بررسی صدور مجوزهای عمدتا پاپ دفتر موسیقی/ذائقه‌سازی و ترانه مهم‌ترین دغدغه امروز
12:17 2022/09/14

دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال، عمدتا به صورت ماهانه گزارشی از آثار موسیقی که موفق به اخذ مجوز شده‌اند را منتشر و در اختیار رسانه‌ها قرار می‌‌دهد. اوایل سال جاری سامانه صدور مجوز برای مدتی محدود هک شد و از دسترس مراجعین خارج شد. این مشکل اما با پیگیری مسولین مربوطه مرتفع شد و با پیگیری‌های خبرنگار موسیقی خبرگزاری فارس هیچ گونه مشکل یا مانعی برای درخواست مجوز آثار موسیقایی گزارش نشد.

اخیرا برخی رسانه‌ها و اشخاص فعال در حوزه موسیقی مدعی شده بودند که طی شش ماه گذشته هیچ تک آهنگی در حوزه موسیقی پاپ از دفتر موسیقی وزارت ارشاد مجوز دریافت نکرده است. در برخی از این گزارش‌ها ادعا شده بود که این تصمیم تعمدی و برای محدودسازی فعالیت‌های حوزه موسیقی پاپ صورت گرفته است. اما با یک پیگیری ساده می‌توان به راستی‌آزمایی در این خصوص پرداخت. ازاینرو بنابر گفتگوی محمد اله‌یاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد و آماری که به صورت روتین از مجوزهای صادره در سامانه این دفتر قرار می‌گیرد و برای همه قابل مشاهده است، نه تنها تک آهنگ بلکه آلبوم‌های موسیقی پاپ بدون هیچ مشکلی و کما فی‌السابق در این دفتر برای بررسی و صدور مجوز پذیرفته می‌شود و بنابر داده‌های جدیدترین آمار منتشره از سوی این دفتر، اتفاقا بیشترین مجوزهای صادره مربوط به همین ژانر موسیقی پاپ بوده است. ضمن اینکه با ورود به سامانه و بخش مجوزها می‌توان به راحتی اسامی هنرمندان مختلف اعم از پاپ و محلی و سنتی و کلاسیک و نام آثار و شرکت‌های هنری را مشاهده کرد.

بنابر آماری که محمد اله‌یاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد در اختیار خبرگزاری فارس قرار داد، در چهار ماه ابتدای سال جاری، مجوز ۱۰۵ تک آهنگ از سوی دفتر موسیقی صادر شد. در مرداد ماه سال جاری  نیز مجوز ۸۲ تک آهنگ صادر شده است.

با توجه به شروع به کار آزمایشی سامانه جامع دفتر موسیقی، فرایند کارشناسی و صدور تاییدیه‌ها داخل این سامانه انجام می‌شود.

در حوزه اجراهای صحنه‌ای نیز از ابتدای سال جاری تا قبل از آغاز محرم، مجوز ۳۹۶ اجرای صحنه‌ای از سوی دفتر موسیقی صادر شد که این رقم برای مدت مشابه در سال ۹۶، دویست و یک اجرا، و برای مدت مشابه در سال ۹۷، دویست و شصت اجرا و برای مدت مشابه در بهار سال ۹۸، سیصد و چهارده اجرا بوده است.

جالب اینجاست که تمامی تک آهنگ‌هایی که در تیرماه ۱۴۰۱ مجوز گرفته‌اند در حوزه موسیقی پاپ بوده و از بین آلبوم‌های مجوز گرفته در این ماه، یک آلبوم موسیقی پاپ، دو آلبوم موسیقی محلی و یک آلبوم موسیقی کلاسیک بوده است.

همچنین در تیرماه ۴۰ مجوز اجرای صحنه‌ای نیز صادر شده که ۲۴ اجرای آن به موسیقی پاپ، دو اجرا به موسیقی سنتی، شش اجرا به موسیقی تلفیقی، دو اجرا به موسیقی محلی و شش اجرا به موسیقی کلاسیک اختصاص داشته است. تعداد اجرای صحنه‌ای در تیرماه نیز به عدد ۶۸ اجرا رسیده است. ضمن اینکه با توجه به تفویض اختیار در بخش اجرای صحنه‌ای به اداره کل ارشاد استان‌ها، این آمار فقط مربوط به مجوزهایی است که توسط دفتر موسیقی صادرشده و بر همین اساس قطعا تعداد اجراهای صحنه‌ای ژانر پاپ از آمار فوق نیز بیشتر بوده است.

و اما ذکر این نکته حائز اهمیت است که بنابر مطالبات جمعی هنرمندان و مخاطبان و رصد انتقادات و پیشنهادات جامعه موسیقی در سطح کلان، بنابر این است تا سطح موسیقی‌ها در ژانرهای مختلف همواره رو به رشد باشد که این رشد را می‌توان در چند فاکتور مهم از جمله لایت موتیف یا موسیقی زمینه و اصلی با کیفیت، تنظیم و ارکستراسیون مطلوب و از همه مهمتر شعر و کلام مناسب ارزیابی و پیگیری کرد.

بر همگان واضح و مبرهن است که اولا موسیقی ما بیشتر مبتنی بر موسیقی باکلام است. هرچند موسیقی بی‌کلام هم در جامعه ما از شرایط و مخاطبان قابل توجهی برخوردار است لیکن سطح عمده مخاطبین موسیقی به نوع باکلام علاقه بیشتری نشان می‌دهند. و از آنجا که بحث شعر و کلام در موسیقی و ذائقه‌سازی و حتی در سطحی بالاتر به جهت ارتقاء فرهنگی اندیشه‌ای قشر جوان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است ازاینرو تصمیم بر این است تا آثار از منظر شعر و ترانه با حساسیت‌های بیشتری مورد ارزیابی قرار بگیرد و به زبان ساده‌تر هر ترانه‌ای حتی در سطحی نازل، قابل تایید و دریافت مجوز نباشد.

بدینوسیله، قطعا در بلند مدت با ارتقاء سطح کیفی آثار بویژه در حوزه موسیقی پاپ مواجه خواهیم شد. موسیقی پاپ از این منظر بیشتر مورد توجه است که در این ژانر موسیقی علی‌رغم آثار درخور و مطلوب، متاسفانه جریانی از آثار نازل بویژه در شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی در مقیاس بالا منتشر می‌شوند که از نازل‌ترین سطح کلام برخوردار هستند و به صورت جدی، بر سطح شنیداری جامعه مخاطب هدف تاثیر منفی می‌گذارند و به همین دلیل حساسیت و مراقبت در صدور مجوز در این ژانر را به مراتب افزایش می‌دهد.

پایان پیام/