بررسی ظرفیت ها و چالش های مساجد در جامعه اسلامی/ «چشمه» اولین برنامه با رویکرد تخصصی به مسجد
04:17 2022/04/19

به گزارش خبرگزاری فارس، برنامه زنده تلویزیونی چشمه که این روزها در ایام ماه مبارک رمضان هر روز ساعت ۱۸ مهمان خانه های مردم است، پس از استقبال فراوان مخاطبین از این برنامه در سال گذشته، امسال نیز با رویکرد بررسی ظرفیت‌ها و چالش‌های مساجد در جامعه اسلامی به روی آنتن شبکه افق قرار گرفته است.

در این برنامه سعی شده به موضوعات گوناگونی از جمله مسجد و کارکرد واقعی آن، امر به معروف و مسجد مطالبه‌گر، مسجد و تداوم پایداری انقلاب، مساجد و انقلاب اسلامی، مسجد و تربیت هنرمند مسلمان، مسجد و تربیت خانواده اسلامی، مسجد و خدمات اجتماعی، نقش مساجد در شکوفایی تمدن اسلامی و... با حضور مهمانانی چون دکتر موسی حقانی معاون پژوهشی موسسه مطالعات تاریخ ایران، حجت الاسلام و المسلمین حریزاوی قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی، استاد یعقوب توکلی نویسنده و استاد دانشگاه، استاد قاسم تبریزی مسئول کتابخانه تخصصی انقلاب اسلامی، دکتر احمد خدایی نصر فعال اجتماعی و شهردار شهرستان جغتای، مهدی رجب پور عضور هیئت امنای مسجد جوادالائمه مشهد و مهمانانی دیگر پرداخته و بررسی شود.

مصطفی فارویی تهیه کننده برنامه در مورد اهمیت توجه به موضوع مسجد بیان کرد: بیشتر فعالان فرهنگی و رسانه‌ای بچه های مسجدی و تربیت یافته مسجد هستند. اینکه ما سراغ مسجد رفتیم یک امر طبیعی است. اگر سراغ مسجد نمیرفتیم غیرطبیعی بود. هدف ما در این برنامه نشان دادن ظرفیت، جایگاه و اهمیت مسجد در جامعه ایرانی است. همچنین به دنبال فهم ویژگی های مسجد طراز اسلام ناب و نقش تاریخی مساجد در طول تاریخ اسلامی هستیم.

وی افزود: مهمترین دغدغه ما در برنامه‌ی چشمه فعال شدن مساجد در کشور است. از ظرفیت بسیاری از مساجد در کشور استفاده کافی وافی نمی‌شود. باز شدن و باز ماندن در مساجد و استفاده دائمی مردم از مسجد و فعال شدن هسته‌های خودجوش جوانان در مسجد در موضوعات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی از جمله دغدغه‌های اصلی تولید برنامه چشمه است.

فاروئی تاکید کرد: با توجه به تاکید ویژه‌ی دین مبین اسلام و قرآن کریم و سنت و سیره پیامبر اعظم(ص) و اهل بیت(ع) و همینطور تاکیدات ویژه امامین انقلاب در خصوص احیاء مساجد انقلابی از همه فعالان فرهنگی و فرهیختگان تقاضا می‌کنم که در نوع نگاه خود به ظرفیت اجتماعی مسجد و درکی که از تکلیف الهی خود نسبت به مسجد دارند تجدید نظر کنند.

حجت عدالت پناه کارگردان برنامه درباره مراحل و چرایی پرداخت به موضوع مسجد گفت: به عنوان یک مسجدی احساسم بر آن بود مسجد یکی از مظلوم ترین نهادها در جمهوری اسلامی است. اگر شما به تاریخ معاصر نگاه کنید، مسجد و مسجدی ها در تمامی رخدادهای مهم سیاسی فرهنگی و اجتماعی کشور نقش بزرگی ایفا کردند. نگاهی که همواره به مساجد بوده در عرصه رسانه نیز بیشتر توصیفی بوده و حتی بعضا توریستی. کسی تا به حال سراغ این موضوع نرفته است که این نهاد با این عظمت و این کارکرد عظیم در جامعه اسلامی ما چه چالش‌ها و مسائلی دارد.

وی افزود: هدف ما از طراحی و اجرای برنامه چشمه امسال نیز همین بود که یکبار مروری تاریخی از جایگاه تبیین شده مسجد از صدر اسلام و کارکردهای آن در جامعه اسلامی داشته باشیم و با مرور نقش تاریخی که این نهاد در اعصار مختلف داشته و تاثیری که بر رویدادهای مهم گذاشته برسیم به زمان حال و با آوردن شاهد مثالهای از مساجد موفق و فعال، در حقیقت یک بازخوانی داشته باشیم بر اهمیت این نهاد و تاکید و توجه بیشتر بر نقشی که مساجد میتوانند در شرایط کنونی جامعه و رفع معضلات گوناگون آن داشته باشند.

کارگردان هنری برنامه چشمه تاکید کرد: دغدغه ما هم در برنامه چشمه این بود که ظرفیت هایی که این نهاد دینی در نقش آفرینی برای عموم مسائل محلات و جوامع دارد را مرور کنیم و ضمن بیان مسائل و چالش‌ها، فرصت هایی که مساجد هم برای جامعه ایجاد کرده را بررسی کنیم و در حقیقت نگاه ها را به این نهاد فراگیر دقت بیشتری بدهیم چه در سطح مردم چه در سطح مسئولین.

وی در ادامه گفت: امیدواریم برنامه چشمه فتح بابی شود که مسجد این مکان معنوی و اجتماعی که سرچشمه رشد و آگاهی و بالندگی و هویت بخش جامعه ما میتواند باشد بطور خاص مورد توجه قرار بگیره و در رفع معضلات و آسیب های اجتماعی نقش آفرین باشد و در تحولات و توسعه و پیشرفت کشورمان امید آفرین حاضر باشد.

مهدی آقاموسی مجری برنامه در باب اهمیت مساجد گفت: مسجد پایگاه مهمی در شکل گیری هویت دینی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی افراد است. تربیت مسجدی می‌تواند ریشه‌های محکم اعتقادی را در دل یک نوجوان پرورش دهد، نوجوانی که دل و قلبش به قول معصوم، مثل یک زمین آماده کشت است و هر کسی چیزی بکارد، برداشت می‌کند؛ و چه بهتر که این کاشت اعتقادی با تربیت مسجدی اتفاق بیفتد.

وی در پایان افزود: سراغ مسجد رفتیم چون محل انسان‌سازی است و چشم امید خانواده‌های مومن به چنین تربیتی است. مسجد نباید شبیه یک اداره شود، اینکه همه در ساعت مشخصی بیاییم و برویم. مسجد کارکردهای مهمی در تاریخ داشته که برای مرور آن می‌توانیم به مسجدالنبی‌ای برگردیم که هم خانه رسول الله و هم مرکز حکومت ایشان بود.

انتهای پیام/