به گزارش خبرگزاری فارس، آیین معرفی کتاب «» تالیف میرزایی و با پژوهش سمیرا میرزایی و میرزایی، به عنوان اثری در حوزه ایرانشناسی و مطالعه مناطق ایران در مرکز همایشهای بینالمللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
کتاب «» مجموعه پژوهش هایی درباره فرهنگ و تاریخ روستای از توابع استان اصفهان است که در هفت جلد و ۲ هزار و ۱۶۳ صفحه به چاپ رسیده است.
یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آئین معرفی کتاب «» اظهار کرد: چندی پیش با مطالعه کتابی که به ویژگیها و سیر تاریخی روستاها کشور پرداخته بود، نیاز به تالیف کارهای فاخر در حوزه ثبت فرهنگ روستاهای کشور را احساس کردم و با مطالعه مجموعه ضرورت توسعه این اقدام را بیش از پیش دانستم.
وی اضافه کرد: ضروری است تا اقدام مولف مجموعه «» در سطح کشور گسترش یابد و معاونت فرهنگی وزارت ارشاد آماده است تا از مولف این مجموعه حمایت کند و شیوه کار و تجربیات مولف در سراسر کشور توسعه یابد.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: تالیف و انتشار دانشنامههایی نظیر «» در ثبت و نگهداشت میراث فرهنگی روستاهای کشور مفید است و امیدوارم برای تعداد کثیری از روستاهای کشور مجموعهای نظیر دانشنامه «» تدوین کرد.
وی در ادامه در خصوص مجموعه «» عنوان کرد: از بخشهای قابل توجه و جالب مجموعه «» تشریح مدل احداث قنات در گذشته و مثلها و آداب انجام کار است که به صورت مبسوط تشریح شده است.
کتابخانه ملی وظیفه استانداردسازی حوزه فرهنگ و کتاب را برعهده دارد
حجتالاسلام محمدرضا زائری رئیس اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در آئین معرفی کتاب «» گفت: افزایش تعلق به خاک در واقع ترویج فرهنگ و گفتمان مقاومت است.کتابخانه ملی از آنجایی که در جایگاه استانداردسازی قرار دارد، بر خود وظیفه میداند که با برگزاری مراسمی مانند معرفی دایره روستایی ، الگو و نمونهای برای سایر تدوین تاریخ و فرهنگ روستاهای ایران ارائه کند.
وی اضافه کرد: بسیاری از مشکلات فرهنگی ناشی از بر هم خوردن توازنهاست، یکی از توازنهای بر هم خورده توازن جمعیت شهری و روستایی است که این عدم توازن ناشی از افزایش درآمد نفتی کشور در دهه ۳۰ و توسعه شهرنشینی بوده است.
رئیس اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: روستا مهد تولید و مولد اقتصاد روستایی است که به دلیل عدم نگهداشت اهالی روستاها دچار اختلال شده است، بنابر اذعان ناشر مجموعه اگر روستا را همانند شهر و کشورمان دوست داشته باشیم پایههای فرهنگ کشور مستحکمتر خواهد شد.
وی همچنین ادامه داد: کار نویسنده و ناشر از آنجایی مهم است که در فضایی قرار داریم که اگر مولف عمر خود را صرف تالیف چنین اثر دقیق و ارزشمندی نمیکرد و یا ناشر در این حوزه هزینه نمیکرد، از لحاظ مادی بیشتر پیشرفت میکرد.
زائری برای نمونه به اهمیت روستا در فرهنگ لبنان اشاره کرد و گفت: در فرهنگ لبنان روستایی بودن افتخار دارد و چندین جلد کتاب مفصل درباره روستاهای لبنان کتاب تالیف شده است اما متاسفانه در کشور ما خود را روستایی دانستن افتخار ندارد.
وی گفت: افتخار تعلق به روستا سبب افزایش تعلق به خاک وطن خواهد شد و یکی از دلایل تقویت مقاومت در لبنان نیز فرهنگ روستایی است.
رئیس اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزایش تعلق به خاک را از مصادیق ترویج فرهنگ و گفتمان مقاومت برشمرد و ادامه داد: مقاومت و ایستادگی در روزگاری که همه تلاش دارند مردم را از این خاک جدا کنند، از طریق افزایش تعلق به خاک میسر است.
زائری ضمن اشاره به اینکه تالیف اثری همانند «» کاری است، گفت: تلاش در راستای تالیف چنین اثری در حالی که برای مولف سود مادی و دنیایی ندارد شایسته تقدیر است.
علاقه به وطن باید از معرفت حاصل شود
سید محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و عضو پیوسته فرهنگستان هنر گفت: علاقه به وطن باید حاصل از معرفت باشد، دوست داشتن تصنعی سبب بروز ناسیونالیسم میشود اما دوست داشتن ناشی از معرفت ارزشمند است.موضوع حفظ و نگهداری از فرهنگ و میراث فرهنگی دچار پیچیدگی است و درباره نحوه برخورد و مواجهه با آن اتفاق نظری وجود ندارد.
