رفتار دوگانه آمریکا با طالبان/ کنگره همچنان به طالبان بی‌اعتماد است
12:10 2022/08/25

به گزارش خبرگزاری فارس صادق سلیمی بنی عضوهیات علمی پژوهشگاه امام صادق (ع) در یادداشتی تحت عنوان «رفتار دوگانه آمریکا با طالبان/ کنگره همچنان به طالبان بی‌اعتماد است» نوشت: یک سال از خروج آمریکا و به قدرت رسیدن دوباره طالبان بر افغانستان می‌گذرد. اما هنوز روابط آمریکا با طالبان پیچیده و اغلب بحث برانگیز است. یکی از ابعاد روابط مبهم ، بی اعتمادی کنگره به طالبان است.  

اکنون جهت گیری دوگانه  آمریکا در قبال طالبان،به موازات تلاش های مستقیم یا غیرمستقیم برای تضعیف حاکمیت این دولت و پذیرش ضمنی یا صریح موضع این گروه جلوه عینی یافته است . اما از آنجایی که هنوز به طور کامل مشخص نیست که طالبان چه رفتار و واکنشی در قبال آمریکا داشته باشد،  می توان پیش بینی کرد، آمریکایی ها در راستای تضعیف آن اقدام کنند. به همین دلیل، آمریکا هنوز اهرم‌های متعددعلیه طالبان  راحفظ کرده است. در واقع  آمریک اتاکنون با رفتار دوگانه در قبال طالبان قدم برداشته است. که در این یادداشت به آن پرداخته خواهد شد:

 *مخالفت کنگره با شناسایی دولت طالبان* با روی کار آمدن طالبان، بسیاری از اعضای کنگره مخالفت خود را با دولت آمریکا جهت به رسمیت شناختن دولت طالبان ابراز کردند. برخی در کنگره از دولت خواسته اند تا به رسمیت شناختن طالبان خودداری کند. همچنین بااصراربرخی از اعضای کنگره ،خواستار تصویب قوانینی  برای محدود کردن توانایی قوه مجریه درراستای به رسمیت شناختن یا برقراری روابط دیپلماتیک با دولت طالبان شدند که به سه موردازآنها اشاره می شود:• دن کرنشاو در 24 آگوست 2021 تصریح کرد، ایالات متحده نباید به رسمیت شناختن و روابط دیپلماتیک خود را با طالبان گسترش دهد؛• سناتور مارکو روبیو نیزدر 14 سپتامبر 2021، استفاده از بودجه برای تطبیق یا اجرای هر گونه سیاست آمریکا برای به رسمیت شناختن طالبان را ممنوع اعلام کرد؛•برطبق قانون 5272 که توسط جان کرتیس در 17 سپتامبر 2021 بیان شد، در کنار سایر مفاد، به وزیر امور خارجه ایالات متحده الزام می کند تا به نمایندگان آمریکا در تمام سازمان های بین المللی دستور دهد که از آنکه آن سازمان ها، طالبان را به عنوان دولت افغانستان به رسمیت نشناسند، دفاع کنند.

.کنگره وتحریم ها و نامگذاری‌های تروریستیبا این که یک سال از تسلط طالبان بر افغانستان می‌گذرد، اما هنوز آمریکا قوانین مربوط به تحریم‌ها را علیه طالبان از جمله از طریق تعیین FTO  ارائه می کند:• مایک گالاگر ، قانون 5127 را معرفی کرد که هر گونه لغو تحریم‌های دوجانبه یا چندجانبه علیه طالبان را ممنوع اعلام شد؛• اسکات پری ، قانون 5236 را معرفی کرد که حذف هرگونه تحریم برای طالبان را ممنوع کرده است؛• سناتور لیندسی گراهام  و مایکل والتز  اعلام کردند که وزیر امور خارجه آمریکا باید طالبان را به عنوان سازمان تروریستی جهانی معرفی کند؛ • سناتور مارکو روبیو ، قانونی را معرفی کرد که به وزیر امور خارجه دستور می داد تا طالبان را به عنوان FTO معرفی کند. همچنین به رئیس جمهور دستور می دهد که تحریم های خاصی را علیه افراد خارجی که از طالبان حمایت می کنند یا در معاملات با آنها دخیل هستند، اعمال کند؛• سناتور تام کاتن ، قانون 2770 را معرفی کرد که به وزیر امور خارجه دستور می داد تا طالبان را به عنوان FTO معرفی کند؛• سناتور جیمز ریش ، قانون 2863 را معرفی کرد که به رئیس جمهور دستور می دهد تا تحریم هایی را علیه اعضای طالبان و سایر افرادی که از گروه های تروریستی حمایت می کنند، اعمال کند. این اقدام همچنین به رئیس‌جمهور دستور می‌دهد که همان تحریم‌ها را بر هر فرد خارجی که به تشخیص رئیس‌جمهور از طالبان حمایت مادی می‌کند، اعمال کند.

