند. اما برنامه که شروع شد همه چیز عوض شد، این حجم از متانت اصلا برای ما باورپذیر نبود، به جرات می توانم بگویم که کارویا برای همه عوامل و شرکت کنندگان در برنامه یک خاطره خوب ساخت. اما سخت ترین چالشی که هنگام تولید کارویا با اون مواجه شدیم اوج گیری شیوع کرونا بود، به همین خاطر تهیه کننده برای اطمینان خاطر یک فضای بسیار بزرگ را برای تولید این برنامه اجاره کرد که خب تجهیز این فضا و ساخت دکور کار زمان بر  و هزینه بری بود.

* آیا فصل های بعدی کارویا هم ساخته خواهد شد؟ و ساختار فصل های بعدی چه تغییری نسبت به فصل اول خواهد داشت؟

-امیدوارم که فصل های بعد این برنامه ساخته شود، چون برنامه هایی مانند کارویا در اثر مرور زمان مخاطب خاص خودشان را پیدا می کنند و تاثیر خودشان را در جامعه می‌گذارند ، طبیعتا ادامه پیدا نکردن این جنس برنامه ها مثل کاشتن یک نهال بدون آبیاری آن است، قطعا کارویا تغییراتی در فصل بعدی خواهد داشت ، این فصل اول برنامه بود و طبیعتا بعد ازپخش ، بعد از مشخص شدن جواب نظرسنجی ها ، نقاط ضعف و قوت برنامه شناسایی می شود و سعی در برطرف کردن نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت خواهیم داشت.

*ایده‌ای بود که در فصل اول خیلی دوست داشتید آن را اجرا کنید اما محقق نشد و دلیل آن چه بود؟

-واقعا از تهیه کننده کار آقای احمد شفیعی و جانشین تهیه کننده آقای علی خسروی بسیار بسیار ممنونم، واقعا همراهی این دو نفر بسیار بی نظیر و کامل بود، بیشتر ایده ها و خواسته هایی که داشتیم با همکاری این دو عزیز انجام شد، فقط با توجه به وسعت زیاد کشورمان تنها چیزی که نشد انجام بشه معرفی کارگاه یا کارخانه تمام شرکت کننده ها در برنامه بود که طبیعتا امکان پذیر نبود.

انتهای پیام/