وزیر دولت اصلاحات: می‌پذیریم شرایط موجود ناشی از عملکرد دولت روحانی است
05:52 2022/07/16

10 ماه از رفتن دولت حسن روحانی می‌گذرد و پس‌لرزه آنچه از او در طول 8 سال باقی ‌مانده همچنان در فضاهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، بین‌المللی و سیاسی وجود دارد. در عرصه سیاسی پایان دولت حسن روحانی با یک اختلاف بزرگ بین او و حامیانش یعنی اصلاح‌طلبان همراه بود.

اصلاح‌طلبان که هنوز به گفته خودشان نتوانسته‌اند بعد از عملکرد رئیس دولت تدبیر و امید کمر راست کنند، نمی‌خواهند تجربه سال‌های 92 و 96 تکرار شود. از همین رو، علی صوفی وزیر دولت اصلاحات در این مصاحبه تأکید می‌کند که اصلاح‌طلبان بنا دارند تا در هر انتخاباتی با هویت اصلاح‌طلبی حضور داشته باشند.

متن کامل این گفت‌و‌گو به شرح زیر است:

شرایطی که اصلاح‌طلبان در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم می‌کنند این است که هم حامی اعاده حقوق مردم باشد و هم از چهارچوبی که قانون اساسی برای حاکمیت مردم بر سرنوشت خود تعیین کرده دفاع کنند که در راس آن انتخابات است. در قانون اساسی آمده که حق حاکمیت مردم بر سرنوشت خود از طریق انتخابات صورت می‌گیرد. این انتخابات نیز عوامل متعددی دارد؛ از عوامل اجرایی گرفته تا عوامل نظارتی، کاندیداها و مردم، انتخاب کنندگان و انتخاب .

در انتخابات‌ها مردم به عنوان انتخاب کننده کنار گذاشته می‌شوند و نامزدها هم به عنوان انتخاب شونده عدم احراز صلاحیت می‌شوند. همه راه‌های مسدود شده و معتقدیم که اصلاح طلبان راه سختی در پیش دارند. شرایط کنونی نشان از رضایت و گرایش مردم به صندوق های رای ندارد و راهی هم برای اصلاح طلبان باقی نمانده که مردم را به پای صندوق های رای بکشاند و آنها را امیدوار کنند که با مشارکت در انتخابات و انتخاب نماینده‌های خود در قوای مختلف می‌توان در جهت بهبود اوضاع اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نقشی را ایفا کنند.

اصلاح طلبان دولت حسن روحانی را نماینده جریان اصلاح‌طلبی نمی‌دانند.

اصلاح‌طلبان دولت خاتمی را نماینده جریان اصلاح‌طلبی و عملکرد آن دوران را مصداق توانایی و شایستگی‌شان برای اداره کشور می‌دانند.

دوره آقای روحانی به دو بخش تقسیم می‌شود. حضور اصلاح‌طلبان در دوره 4 ساله نخست پررنگ بود.

به گونه‌ای بود که نقش آقای جهانگیری در دولت اول آقای روحانی به عنوان معاون اول رئیس جمهور واقعی بود. چون پل ارتباطی روحانی با اصلاح طلبان اسحاق جهانگیری بود و در گزینش مدیران (مدیران ستادی، مدیران ثبت، وزارتخانه‌ها و استانداران) نیز ایفای نقش می‌کرد. روحانی در دولت نخست خود تلاش می‌کرد با شعارها و عملکرد، خود را به اصلاح‌طلبان نزدیک کند. گرچه اصلاح‌طلبان در دولت نخست به آقای روحانی انتقاداتی داشتند. ما به روحانی انتقاد داشتیم که نگاه ایشان نباید صرفا به خارج از کشور باشد بلکه باید به داخل کشور نیز اهمیت بدهد و از طریق سیاست‌ها مشکلات را حل کند و همه تخم مرغ‌هایش را در یک سبد نگذارد. دستاورد روحانی در دوره نخست ریاست جمهوری سبب شد که اصلاح‌طلبان بدون قید و شرط از او حمایت کنند و او نیز نسبت به دور نخست، 4 میلیون رای بیشتر آورد.