فشار حداکثری به قیمت فاجعه انسانیبه نظر می رسد کنگره در مورد حفظ تحریم های مرتبط با طالبان برای جلوگیری از دسترسی این گروه به منابع مالی و در عین حال اجازه دادن به ارائه کمک های بشردوستانه در افغانستان، اجماع دارد. این در حالی است که افغانستان قبل از طالبان تا کنون با بحران‌های شدیدی مواجه شده است. به گونه‌ای که صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف)  تخمین زده که «یک میلیون کودک افغان به دلیل سوء تغذیه حاد شدید بدون درمان فوری در معرض خطر مرگ قرار دارند» . اما آمریکا هنوز برای تحت فشار گذاشتن طالبان تحریم های که میتواند فاجعه انسانی به همراه داشته باشد، حفظ کرده است. اهداف کنگرهبا مرور مباحث مذکور متوجه خواهیم شد که روابط آمریکا با طالبان پیچیده و اغلب بحث برانگیز است. رویکرد سیاسی کنگره به خوبی بیانگر این موضوع است.که برای این کار کنگره و دولت مریکا چندین قدم مستقیم و غیر مستقیم برداشته‌اند:

• اولین اقدام؛ عدم به رسمیت شناختن رسمی دولت طالبان توسط آمریکا و مجازات برای کشورهایی باشد که طالبان را به رسمیت می‌شناسند. برای این کار سخت ترین تحریم‌های علیه طالبان حفظ و اجرا کرده است که حتی ادامه آنها می تواند فاجعه انسانی به همراه داشته باشد. • دومین اقدام: کنگره همچنان تلاش دارد با حمایت نهادهای ضد طالبان در افغانستان قدرت این گروه را کاهش دهد، که این رویکر عواقب منفی در سایر زمینه‌ها به همراه خواهد داشت. اما آمریکا فقط به منافع خود که 20 سال نتوانست به دست آورد، فکر می‌کند؛

مقابله به مثل نباید فراموش کرد که طالبان استراتژی مقابل به مثل دارد. طالبان می‌داند که اگر با کشورهای ضد و رقیب آمریکا روابط دوجانبه برقرار کند و آنها حکومتشان را به رسمیت بشناسند، می تواند فشارها و تحریم‌ها ی آمریکاراا تضعیف کند. البته با این مقابل به مثل، آمریکا تلاش خواهد کرد تا رویکرد تنبیهی تری در قبال طالبان به نمایش بگذارد و اگر این رویکرد توسط آمریکا در پیش گرفته شود (که احتمال آن دوراز انتظار نیست) بحران در افغانستان به مرحله فاجعه می رسد و پیامدهای نامشخصی برای  منطقه وجهان در پی خواهد داشت. از این رو برای آنکه آمریکا، بتواند چهره جهانی خود را حفظ کند و مانع نزدیک شدن طالبان به چین، روسیه و جمهوری اسلامی ایران شود، سعی می کند اقداماتی انجام دهد که طالبان به مرحله اقدام فکر نکند. بنابراین، اقدام نسنجیده توسط آمریکا می تواند قدرت جهانی آنها را تضعیف کند.

انتهای پیام/