به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس محفل شعری با عنوان «شب عاشوراییها» به میزبانی و همت باغ کتاب تهران با حضور جمعی از اهالی فرهنگ و ادل در این مجموعه علمی و فرهنگی برگزار شد.
در این برنامه، شناختهشدهترین و برجستهترین شاعران آیینی کشور حضور داشتند و شعرهای خود با محوریت واقعه عاشورا برای مخاطبان باغ کتاب قرائت کردند. این فرصت کمتکرار، امکانی را فراهم کرد که علاقهمندان به شعر آیینی با محوریت شعر عاشورایی، بتوانند زمزمههای عاشقانه شعرا درباره امام حسین علیهالسلام و واقعه عاشورا را از زبان خود شاعران بشوند و لذت ببرند، گاهی اشکشان جاری برگونه شود و گاهی از چینش واژگان و هنرمندی شاعر، به وجد بیایند.
«شب عاشوراییها» با اجرای محمد میرزایی بازرگانی و با حضور شاعران برجسته شعر عاشورایی همچون، محمدعلی مجاهدی، مرتضی امیری اسفندقه، محمدمهدی سیار، سیدمحمدجواد شرافت، مهدی جهاندار، سیدمهدی موسوی، سیدحبیب نظاری، اعظم سعادتمند، زهرا بَشَری موحد، محمدمهدی خانمحمدی، محسن ناصحی و محمد خادم برگزار شد.
در ابتدای برنامه محمد میرزایی بازرگانی که اجرای شب شعر را بر عهده داشت، با قرائت چند بیت شعر و تشکر از باغ کتاب به جهت پیش قدم شدنی در برگزاری برنامههای فرهنگی و مذهبی، خبر پرکشیدن استاد هوشنگ ابتهاج را به جامعه ادبی و ادب دوستان تسلیت گفت و در ادامه فیلمی کوتاه از شعرخوانی این شاعر پیشکسوت در صحنه پخش شد. سپس با توجّه به مغتنم شمردن فرصت و حضور بسیار خوب شاعران در این شب شعر، بدون از دست دادن زمان اوّلین شاعر را برای شعرخوانی دعوت کرد. اولین شاعر، سیدمحمدجواد شرافت بود که به پشت تریبون حاضر شد و حاضرین را با قرائت این غزل خود، به فیض رساند:
مصحف نوری و در واژه و معنا تازهوحی آیات تو هر لحظه و هرجا تازه
هرچه تکرار شود ، نام تو تکراری نیستما و شیرینی این شورِ سراپا تازه
و جهان داغ تو را تازه نگه داشته استنه ! نگه داشته داغ تو جهان را تازه
موج در موج به سر می زند و می گریدمانده داغ لب تو بر دل دریا تازه
آه ای تشنه ی افتاده به هامون ، زخمیآه ای زخم تو در غربتِ صحرا تازه
تازه میخواست کمی معرکه آرام شودنعلها تازه شد و داغ دل ما تازه
کاروان رفت به مهمانی کوفه که در آنکوچه در کوچه شود غربت مولا تازه
کاروان رفت به مهمانی شام، آه از شامزخمها کهنه ولی زخم زبانها تازه
کاروان رفت ولی راه تو در عالم ماندبا شکوه قدم زینب کبری تازه
اربعین است و قدم در قدم اعجاز غمتپر طپش، گرم، پر آوازه ، شکوفا، تازه
ای که امروزِ جهان مات شکوه تو شده ستمانده غوغای تو در جلوه فردا تازه
تا که غم هست و حرم هست و علم هست و قلمجلوه توست در آیینه دنیا تازه
محمدمهدی خانمحمدی، صاحب مجموعه شهر هیاهو دیگر شاعری بود که پشت تریبون قرار گرفت و قصیده پرشکوهی را مدح خطبه شنیدنی حضرت زینب قرائت کرد. بعد از حجتالاسلام خانمحمدی، استاد مجاهدی، پدر شعر آیینی و پیشکسوت این حوزه، حاضران را با اشعار زیبای خود به بهره و حظ معنوی رساند. محمدعلی مجاهدی متخلص به پروانه خدمات زیادی به شعر آیینی کرده است. از آثار ایشان میتوان به «شکوه شعر عاشورا»، «سیری در ملکوت»، «یک صحرا جنون» و «آسمانیها» اشاره کرد. منظومه بلند شهادت، شعری بود که استاد مجاهدی در این محفل قرائت کرد.
فردا که بر فراز نِی افتد گذارمانحیرتفزای طور شود جلوهزارمان
فردا که کهکشان تجلّیست، نیزههاگَردش کند زمین و زمان بر مدارمان
فردا که روزِ سرخِ عروج من و شماستبر روی نیزههاست قرار و مدارمان
فردا که سرفرازی ما را رقم زنندخورشید و ماه میشود اخترشمارمان
فردا که روز عرضۀ عشق و شهادت استحیرت کنند، عالم و آدم ز کارمان
فردا که از تبار تبر زخم مانْد و داغغیرت، شقایقی بُوَد از لالهزارمان
فرداست روز وعدۀ دیدار و دیدنیستبر نیزهها، تجلّی پروردگارمان
منظومۀ بلند شهادت، سرودنیستفردا که عشق، خیمه زند در کنارمان…
در ما عیان جمال خدا جلوه میکندچشمی کجاست تا شود آیینهدارمان؟
رنگِ پریدهایست به چشم سپهر، مِهروقتی سپیده میدمد از شام تارمان…
ما هر چه داشتیم، به پای تو ریختیمای عشق! ای تمامی دار و ندارمان!
چشم امید ماست به فردای دوردستبر تکسوار مانده به جا از تبارمان
در پایان مجاهدی از شعرای جوان خواست که بین شعر عاشورایی و شعر مهدوی پل ارتباطی برقرار کنند. چرا که اهداف عاشورا قرار است در قیام مهدی موعود تحقق پیدا کند. مرتضی امیری اسفندقه شاعر بعدی بود که توسط مجری برنامه، به شعرخوانی دعوت شد. آقای اسفندقه ضمن عرض سلام و تشکر از مدیرعامل باغ کتاب تهران، به سبب فراهم آوردن چنین محفلی، سوگ درگذشت شاعر بزرگ ، هوشنگ ابتهاج را تسلیت گفته و درباره ورود شعر ایشان به جامعه بزرگ اسلام سخن به میان آورد و در پایان سخنان خویش را با غزلی از سرودههای خود به پایان رساند.
شاعر بعدی آقای مهدی جهاندار، صاحب مجموعه شعر عشق سوزان بود که به صحنه آمده و با اشعار خود حاضران را به وجد آورد. بعد از ایشان آقای میرزایی، از دیگر شاعران برجسته و بزرگوار آیینی کشورمان همچون محسن ناصحی، اعظم سعادتمند، سیدمهدی موسوی، سید حبیب نظاری، زهرا بشری موحد، محمد خادم و محمدمهدی سیار یک به یک درخواست کرد که در مجلس درافشانی کنند و اشعار خود را برای علاقهمندان قرائت کنند.
در پایان، این محفل عاشورایی با برگزاری مراسم آیینی سنج و دمام و ادای احترام به سید و سالار شهیدان به پایان رسید.
انتهای پیام/