خبرگزاری فارس ـ گروه حج و زیارت ـ مریم سادات آجودانی: تزریق واکسن مورد تأیید سعودیها برای حج تمتع، یکی از موضوعاتی است که پس از موافقت عربستان برای تشرف زائران خارجی به سرزمین وحی، مورد توجه قرار گرفت و حتی مخاطبان فارس من نیز خواستار پیگیری دیپلماتیک برای قرارگیری این واکسن در بین واکسنهای مورد پذیرش سعودیها بودند. (اینجا بخوانید)
واکسنهایی که عربستان برای تشرف به حج تمتع ۱۴۴۳ مجاز اعلام کرد
در لیست واکسنهای مورد تأیید عربستان برای ایام حج تمتع
عربستان اعلام کرد که ۱۰ نوع واکسن را برای زائران حج تمتع ۱۴۴۳ مورد پذیرش قرار میدهد که این واکسنها مورد تأیید سازمان بهداشتی جهانی هستند. در این بین واکسنهای آسترازنکا، سینوفارم و اسپوتنیک در سبد واکسیناسیون کشورمان بود و با توجه به اینکه برخی از ایرانیان واکسنهای تولید ملی را تزریق کرده بودند، نبودن واکسنهای ایرانی به ویژه برکت که اثرگذاری بالایی داشته است، در لیست واکسنهای مورد تأیید برای تشرف به حج تمتع مورد انتقاد قرار گرفت.
بر همین اساس، کشورمان طی مذاکراتی با طرف سعودی خواستار پذیرش زائرانی شدند که واکسن برکت تزریق کرده بودند؛ اما سعودیها این امر را نپذیرفتند و از همه زائران خواستند تا فقط از بین واکسنهای مورد تأیید تزریق کنند.
با این روند، زائران کشورمان که واکسنهای مورد تأیید عربستان قرار داشت، تزریق کرده بودند، مجبور شدند حداقل ۲ دُز واکسن سینوفارم بزنند. این امر در حالی است که بر اساس گزارشهای بهداشت کشورمان، واکسن برکت که از پلتفرمهای واکسنهای ویروس کشته شده و مشابه واکسن سینوفارم، سینوواک و است، یکی از اثربخش واکسنها برای جلوگیری از شیوع به شمار میرود.
حتی نتایج بررسی درباره مقایسه اثربخشی واکسنها در ایران توسط محققان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، نشان داد که تاثیر واکسن برکت در «پیشگیری از ابتلا» با ۸۷.۱ درصد اثربخشی، بیشتر از دیگر واکسنها بوده است. این عدد برای سینوفارم ۷۹.۹ درصد، برای آسترازنکا ۸۴.۴ درصد و برای اسپوتنیک ۷۴.۷ درصد است. در «پیشگیری از بستری» نیز اثربخشی برکت ۸۶.۴ درصد، آسترازنکا ۸۱.۵ درصد، سینوفارم ۷۱.۹ درصد و اسپوتنیک ۶۷.۵ درصد و در «پیشگیری از مرگ ناشی از »، اثربخشی برکت ۹۸.۳ درصد، اسپوتنیک ۱۰۰ درصد، آسترازنکا ۹۱.۸ درصد و و سینوفارم ۸۶.۱ درصد اعلام شده است.
/ چرا اثر نداشت؟
در اثربخشی واکسن کرونا همین بس که پس از تزریق واکسنهای ایرانی، روند شیوع کرونا در کشور کُند و اکنون به حداقل رسیده و در ۱۲ خردادماه تعداد فوتیهای ناشی از کرونا به صفر رسید. همین حالا هم فقط ۷۲ نفر در شبانهروز گذشته به این ویروس مبتلا شدهاند. این امر در حالی است که همچنان در بسیاری از کشورهای مدعی، همچون آمریکا، فرانسه و آلمان، روزانه صدها قربانی میگیرد. حتی واکسن و که واکسن آمریکایی است و بسیاری مدعی هستند با تزریق یک دُز از آن از در امان خواهند ماند، تاکنون نتوانسته حتی کشوری مثل آمریکا را نیز از شیوع مصون بدارد.
آمریکا با وجود تولید و تزریق واکسن همچنان در رتبه نخست شیوع در جهان است
اما جالب اینجاست که نه تنها سازمان بهداشت جهانی بلکه سایر نهادها هم حاضر نیستند تا به تأثیرگذاری مطلوب واکسن برکت اذعان کنند. با این وجود، محققان ایرانی توانستهاند در کنار تحریمها واکسن را تولید و بیش از ۱۴ میلیون دُز از آن را تحویل وزارت بهداشت دهند. همچنین مراحل ثبت تزریق اضطراری آن در حال انجام است که به گفته ، ثبت آن در سازمان بهداشت جهانی نیاز به زمان دارد. البته ثبت جهانی واکسن، فرآیند پیچیدهای دارد و واکسن برکت، نخستین واکسن ایرانی در غرب آسیا به شمار میرود که در این فرآیند قرار گرفته است.
