به گزارش خبرنگار تجسمی خبرگزاری فارس به نقل از یورونیوز، بازار عتیقه و آثار هنری ارزشی حدود ۵۰ میلیارد دلار دارد. اما این بازار، فارغ از نوع اثر هنری، نیمهٔ تاریکی دارد که همان تجارت غیرقانونی است.
در جریان قرنطینههای پس از همهگیری بسیاری از بازارهای جهان دچار رکود شدند اما بازار سیاه عتیقه و آثار هنری بیش از همیشه فعال بود و تنها در دو سال ۱۰ میلیارد دلار گردش مالی داشت. سهم تجارت غیرقانونی از بازار آثار هنری حدود ۵ درصد است، و گرچه کم به نظر میآید اما این یک مشکل دائمی و روبهرشد بوده که تصویر این بازار را تیره میکند.
سازمانهایی نظیر یونسکو و اینترپل میگویند مبالغ نگرانکنندهای از این پولها صرف تأمین مالی جرم و جنایت میشود. با توجه به افزایش علاقه به جمعآوری آثار هنری خریدار باید بیش از پیش مراقب باشد.
ارنستو اوتونه رامیرز، معاون یونسکو چرایی این اتفاق را چنین شرح میدهد: «امروز قاچاق عتیقهجات آسانتر شده چون این آثار عمتدا متعلق به اماکن میراث جهانیاند، که خیلی از آنها را میشناسیم. و البته دلیل این اتفاق روشن است، چون برخی از این اماکن هنوز کشف نشده یا تحت بررسی هستند، اشیاءشان هم در جایی ثبت نشده، و اینها آثاری است که ما از وجودشان بیخبریم.»
مسئولان اینترپل میگویند درحالحاضر با غارت بیسابقهٔ میراث فرهنگی در کشورهای جنگزده مواجه هستیم و تشخیص اینکه این آثار از راه قانونی یا غیرقانونی به دست موزه و مجموعهدار میرسد کار آسانی نیست. آنها اپلیکیشنی به نام آی.دی.آرت ساختهاند که به تشخیص اصالت آثار کمک میکند.
کورادو کاتسی، رئیس دایرهٔ آثار هنری اینترپل درباره این اپلیکیشن میگوید: «اپلیکیشن آی.دی.آرت نشان میدهد که آیا شیء مورد نظر در فهرست ما ثبت شده یا نه، و اگر این شیء ثبت شده باشد یعنی دزدیده شده است. مهمترین ویژگی این اپلیکیشن دکمهٔ قرمزی است که با فشردنش پیدا شدن شئیء را به اینترپل اطلاع میدهید. آی.دی.آرت ابزار فوقالعادهای برای افسران پلیس، مأموران گمرک، فروشندگان آثار هنری و حتی افراد عادی بهشمار میرود. اخیرا در اسپانیا و رومانی به این وسیله اشیای هنری مسروقه را شناسایی کردهاند.»
اما همزمان با آنکه یونسکو و اینترپل مشغول آگاهیرسانی به عموم و مجموعهداران دربارهٔ اشیای هنری مسروقهاند، برای کاهش جرائم در این زمینه دیگر چه میتوان کرد؟
دبورا لِر، عضو انجمن محافظت از اشیای باستانی در پاسخ این پرسش میگوید: «باید ساختار قانونی بینالمللی در این زمینه تغییر کند. باید این مسئله جرم بهشمار بیاید و مجازات شدیدی داشته باشد. این کار درست مانند ورود به خانهٔ شخصی و دزدی از آن است، یعنی کسی وارد یک محوطهٔ تاریخی یا یک موزه میشود و اشیای آن را میدزد و کسی دیگر همین اموال مسروقه را میخرد. باید مسئله را اینطور دید، چون پول چنین معاملاتی غالبا صرف جرم و جنایت سازمان یافته میشود. پس اینکار نوعی جنایت علیه بشریت است.»
علیرغم همهگیری کرونا و شرایطی که این ویروس برای تمام بشریت به وجود آورده و بسیاری از کسب و کارها و فعالیتهای تجاری اقتصادی، فرهنگی و هنری را تحتالاشعاع خود قرار داده اما بازار آثار هنری و تاریخی داغ بوده و حراج و مزایده این آثار همهجا در جریان است و تجارت غیرقانونی این آثار علاوه بر تاثیر منفی بر اعتبار موزهها و مجموعهداران باعث تامین مالی گروهها و باندهای خلافکار شود.
انتهای پیام/