نسبت معنویت و وحدت در تبلور مفهوم امت اسلامی
06:00 2022/07/10

خبرگزاری فارس ـ گروه دیدگاه: پیام آینده نگرانه و حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی خطاب به کنگره حج، نقطه عطفی در نگاه کلان ماهوی، فرهنگی و عملیاتی جهان اسلام نسبت به این فریضه جمعی و الهی محسوب می‌شود. در این پیام، فریضه حج با استناد حقایق و دغدغه‌های فرامتنی و متنی جاری در جهان اسلام مورد تحلیل و واکاوی قرار گرفته و در نهایت، نقشه راه معینی با استناد به این مولفه‌های تعیین کننده در برابر پیروان آخرین و کامل ترین دین آسمانی ترسیم شده است. در این خصوص نکاتی وجود دارد که لازم است نسبت به آنها توجه داشته باشیم:

نخست اینکه تاکید رهبر معظم انقلاب بر روی دو مولفه" وحدت" و " معنویت" و همپوشانی این دو نسبت به یکدیگر، منبعث از نگاه ضد اسلامی تئوریک و عملیاتی غرب طی دهه‌های گذشته و اخیر بوده است. اتاقهای فکری و عملیاتی غرب بر این مقوله اتفاق نظر دارند که رشد لائیسیته و سکولاریسم در گروی ارائه تفاسیر کاذب و گمراه کننده از مولفه‌های وحدت بخش و معنوی در جهان اسلام دارد. خلق الگوواره‌های کاذب و منحرف مذهبی تحت عناوین "اسلام سکولار"،"اسلام تکفیری" و " اسلام عرفانی " جملگی با هدف عدم تمرکز ذهنی مسلمانان بر "معنویت واقعی" و زدودن این معنویت انسان ساز ( که تضمین کننده سعادت دنیوی و اخروی انسان می‌باشد) صورت می‌گیرد. در کنار این موارد، غرب دستور کار ویژه‌ای در خصوص عدم تمرکز مسلمانان بر منظومه‌ای به نام " سبک زندگی اسلامی" دارد. در این معادله، بازیگران غربی "هسته تهی و پوچ سبک زندگی غربی" را با " تزیین پوسته و ظاهر آن" به جوامع ارائه کرده و عوامل خود در جهان اسلام را ملزم به تثبیت این سبک زندگی در مناسبات فردی و اجتماعی مسلمانان می‌کنند. "اومانیسم" ، "فرد گرایی" و در نهایت "پوچ گرایی" مراحل سه گانه‌ای است که در نتیجه تکیه بر سبک زندگی غربی در جوامع مسلمان حاصل می‌شود. به اصطلاح مقامات غربی، در اینجا باید از ظهور و چینش اجزای سبک زندگی اسلامی به مثابه آنتی تز سبک زندگی غربی به هر قیمت ممکن جلوگیری کرد زیرا در این صورت، افول جذابیتها و هیجانهای مقطعی سبک زندگی غربی باسرعت بیشتری صورت خواهد گرفت.

نکته دوم اینکه پس از گذار بشریت به هزاره سوم، دولتها و اتاقهای فکر درغرب و رژیم صهیونیستی تلاش کردند تا "قومیت گرایی "،" ملی گرایی افراطی" را به کلید واژگانی در جهت دگردیسی جغرافیای امنیتی-سیاسی جهان اسلام تبدیل کنند. برخی دولتهای مسلمان نیز به صورت خودخواسته یا ناخواسته در این دام گرفتار شدند و به جای تبدیل شدن به نقطه ثقل یا حتی نقطه اتصال اجزای پیکره جهان اسلام به یکدیگر، به عاملی جهت افتراق و واگرایی در این مسیر تبدیل شدند. رهبر معظم انقلاب با تاکید بر دو مولفه "وحدت" و " معنویت" و پیوند این دو با یکدیگر در راستای تکمیل منظومه فکری، جمعی و عملیاتی مسلمانان جهان ( فارغ از هر قومیت و ملیت) ، مستقیما شالوده و بنیان نقشه ضد دینی و ضد اسلامی غرب را هدف قرار می‌دهد.

نکته سوم ، به عملیاتی سازی این نقشه راه باز می‌گردد. در اینجا تاکید می‌شود که پیام اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی خطاب به کنگره حج، حکم یک نقشه راه را در نیل به سعادت امت واحد اسلامی دارد. پیشبرد این نقشه راه، در گروی انطباق مفاهیم وحدت و معنویت با مصادیق بی شمار آن در کل جهان اسلام است. در این خصوص، مصادیق عملیاتی نباید عاری از پشتوانه فکری بوده و مفاهیم نیز نباید بدون پیوست عملیاتی مورد استناد قرار گیرد. اصلی ترین وظیفه علما، دانشمندان و نخبگان جهان اسلام، مهندسی منظومه امت واحد اسلامی بر پایه تقویت و تکثیر مصادیق معنویت و وحدت در جغرافیای سیاسی متعلق به مسلمانان می‌باشد.

نکته چهارم اینکه "بیداری" و " مقاومت" بنا بر تعبیر رهبر معظم انقلاب ، ثروت امروزه ی جهان اسلام در پیشبرد این مسیر مقدس ( تلفیق وحدت و معنویت در مسیر پیروزی نهایی) محسوب می‌شود. مقاومت نه صرفا یک "راهبرد"ّ،بلکه یک "مصدر گفتمانی" محسوب می‌شود. بیداری مولد مقاومت و مقاومت، مولد بیداری در جوامع مسلمان محسوب می‌شود. در یک نگاه کلان تر، این دو علت و معلول یکدیگر محسوب می‌شوند. اصالت گفتمان مقاومت، نه تنها منجر به انزوا و انهدام اجزای گفتمان سازش در منطقه و جهان اسلام شده است، بلکه به عاملی تسریع کننده در مسیر تثبیت تمدن اسلامی و مشتقات آن تبدیل شده است.

در نهایت اینکه غربی‌ها همواره از سران ال سعود خواسته اند تا " مناسک حج" را به مثابه یک " مراسم نمادین" و نه یک " کنگره انسان ساز" اداره کرده و تلاش کنند تا با تقویت انگاره‌های بازدارنده و ترویج قرائتهای انحرافی از دین آسمانی مسلمانان، مانع از تبلور اسلام ناب و پویای محمدی ( صلی الله علیه و آله ) یا شکل گیری ایده‌های تبلور آن در جریان حضور میلیونها زائر بیت الله الحرام در سرزمین وحی شوند. اما در نگاه پویا و آینده نگرانه رهبر معظم انقلاب، مناسک حج صرفا یک مراسم و فریضه دینی نیست بلکه نقطه عطفی در بازخوانی معطوف به هدف دغدغه‌های مشترک فرهنگی و معرفتی پیروان کامل ترین دین آسمانی و نقطه بنیادین ایجاد منظومه‌ای مستحکم و جمعی در برابر هجمه‌های مستمر دشمنان اسلام محسوب می‌شود. بدیهی است که پیام معظم له به کنگره حج امسال، مسئولیت دغدغه مندان در سرتاسر جهان اسلام جهت زدودن نمادهای انحرافی و بازدارنده ساخته و پرداخته دست دشمنان و چینش هر چه سریع تر اجزای تشکیل دهنده امت واحده اسلامی را دوچندان خواهد ساخت. آری! این مسئولیت بزرگ از اکنون به صورت خاص بر دوش تک تک مسلمانان و منادیان اسلام واقعی می‌باشد.

محمدمهدی ایمانی‌پوررئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی

انتهای پیام/