به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ابتدای فصل گرم سال جاری بود که وزارت نیرو در ادامه سیاستهای تشویق محور خود در حوزه صرفه جویی برق اعلام کرد، به ازای هر کیلووات ساعت صرفهجویی در مصرف برق هر مشترک نسبت به مصرف سال گذشته و همچنین زیر الگوی تعیین شده معادل 5 برابر قیمت متوسط برق مندرج در قبوض بخش خانگی پاداش تعلق میگیرد.
تومانی به 11 میلیون مشترک خوش مصرف
بر اساس این بخشنامه، با توجه به اینکه هزینه متوسط برق مندرج در مصارف زیر الگوی بخش خانگی 100 تومان به ازای هر کیلووات ساعت است، لذا به ازای همین میزان صرفه جویی برق پاداش 500 تومانی مدیریت مصرف برق شامل مشترکان بخش خانگی خواهد شد.
در همین راستا با گذشته یک ماه از زمان اجرای طرح تشویقی 500 تومانی، وزیر نیرو شب گذشته اعلام کرد: بر اساس وعدهای که داده بودیم، 282میلیارد تومان پاداش صرفهجویی به ۱۱ میلیون مشترک خوش مصرف خانگی تعلق گرفت.
در این راستا هر مشترک برق میتواند با مراجعه به نرم افزار برق من در قسمت قبوض، به قبض خردادماه خود دسترسی پیدا کرده و از ستون سمت چپ، میزان پاداش صرفهجویی خود در ماه جاری را مشاهده کند و در صورت عدم استفاده از این شرایط با مدیریت مصرف برق در 2 ماه پیش رو از این پاداش بهرهمند شوند.
با توجه به شروط مندرج در پرداخت 500 تومان پاداش صرفهجویی بخش خانگی و همچنین پرداخت 282 میلیارد تومان پاداش تا 22 تیرماه سال 1401، یک تقسیم ساده از مجموع مبلغ پاداش صرفهجویی به پاداش هر کیلووات ساعت مدیریت مصرف برق میزان برق صرفهجویی شده ناشی از این سیاست تشویق محور را عیان میکند.
در این راستا مطابق اطلاعات ارائه شده توسط وزیر نیرو، تا تاریخ 22 تیرماه سال 1401 طی 30 روز ابتدایی فصل گرم، سیاست تشویقی پرداخت 500 تومان پاداش مدیریت مصرف برق زمینه صرفه جویی 564 میلیون کیلووات ساعت برق را ایجاد کرده است.
شاید در نگاه اول این میزان صرفهجویی برق عدد قابل لمسی نباشد اما مقایسه این میزان با تولید یک نیروگاه 1000 مگاواتی مانند نیروگاه اتمی بوشهر، میتواند از همراهی بزرگ مردم پردهبرداری کند.
در همین راستا بر اساس آمار ارائه شده در آمارنامه ماهانه شرکت تولید و توسعه انرژی اتمی ایران، نیروگاه 1000 مگاواتی اتمی بوشهر به عنوان یکی از بزرگترین واحدهای نیروگاهی فعال در کشور، طی 60 روز ابتدایی سال موفق به تحویل 904 میلیون کیلووات ساعت برق به شبکه سراسری کشور شده است.
بر این اساس، با فرض تولید متوسط 15 میلیون کیلووات ساعتی نیروگاه 1000 مگاواتی اتمی بوشهر در هر روز، این نیروگاه طی 38 روز مشابه مدت زمان اثرگذاری سیاست تشویق صرفهجویی میتوانست، 452 میلیون کیلووات ساعت برق تولید کند.
با توجه به اطلاعات یاد شده، میزان صرفهجویی برق مشترکان طی 38 روز ابتدایی فصل گرم معادل 564 میلیون کیلووات ساعت 1.5 برابر تولید برآوردی نیروگاه اتمی بوشهر در همین مدت زمان به عدد 452 میلیون کیلووات ساعت بوده است.
به معنای دیگر سیاست تشویق محور پرداخت 500 تومان پاداش صرفهجویی 1.2 برابر یک نیروگاه مجازی 1000 مگاواتی در شبکه سراسر برق اثرگذار بوده است.
*حرکت به سوی اصلاح الگوی مصرف تنها مسیر پیش روی انرژی ایران
به گزارش فارس، بسیاری از کارشناسان حوزه انرژی معتقد هستند، حرکت به سوی کاهش مصرف برق به منظور بهبود شرایط کلان انرژی امری اجتناب ناپذیر است. مطابق آخرین آمار ارائه شده تحت عنوان ترازنامه انرژی، سرانه مصرف برق خانگی در ایران معادل 1058 کیلووات ساعت برای هر نفر برآورد میشود. این در حالیست که متوسط جهانی این آمار معادل 182 کیلووات ساعت است.
به عبارت دیگر میزان سرانه مصرف برق خانگی در ایران 6 برابر متوسط جهانی و 7 برابر سرانه مصرف برق هر نفر در کشوری نظیر ترکیه است.
با خبرگزاری فارس ضمن بیان راهکارهای موجود به منظور اصلاح الگوی مصرف گفت: سیاستهای تعرفهگذاری صحیح در قالب مدلهای ابتکاری نظیر پرداخت تشویق مشترکان کم مصرف میتواند زمینه اصلاح الگوی مصرف را فراهم کرده و مشترکان خانگی را به بهینهسازی انرژی تشویق کند.
این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: با توجه به بهینهسازی مصرف انرژی در کشور به نظر میرسد، سیاست تشویقی دولت در حوزه برق گامی بلند به سوی بهبود شاخصهایی نظیر شدت انرژی و سرانه مصرف برق خانگی تلقی شود، در حقیقت حرکت به سوی اصلاح الگوی مصرف تنها مسیر پیش روی انرژی ایران است.
به گزارش فارس، با توجه به اینکه هم اکنون در شرایط فصل گرم قرار داریم و اوج بار مصرف برق به صورت پیاپی در حال رکورد شکنی است، تداوم همراهی مردم و صرفه جویی مصرف برق علاوه بر نفع پاداشهای تعیین شده برای مشترکان زمینه ایجاد شبکه پایدار را فراهم خواهد کرد.
پیام/