ساختار مسطح، باعث سرعت در پوشش اخبار بحران می‌شود/ حذف موازی کاری یعنی نگاه تخصصی به کار خبر
01:17 2022/05/12

خبرگزاری فارس - گروه رادیو و تلویزیون: از نیمه اسفندماه ۱۴۰۰، بخش‌‌های خبری معاونت سیاسی صداوسیما دچار تحولات و تغییراتی در نحوه پخش اخبار شبکه‌های خبری شد. به گفته حسن عابدینی، سرپرست وقت خبرگزاری صداوسیما، این تغییرات در راستای هم‌افزایی و حذف موازی کاری نیروی انسانی مستقر در واحدهای خبری مختلف سازمان صورت گرفت و از همان ابتدای پخش اخبار در الگوی جدید، اخبار به صورت متمرکز در شبکه خبر روی آنتن رفت. به طوری که همزمان با پخش اخبار در شبکه خبر، اخبار صداوسیما در بخش‌های خبری ساعت ۸، ۱۴ و ۲۱ شبکه اول نیز پخش می‌شود. همچنین «گفتگوی ویژه خبری» شبکه دو سیما نیز به داخل بخش خبری ۲۱ شبکه یک و شبکه خبر منتقل شد؛ به این شیوه که شبکه یک تا قبل از ساعت ۲۲ بخشی از گفتگوی ویژه را پوشش می‌دهد اما پس از این ساعت، ادامه «گفتگوی ویژه خبری» فقط در شبکه خبر قابل دریافت است. برای ارزیابی  و اگاهی از عملکرد سه‌ماهه بخش‌های خبری معاونت سیاسی صداوسیما در الگوی جدید پخش خبر، با داوود نعمتی انارکی، عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه صداوسیما و کارشناس خبر و رسانه گفتگو کردیم.

داوود نعمتی انارکی در گفتگو با خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس، در رابطه با حذف موازی کاری واحد‌های خبری سازمان صدا و سیما و تاثیر آن بر کارایی عملکرد بخش‌های خبری تلویزیون بیان کرد: در وهله اول باید دید این ادغام به چه دلیل انجام شده است، آنچه که از مدیران و مسئولان خبری صداوسیما شنیدیم این بود که این ادغام با چند هدف از جمله چابک سازی، جلوگیری از فعالیت‌های موازی، کاستن از هزینه‌ها و نظم بخشی حرفه‌ای در تولید و نشر خبر انجام شده است. در واقع اهداف تعیین شده، اهدافی با رویکرد حرفه‌ای است که نشان از اهتمام به ایجاد تغییرات ساختاری حرفه‌ای است، اما اینکه این تغییرات کارایی داشته و اهداف پیش بینی شده تحقق پیدا کرده یا نه را عمدتا مسئولان بخش خبری صداوسیما باید پاسخ دهند. اگر قرار باشد مخاطبان و کارشناسان نظر خود را مطرح کنند باید مدتی از پیاده سازی طرح تحول ساختاری معاونت سیاسی گذشته باشد تا بتوان یک ارزیابی دقیق ارائه کرد.

 به دلیل اینکه این ادغام در ماه‌های پایانی سال قبل انجام شده شاید نتوان در این مدت کوتاه ارزیابی دقیقی داشت. اما یک نکته را عرض کنم که در هر تغییر این چنینی در ساختار تولید و پخش محتوا در رسانه باید یک اصل کلیدی را در نظر داشت و آن اینکه مخاطب دچار سردرگمی نشود. در واقع تغییرات زمانی با اقبال جامعه همراه می‌شود که رویکردی حرفه ای داشته باشد و تا جایی که من اطلاع دارم، تلاش شده که ساختار حوزه خبر از یک ساختار سازمانی و اداری به یک ساختار حرفه‌ای و رسانه‌ای تبدیل شود، نوع نگاه خوب است اما نحوه و چگونگی اجرا می‌تواند کارایی را افزایش دهد.

عضو هیئت علمی دانشگاه صداوسیما با اشاره به تغییر ساختار بلند خبر به ساختار مسطح، افزودن میزهای تخصصی را عاملی برای افزایش سرعت عمل در پوشش اخبار بحران دانست و یادآور شد: آنچه در ساختار جدید خبر در صداوسیما اتفاق افتاد، باعث شد تا حدودی ساختار مدیریتی در حوزه خبر از ساختار بلند به ساختار مسطح تبدیل شود. در واقع برخی از پست‌های مدیریتی حذف شده‌اند و میزهای تخصصی شکل گرفته است. همچنین مشاغل خبری صرفا به خبرنگار، گزارشگر، دبیر و سردبیر خبر تبدیل شده و این نکته باعث می‌شود تا در تهیه و انتشار خبر، رسانه از سرعت عمل بیشتری برخوردار شود و در مسیر تولید، پردازش و انتشار خبر و بخصوص در شرایط بحران بهتر عمل کند، این همان چیزی است که مخاطب می‌خواهد.

وقتی پست‌های مدیریتی در خبر زیاد باشد نوعی سلسله مراتب مدیریتی پدید می‌آید و این موضوع در پوشش خبری رویدادها اثرات نامطلوبی خواهد گذاشت، پس وقتی که این پست‌ها حذف می‌شوند و وظایف به مشاغل تخصصی خبر واگذار می شود، آنچه که منتشر خواهد شد حرفه ای‌تر است. تصمیم گیری از مدیران به سردبیران منتقل می‌شود و رسانه سریعتر می‌تواند به پوشش خبری رویدادها بپردازد، ضمن آنکه مسیر انتشار خبر کوتاه و کوتاه تر خواهد شد. اگر ساختار رسانه‌های خبری و اتاق‌های خبر را در شبکه‌های حرفه‌ای دنیا رصد کنید، متوجه خواهید شد که ساختاری مسطح با کمترین سطوح مدیریتی دارند و به همین دلیل هم توانسته‌اند حرفه‌ای عمل کنند و دنیا را در چنبره پوشش خبری خود بگیرند.

نعمتی انارکی همچنین در خصوص نتیجه حذف موازی کاری و هم‌افزایی نیروهای مختلف در واحد‌های‌خبری سازمان صداوسیما گفت: موازی کاری در بسیاری از سازمان‌ها و نهادها به چشم می‌خورد، واحدهای شبیه به هم که کارهای مشابه انجام می‌دهند و باعث تلف شدن ظرفیت‌های فکری و اجرایی کارکنان می شود. حال اگر این واحدها و کارهای موازی در هم ادغام شوند، می‌توان در هزینه‌ها صرفه جویی کرد، از ظرفیت‌های فکری و اجرایی نیروهای آزاد شده بهتر استفاده برد و به شکل تخصصی و حرفه ای تر برنامه‌ها را انجام داد. در مجموع حذف موازی کاری یعنی نگاه تخصصی داشتن به کار خبر، که نتایج مطلوبی در افزایش کارایی خواهد داشت. ضمن آنکه جریان ارتباطی نیروها نیز به یک جریان ارتباطی بر مبنای تخصص تبدیل می‌شود. در شرایط موازی کاری ارتباط افراد صرفا یک ارتباط مبتنی بر گذران وقت است، در حالی که در شرایط تخصصی، جریان ارتباطی یک جریان مبتنی بر نتیجه خواهد بود. در چنین شرایطی هم افزایی بین نیروها نیز مبتنی بر دستیابی به نتیجه بهتر انجام می‌شود.

انتهای پیام/