به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه، «رویترز» با استناد به نمایندگان رسمی اتحادیه اروپا در مورد قصد بانک سرمایه گذاری اروپا برای تبدیل شدن به بزرگ سرمایهگذار نیروگاه برق آبی «» واقع در تاجیکستان، خبر داد.
این نشریه با استناد به یک نماینده رسمی اتحادیه اروپا که از افشا نام خود خودداری کرد، دلیل اصلی این اقدام را کاهش وابستگی کشورهای آسیای مرکزی به انرژی روسیه و پاسخ اتحادیه اروپا به طرح «یک کمربند، یک جاده» چین عنوان کرده است.
وی تاکید کرد که اتحادیه اروپا علاقهمند به دستیابی به «استقلال انرژی آسیای مرکزی از روسیه» است.
در این گزارش همچنین آمده است: بروکسل و متحدان غربی آن در واکنش به حمله ماه فوریه روسیه به اوکراین، تلاش کردند، مسکو را منزوی کنند.
نماینده بانک سرمایه گذاری اروپا در صحبت با «رویترز»گفته است که کمیسیون اروپا از این بانک درخواست کرده است تا به «بزرگترین سرمایه گذار» در پروژه تبدیل شود. اما وی از ذکر حجم سرمایه گذاری احتمالی جهت تکمیل نیروگاه برق آبی خودداری کرده است.
بانک سرمایه گذاری اروپا یک موسسه مالی و اعتباری عمومی اتحادیه اروپا برای تامین مالی توسعه مناطق عقب مانده اروپایی در قالب وامهای بلند مدت است که در سال 1958 میلادی با هدف ارائه وام برای ساخت و ساز و بازسازی تاسیسات مورد علاقه کشورهای اتحادیه اروپا ایجاد شده است.
پیش از این، در ابتدای سال جاری، «شانی »، نماینده دائم بانک توسعه آسیایی در تاجیکستان به یکی از رسانههای این کشور گفته بود که «دوشنبه» در پایان سال گذشته نشستی را با اهداکنندگان بین المللی آغاز کرده بود که در آن موضوع تامین مالی پروژه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
نماینده دائمی بانک مذکور ضرورت حمایت مالی از این پروژه را با کمبود بودجه دولتی برای تکمیل ساخت آن و همچنین آزادسازی بودجه دولتی که میتواند برای سایر نیازهای اولویت دار استفاده شود، مرتبط دانست.
با این حال وی خاطرنشان کرد که بر اساس تحقیقات انجام شده توسط بانک جهانی، هنوز سوالاتی زیادی در رابطه با نیروگاه وجود دارد، از جمله موضوعات مربوط به تدارکات، تضمین اقدامات حفاظتی و یافتن بازار برای برق که اهداکنندگان قبل از سرمایه گذاری در این پروژه باید به آنها پاسخ دهند.
در حاضر حاضر پروژه منحصرا از بودجه دولتی تامین می شود که برای تکمیل روند ساخت و ساز برنامه ریزی شده کافی نیست.
بنابر گزارش وزارت دارایی تاجیکستان در سال 2022 میلادی برای ساخت این نیروگاه تقریبا 2.5 میلیارد سامانی (حدود 220 میلیون دلار) تخصیص شده است. از ابتدای ساخت و ساز این نیروگاه (از سال 2008) تا سال جاری برای تکمیل ساخت این نیروگاه 37.7 میلیارد سامانی هزینه شده است.
در حال حاضر دو توربین نیروگاه برق آبی مورد بهره برداری قرار گرفتهاند. به طور کلی قرار است در این نیروگاه 6 توربین نصب شوند که ظرفیت طراحی هر یک از آنها 600 مگاوات خواهد بود.
انتظار میرود ساخت و ساز نیروگاه برق آبی تا سال 2033 میلادی به طور کامل تکمیل شود.
پیام/