خبرگزاری فارس- گروه هنر: به زعم بسیاری از پژوهشگران قوام گرفتن سنت طراحی پوستر در ایران ریشه در انقلاب اسلامی دارد، شرایط سالهای انقلاب باعث شد تا پوستر به عنوان یکی از موفقترین وسایل انتقال آرمانهای انقلاب مورد استفاده قرار گیرد. گروههای انقلابی با بهرهگیری ازفناوریهای چاپ، هنر را به عنوان سلاحی علیه رژیم پهلوی مورد استفاده قرار دادند و باعث شدند تودههای مردم باشعارهای انقلابی و نقوش گرافیکی آشنا شوند. پوسترهای ایرانی نه تنها برای ترسیم نمادهای مقاومت و ایثار از جنبشهای آزادیخواه و انقلابهای دیگر نقاط جهان بهره بردند، در کنار آن از فرهنگ عمیق هنرهای سنتی نیز استفاده کردند؛ مانند پوسترهایی که بر اساس الگوی نقاشی قهوه خانهای ترسیم میشدند. احتمالا بشود گفت که نخستین ترنمهای ارتباطات تصویری انقلاب ایران را در دیوارنگاری ایام اعتراضات و راهپیمایی به وضوح مشاهده کرد. تصاویر شابلون شده بر روی معابر و اسپری نوشتهها که خبر از تمایلات مبارزان انقلابی را جسورانه در معرض دید عموم قرار میداد.
از این رو به طور کلی طراحی پوستر و تایپوگرافی طی چهار دهه گذشته همواره جزو رسانههای رو به رشد بوده است و دهه به دهه معطوف به گفتمانهای غالب فرهنگی اجتماعی کشور بازنماییهای خاص خودش را ارائه کرده است.در این بین«مقاومت» و موضوعات عاشورایی همواره چون نخ تسبیحی دهههای مختلف را به هم وصل کرده است.
بیشک تایپوگرافی و پوستر حالا دیگر جزو هنرهای بسیار مهم کشور است و تاثیرگذاری آن را نمیتوان کتمان کرد. شاهد این مدعا نمایشگاههای متعددی است که هر هفته در گالریهای مختلف کشور برگزار میشود.
نمایشگاه گروهی پوستر «عاشورا»
هر سال در ایام محرم نمایشگاههای مختلفی از آثار هنرمندان گرافیست و طراح برگزار میشود، این روزها نگارخانه لاله میزبان یک نمایشگاه گروهی با عنوان«عاشورا»است. نمایشگاهی که نشان از ایده پردازیهای مختلف در موضوع عاشورا دارد. آثاری با مضامین مقاومت، شهادت، امام حسین(ع) و... .
میتوان گفت مفاهیم و موضوعات مرتبط با عاشورا و امام حسین (ع) به عنوان سمبل اصلی مبارزه و مقاومت در طی چهار دهه گذشته همواره جزو پر تکرارترین موضوعات میدان طراحی پوستر و تایپوگرافی کشور بوده است و آثار فراوانی هم طی چهار دهه گذشته اجرا و نمایش داده شده است.
بیانیه نمایشگاه«عاشورا»
در بیانیه این نمایشگاه گروهی آمده است:« نوشتار جدا از رسالتی که بر عهده دارد (خبررسانی) با تبدیل شدن به یک فرم در ترکیب بندی (کمپوزیسیون) با کل پوستر یگانه شده و به عنوان یک اثر تجسمی مستقل، نقوش ماندگاری را در ذهن مخاطب بر جای میگذارد. به عبارت دیگر پوستر با جدا شدن از موضوع خود همچون هر اثر هنری دیگر فارغ از زمان و مکان باقی میماند.
این نمایشگاه گروهی منتخب آثار نمایشگاه پوسترهای تایپوگرافی است که از ورک شاپ طراحی پوستر سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و سوگواره عاشورایی انتخاب شده است، که با استفاده از خط سعی در خلق اثر کرده است؛ دراین نمایشگاه سعی در نمایش تکنیکهای مختلف تایپوگرافی بوده که کنکاشی در رسیدن به ساختار تصویری و بیان دغدغههای درونی هنرمندان متعهد است.
مناسبتهای مذهبی امروزه نقش پر رنگتری در جامعه ایفا میکند، ایرانیان از دیر باز دلباخته ابا عبدالله الحسین و یاران با وفایش بودند حال در این فرصت با استفاده از هنر گرافیک سعی در اثبات این مهم داشته اند؛ سودای رسیدن به جامعهای حسینی با گره زدن احساسات پاک روح هنرمند میتواند چنین آثار مفهومی و زیبا را خلق کند.»
در ادامه مروری تصویری بر نمایشگاه پوستر و تایپوگرافی«عاشورا» خواهیم داشت.
اسامی هنرمندان حاضر در نمایشگاه
مطهره آگاهیان، محمد اردلانی، بیتا افخمی، محمد افشار، حمید اقدسی یزدلی، محمد ایمانی راد، نصیر بشیری، محمد بلوریان، علیرضا بیت الهی علیرضا پوراکبری، محمد رضا حافظی، ایمان خاکسار بنی اسدی، احمد خان بابایی، احمد دیندار، صالح زنگانه، محمد جواد زهادت، حامد سهرابی، سهیل صمدی بهرامی، احمد عزیز پور، پدرام فرخ نیا، حسین کامیابی، عرفان کمالی، علی کیان مهر، احسان مرادی، هادی معزی، محمد مکاریچیان، مهرداد موسوی، مسعود نجابتی.
این نمایشگاه تا24 مرداد ماه 1401از ساعت ۹ تا ۱8 و پنج شنبهها ساعت 9 تا 13به جز روزهای تعطیل دایر خواهد بود.
علاقهمندان میتوانند برای بازدید آثار به نگارخانه لاله، واقع در خیابان دکتر فاطمی، ضلع شمالی بوستان لاله، روبهروی پارکینگ طبقاتی لاله مراجعه کنند.
انتهای پیام/