رمی جمرات در حج تمتع ۱۴۴۲ که حدود ۶۰ هزار ساکن عربستان در آن شرکت کردند
این در حالی است که تحریم علمی ایران مزید بر علت شد و تأیید واکسن برکت در ابعاد بینالمللی را با چالش مواجه کرده است. محمدرضا ، عضو هیأت شفافارمد با بیان اینکه تمام مراحل تولید واکسن، از مطالعات حیوانی تا آخرین مرحله تولید و تزریق عمومی را به اطلاع سازمان جهانی بهداشت رساندهایم، گفته است که متخصصان سازمان جهانی بهداشت از ما سوالاتی پرسیدند تا مطمئن شوند کیفیت واکسن برکت، مورد تایید و استانداردهای لازم است.
با این وجود، عربستان به عنوان یک کشور اسلامی میتوانست با پذیرش واکسن برکت آن را به عنوان افتخار جهان اسلام معرفی کند، اما دولت سعودی نه تنها واکسن ایرانی برکت را نپذیرفت، بلکه حتی زائرانی که این واکسن را تزریق کرده به تزریق ۲ دُز واکسن مورد تأیید خود کرد و موجب نگرانی زائران برای تزریق ۲ دُز آن هم در زمان محدود شد. بر همین اساس، ۶ هزار و ۵۰۰ زائر ایرانی (۶ درصد از سهمیه حج کشورمان) که واکسن برکت زده بودند، ۲ دُز واکسن سینوفارم را تا بتوانند عازم سرزمین وحی شوند.
با شیوع ، سعودیها درهای مسجدالنبی و مسجدالحرام را بستند و پس از مدتی با اعتراض مسلمانان، با اعمال محدودیتهایی همچون رعایت فاصله و استفاده از ماسک امکان تشرف به حرمین شریفین برای افراد ساکن عربستان میسر شد.
بعد از آن هم با تولید واکسن با مجوز مصرف اضطراری از سوی سازمان بهداشت جهانی، روند واکسیناسیون در کشورهای مختلف آغاز شد و عربستان هم که بر اساس روابطی که با آمریکا داشت، در مرحله نخست واکسن را وارد کرد و این کشور از این نوع واکسن تزریق کردند و به مرور با فراگیری واکسیناسیون عمومی، سعودیها هم ورود به مسجدالحرام و مسجدالنبی را منوط به تزریق واکسن کرده و حتی پس از تصمیم عربستان برای برقراری سفر زائران خارجی به این کشور و برگزاری عمره مفرده برای کشورهای مختلف، زائران خارجی که قصد تشرف به سرزمین وحی را داشتند، باید حداقل ۲ دُز واکسن مورد تأیید سعودیها میزدند و حتی سه تا هفت روز هم قرنطینه میشدند تا سلامتی آنها احراز میشد.
واکسن سینوفارم به ۱۴۰ کشور جهان صادر شده است
عربستان در مرحله نخست برای ورود به زائران خارجی به این کشور، شرط تزریق واکسنهای ، آسترازنکا، و و را مطرح کرد که بسیاری از این واکسنها در کشورهای مختلف تزریق نشده بود. بر همین اساس، کشورهای اسلامی نسبت به این تصمیم عربستان اعتراض کرده و وزارت بهداشت این کشور اعلام کرد که در صورتی زائران ۲ دُز واکسن سینوواک یا سینوفارم هم زده باشند، میتوانند حداقل یک دُز از واکسنهای مورد تأیید را تزریق کرده و عازم عربستان شوند. واکسن سینوفارم یکی از واکسنهایی است که بیشترین فراگیری را داشته و در بیش از ۱۴۰ کشور جهان تزریق شده است.
حج تمتع سال ۱۴۴۱ که فقط با حضور ۱۰ هزار ساکن عربستان برگزار شد
اما باز هم زائران کشورهای مختلف نسبت به این تصمیم اعتراض کردند تا اینکه در نهایت عربستان واکسنهای اسپوتنیک و سینوفارم را در لیست واکسنهای مورد تأیید قرار داد.
به گزارش فارس، اندونزی، هند و بیشترین سهمیه را در حج تمتع سال جاری دارند که مردم این کشورها به ترتیب واکسنهای ، آسترازنکا و را تزریق کردهاند.
پیام/