وی افزود: ظرفیتهای فراوانی در روستاهای کشور وجود دارد و هر روستای کشور مانند «» دارای فرهنگ غنی و ارزشمندی است که باید به همه آنها توجه کرد.
عضو پیوسته فرهنگستان علوم ادامه داد: اگر سفرنامههای اکثر گردشگران غربی و اروپایی را بخوانیم نکته مشترکی وجود دارد که از زیست و انتخاب سرزمین ایران برای زیست مردم ایران متعجب هستند چراکه بر خلاف فرهنگ اروپایی در انتخاب محل زیست، منابع زیستی ایران بالقوه است اما اروپاییها عادت به انتخاب مکانی هستند که منابع آن بالفعل باشد.
وی در ادامه عنوان کرد: شناخت معمای چگونگی زیست توسط ایران ظرفیتی است که باید ثبت شود، ایران دارای سابقه طولانی در تمدن است که باید شیوه شناخت معمای زیست در ایران را مطالعه کنیم.
بهشتی همچنین خاطر نشان کرد: فائق آمدن به چالشهای زیستی در آینده ایران نیازمند داشتن اهلیت نسبت به میهن است.
وی اضافه کرد: علاقه به وطن باید حاصل از معرفت باشد، دوست داشتن تصنعی سبب بروز ناسیونالیسم میشود اما دوست داشتن ناشی از معرفت ارزشمند است دوست داشتن وطن باید مانند علاقه ما نسبت به مادر باشد که از انس حاصل شده و همراه با معرفت است.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی در ادامه سخنان خود تالیف مجموعه را مصداق بارز معرفت نسبت به وطن خواند و گفت: معرفت نسبت به وطن با اقداماتی نظیر تالیف مجموعه حاصل میشود.
وی در پایان اظهار کرد: طی یک قرن اخیر خود را غنی از مطالعه درباره میهمان دانستهایم، مطالعه درست فرهنگ هر منطقه و فرهنگ کشور داشتن اهلیت نسبت به میهن و آن منطقه است.
فرهنگ روستایی پایههای هویتی و فرهنگی یک کشور را شکل میدهد
میرزایی مولف مجموعه «» در آئین معرفی این کتاب گفت: فرهنگ روستایی کشور هویت و پایههای هویتی و فرهنگی یک کشور را شکل میدهد، فرهنگ میراث گذشتگان است. اکثر مفاخر علمی، فرهنگی،ادبی و هنری ایران و جهان زاده روستا بودهاند.
مولف مجموعه «» افزود: فرهنگ کالا نیست و ارزشی والا دارد که از طریق شیوههای شفاهی و در سالیان طولانی منتقل شده و از گذشتگان به آیندگان به میراث میماند.
وی عدم ثبت و انتقال فرهنگ را اصلی عامل در عدم انتقال فرهنگ و سنت به نسل جدید برشمرد و گفت: سهل انگاری در ثبت و انتقال فرهنگ سبب شده است تا انتقال فرهنگ و سنتهای جامعه به نسل جدید به صورت کامل منتقل نشود.
میرزایی همچنین خاطرنشان کرد: کشورها برای ثبت جهانی میراث فرهنگی خود در حال رقابت هستند تا کشور خود را دارای فرهنگ و تمدن بیشتر و غنی تری نشان دهند، کشورمان ایران دارای منابع غنی فرهنگی است که میبایست به ثبت و انتقال فرهنگ اقدام شود تا شاهد از بین رفتن تمدن بزرگ کشور نباشیم.
وی اظهار کرد: ۴۲ سال پیش در آبادان ضمن دفاع از میهن به عنوان نیروی مردمی دانستم که میهن شامل روستا نیز میشود که برای حفظ میهن باید فرهنگ روستا را ثبت و حفظ کرد.
مولف مجموعه «» در ادامه به محتوای این مجموعه اشاره کرد و گفت: مجموعه «» شامل ۷ کتاب در خصوص ثبت مظاهر فرهنگی، آداب و رسوم، گویش، تبار و فرهنگ یکی از روستاهای استان اصفهان است.
وی عنوان کرد: این کار عظیم تنها برای ثبت میراث عظیم یک روستای کشور انجام شده است، اگر برای تمام روستاهای کشور همچین مجموعهای گردآوری شود دین ما به فرهنگ کشور ادا خواهد شد.
این نویسنده تصریح کرد: برای ترویج فرهنگ روستایی کشور میبایست تمهیداتی پیشبینی شود تا با ارائه الگویی بتوان فرهنگ سایر روستاهای کشور را ثبت کرد.
پیام/