در دولت دوم آقای روحانی همه چیز به یک باره تغییر کرد. نگاه او به مردم و اصلاح‌طلبان پروسه‌ای بود! او هم به 24 میلیون رای طرفداران خود پشت کرد هم به اصلاح‌طلبان؛ او به تعهداتی که به مردم داده بود بی اعتنا شد و به صورت آشکار و بارزی به طوری که چند ماه از دولت دومش نگذشته بود مردم به خیابان ها ریختند و ابراز نگرانی خود را از تغییر رویکرد روحانی نشان دادند. روحانی به بی رفت و حتی بسیاری از اصلاح‌طلبان استعفای او را هم کلید زدند. نقش جهانگیری در دولت کمرنگ شد و همه وظایف معاون اول رئیس جمهور را محمود واعظی (رئیس دفتر رئیس‌جمهور) به عهده گرفت و نقش جهانگیری تشریفاتی شد.

خیر. آقای روحانی در دولت دوم خود خیلی شفاف و صریح اعلام می‌کرد که من اصلاح طلب نبوده و اصولگرا هستم.

بله به نظر من هم آقای روحانی اصولگرا هم به آن معنا نبود. آقای نهاوندیان رئیس دفتر آقای روحانی که یکی از چهره ‌های اصولگرا محسوب می‌شد اما در دولت دوم کنار گذاشته شد. با حضور آقای واعظی به عنوان رئیس دفتر روحانی اختلافات بین اصلاح‌طلبان و روحانی تشدید یافت. او همواره تاکید داشت که رای اصلاح‌طلبان در پیروزی روحانی تاثیر گذار نبوده است. روحانی اختیارات آقای جهانگیری به عنوان معاون اول رئیس جمهور را به آقای واعظی تفویض کرد و دیگر این واعظی بود که همه‌کاره دولت محسوب می‌شد و چینش‌ها با دستور و اختیار او صورت می‌گرفت. اصلاح طلبان مخالفت خود را بارها و بارها  را اعلام کردند و ما بارها و بارها از حسن روحانی برائت خود را اعلام کردیم از این حیث کارنامه دولت دوم حسن روحانی نه قابل قبول و نه مورد حمایت  اصلاح‌طلبان است. عملکرد دولت دوم آقای روحانی  مایوس کننده و برای کشور زیان‌بار بود و برخی از مشکلاتی که امروز به چشم می‌خورد به همین دلیل است.

زیان‌بار آقای روحانی را در وضعیت فعلی کشور مشاهده می‌کنیم...

بله قطعا همینطور است. بنده البته مکررا درباره راه اشتباهی که آقای روحانی دنبال کرد مصاحبه و هشدار دادم. اساسا اصلاح‌طلبان به همین دلیل در انتخابات سال 98 در انتخاب نامزدها بر هویت اصلاح‌طلب خود دفاع کردند و وقتی نامزدهای ما رد صلاحیت شدند اطلاعیه داده و لیستی اعلام نکردیم.

بله برخی از احزاب مثل حزب و احزابی که نامزد داشتند لیستی را معرفی کردند و این بر خلاف رویکرد شورای عالی سیاست‌گذاری بود. این شورا در سال 98 بر هویت اصلاح‌طلبی تاکید داشت. چون نمی‌خواست مجلس دهم و روحانی تکرار شوند. اصلاح‌طلبان در سال 92 یک غیر اصلاح‌‌طلبی را انتخاب کرده بودند که در دور دوم دولت خود که دیگر خود را از رای مردم بی نیاز می‌دانست نشان داد که چقدر با اصلاح‌طلبی و مطالبات مردم فاصله دارد.

در سال 1400 نیز جبهه اصلاحات بر هویت اصلاح‌طلبی تاکید کرد. هرچند که حزب کارگزاران، عبدالناصر همتی را معرفی کرد اما نتوانست اصلاح‌طلبان را با خود همراه کند.

آقای خاتمی بنا بر مصلحت هایی و برای نه به تحریم انتخابات، در انتخابات مشارکت و اصلاح‌طلبان را نیز برای مشارکت در انتخابات تشویق کردند و همین اتفاق افتاد اما همتی گزینه اصلاح‌طلبان نبود.

مردم به حق از دولت دوم روحانی ناامید و مایوس شدند و از اصلاح طلبان بخاطر حمایت از روحانی و در انتخابات شرکت نکردند و از جریانات سیاسی کشور گریزان شدند و این وضعیت باقی است. بنابراین ما دولت خاتمی را دولت اصلاحات می‌دانیم نه دولت آقای روحانی را.

بله خود آقای خاتمی.

آقای جهانگیری در سال 96 به عنوان اصلاح‌طلب نامزد شد.

بله هستند افرادی که به عنوان نامزد حداکثری جریان اصلاحات به مردم معرفی شوند.

آقای عارف در سال 92 نامزد حداکثری نبود اما بعدها می‌توانست به عنوان نامزد حداکثری باشد.

اگر شرایط فراهم شود.

قطعا باید بپذیرند. اصلا دلیلی دیگر وجود ندارد. اصلاح‌طلبان  برای انتخابات ریاست جمهوری 1400 از 14 نفر برنامه گرفته و با آنها حتی مصاحبه صورت داده بودند که این افراد ثبت نام کرده و پس از اعلام نظر نهایی شورای نگهبان یکی را انتخاب کنند اما هیچ یک از این افراد در صحنه باقی نماند و از فیلتر شورای نگهبان عبور نکردند بنابراین مجال حضور رقابتی از اصلاح‌طلبان گرفته شد. در هیچ کجای دنیا اینگونه نیست. در همین آمریکا نامزد دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان از دو سال قبل مشخص است و طی یک مکانیسم درون حزبی در نهایت به یک الی دو نفر می‌رسند و سپس برای رقابت معرفی می‌شوند.

عبدالناصر همتی هیچ گاه خودش را حتی رسما اصلاح‌طلب معرفی نکرده است. اصلا به عنوان یک شخصیت سیاسی شناخته نمی‌شود. او هیچگاه گزینه اصلاح طلبان نخواهد بود در هیچ شرایطی.

آقای مهرعلیزاده عضو شورای مرکزی حزب ما است و اصلاح‌طلب محسوب می‌شود.

چون آقای مهرعلیزاده نامزد حداکثری اصلاح‌طلبان نبوده است و حتی در لیست 14 نفره اصلاح‌طلبان هم حضور نداشتند.

چون آقای مهرعلیزاده کاندیدای حزب پیشرو اصلاحات نبود. حزب پیشرو اصلاحات جلسات مکرری داشت و در نهایت تاکید داشت که بنده به عنوان دبیرکل حزب به عنوان نامزد ریاست جمهوری نام‌نویسی کنم.

من نه نام نویسی کردم و نه حتی وارد بازی گزینش نامزدها شدم. من ارزیابی اولیه‌ای صورت دادم و از دوستانم در حزب عذرخواهی کردم. بنابراین نامزد حزب پیشرو اصلاحات بنده بودم نه آقای مهرعلیزاده؛ آقای مهرعلیزاده تلاش داشت تا به عنوان نامزد حزب پیشرو اصلاحات معرفی شود اما چون قبل از اینکه ایشان ثبت نام کند و تائید شود حزب تصمیم خودش را برای عدم حضور در انتخابات گرفته بود بنابراین به خواست آقای مهرعلیزاده پاسخ مثبت داده نشد و به صورت منطقی با این قضیه برخورد شد.

بله اما نکته مهم این است که کاندیداتوری در انتخابات نظام مند نیست. احزاب برای کسب و مشارکت در قدرت و نقد و اصلاح قدرت تشکیل می‌شود اما این معنا و مفهوم از احزاب گرفته شده است. بنابراین مجال فعالیت سیاسی و ماموریت انتخاباتی از آنها گرفته شده است. احزاب را مثل یک شرکت در نظر بگیرید که اقداماتی را صورت می دهند که در مناقصه شرکت کنند اما روز مناقصه به آنها بگویند شما صلاحیت ندارید این نقض غرض و بی معنا است. در عرصه سیاست نیز با قانون احزاب، فعالیت ها شکل می‌گیرد اما اکنون این مجال از احزاب گرفته شده است و افراد تا لحظه آخر باید تسبیح بیندازند و جریانات سیاسی تا آخرین لحظه نگرانند و نمی‌توانند با مردم هم قرص و محکم حرف بزنند.

و خاتمی دیداری داشتند. از این دیدار مطلع هستید؟

مطلقا خیر؛ این ملاقات‌ها طبیعی است و اینکه چهره‌های مطرح سیاسی کشور به صورت ‌ای و دوره‌ای دور هم جمع شوند و در مورد شرایط، اوضاع و احوال مردم صحبت کنند و در مورد راهکارها تبادل نظر کنند طبیعی است و آنچه بنده شنیدم در همین خصوص بوده و این نشست برنامه ریزی شده‌ای نیست.

خیر. فقط شرایط کشور مورد بحث قرار گرفته است.

شما هم موفق و پیروز باشید.

پیام/