خبرگزاری فارس ـ گروه مسجد و هیأت ـ امیرحسین کسائی: مسجد نورباران در مرکز شهر اصفهان قرار دارد. مسجدی که برای پیشبرد برنامههای فرهنگی خود، محفل و مجتمع فرهنگی را با نام نورباران تاسیس کرد. این مجتمع در یکی از برنامههایش، اردوگاه مهاجران را راهاندازی کرد و با همکاری مجموعههای فرهنگی دیگر شهرها، برنامههای فرهنگی و اردویی را برای جوانان و نوجوانان رقم زد. رویکرد اصلی این مجموعه، تربیتی است که نوجوانان دبیرستانی را با اردوهای سیاحتی و زیارتی و برگزاری هیأت در مناسبتهای مختلف جذب میکند.
عکس یادگاری خادمان و عزاداران مسجد نورباران در محرم ۱۴۰۱
در هشتمین گزارش «روایت تولید» سراغ مجتمع فرهنگی نورباران و مسجد آنها رفتیم. (در اخبار مرتبط همین گزارش آنها را هم بخوانید) این مجموعه در سال ۹۳ تصمیم میگیرد تا درآمدزایی هم داشته باشد که بتواند برنامههای خود را بهتر پیش سراغ سبک زندگی سالم میروند. در این مرحله دو شاخه راهاندازی میشود، ابتدا تولید سالم و در گام بعدی تولید پوشاک سالم. از سال ۹۴ فرایند کارهای اقتصادی این مجموعه آغاز میشود که در سال ۹۵ تولید سالم کلید میخورد و در سال ۹۶ هم تولید پوشاک سالم شروع میشود.
نمونهای از محصولات سالم تولید شده واحد تغذیه سالم مجتمع فرهنگی نورباران
تولید لباسهای زیر پنبهای با تکیه بر روایات اهل بیت(ع)
یکی از اعضای این مجموعه که عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان است، به دنبال تحقیق و پژوهش روی رنگهای گیاهی بود که تحقیقات او و همچنین آیات و روایات پیرامون پوشاک، پایه اولیه فعالیت این مجموعه در حوزه پوشاک سالم میشود. مهدی جعفری، مدیر مجموعه وابسته به مسجد نورباران در این خصوص میگوید: «تعدادی از بچههای فعال فرهنگی ما دانشآموخته رشته نساجی بودند. این جوانان دست به دست هم دادند و یک کارگاه راه انداختند. در روایات بسیاری از ائمه اطهار (ع) داریم که پوشاک به خصوص لباسهای زیر باید از جنس پنبه باشد. اخیراً در کشورهای اروپایی هم تحقیقات بسیاری در این زمینه شده است و به این رسیدهاند که لباسهای زیر ای آسیبها و مضرات بسیاری برای سلامتی دارد. با همین رویکرد در حوزه پوشاک سالم، سراغ تولید لباسهای زیر پنبهای رفتیم.»
حولههای پنبهای اولین محصول تولید شده این کارگاه بود
اولین محصول این کارگاه حوله بود که از جنس پنبه و با رنگهای ارگانیک تولید شد. جعفری میگوید: «کارگاه ما با یک سرمایه اندک که شاید نهایت دو طاقه پارچه بود، راهاندازی شد. در گام اول، حوله تولید کردیم و به فروش رساندیم و به مرور با سرمایه درگردشی که داشتیم، وارد تولید لباسهای زیر شدیم. ابتدا مردانه سپس زنانه و اخیراً نیز تولید لباس زیر بچه را شروع کردیم. الحمدلله امروز مجموعه کاملی از لباس زیر مردانه و زنانه و نوزاد به علاوه حوله و جوراب با جنس پنبهای را در حال تولید هستیم و در مجموع ۲۲ نوع محصول تولید میکنیم.»
نمونهای از محصولات تولید شده در کارگاه پوشاک سالم
پوشاکی که برای محیط زیست هیچ ضرری ندارد
این کارگاه، سه شعار برای خود دارد؛ اول اشتغالزایی، سپس سبک زندگی سالم و در نهایت دوستدار محیط زیست بودن. در محصولات آنها، رنگ گیاهی استفاده میشود که برای محیط زیست هیچ آسیبی ندارد. مدیر مجموعه در این خصوص میگوید: « محصولات شیمیایی در حوزه پوشاک، صدمات بسیاری برای محیط زیست دارد که ما در تولید محصولات خود به سمت استفاده از رنگهای گیاهی رفتیم تا برای محیط زیست هیچ آسیبی نداشته باشد. علاوه بر این، ما از هیچ برای بستهبندی محصولات استفاده نمیکنیم و بستهبندی ما مقوایی است که حتی هزینه اضافی را هم تحمیل نکرده است.»
نیازمند سرمایهگذار هستیم تا کسب خود را گسترش دهیم
قیمت لباسهای پنبهای نسبت به محصولات موجود در بازار، بالاتر است، اما مزایای استفاده از آنها براساس دادههای علمی و آموزههای دینی بسیار بیشتر است. فرهنگ پوشیدن لباس پنبهای باید ترویج شود. این یکی از خواستههای این تولیدکننده جوان کشور است که ادامه میدهد: «بسیاری از کشورهای اروپایی امروز به دنبال تولید لباسهای زیر پنبهای هستند. پنبه به عنوان طلای سفید شناخته میشود و قیمت آن در بازار جهانی با دلار تناسب دارد. این فرهنگ باید ترویج شود. توسعه کسب و کار ما نیازمند سرمایه است. ما تمام کارهایمان را تاکنون با استفاده از سرمایه در گردش پیش بردهایم. اگر لباس غیر پنبهای تولید میکردیم، هم راحت بود و هم متنوع و حتی مشتری بیشتری داشت، اما ما ایستادهایم تا بتوانیم فرهنگ استفاده از لباس پنبهای را ایجاد کنیم، زیرا بسیار مهم است.»
۵۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم شاغل شدند
این کارگاه هنوز به آن درآمدزایی لازم برای آن که بتواند کمکرسان مسجد، مجتمع فرهنگی و هیأت باشد، نرسیده است، اما آنها برنامههایی برای تحقق این مهم دارند. جعفری میگوید: «برنامهریزی ما این است که در سال جاری یعنی ۱۴۰۱ بتوانیم به درآمد و سودی برسیم که بخشی از آن را به مجتمع فرهنگی پرداخت کنیم. در کارگاه ما هماکنون ۵۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم مشغول به کار شدهاند که تمرکز ما بر این بوده تا دوزندهها و بستهبندیکنندهها، همگی خانمهای سرپرست خانوار باشند تا اشتغالزایی برای این قشر باشد و کمکرسان آنها باشیم.»
محصولات این کارگاه به جای پلاستیک، در جعبههای مقوایی بسته بندی میشود
هیأتهای دیگر کشور هم میتوانند از کنار ما درآمد داشته باشند
این جوان یک پیشنهاد بسیار خوب برای هیأتهای کشور هم دارد تا آنان را هم وارد چرخه تولید و درآمدزایی کند. او میگوید: «هیأتهای مذهبی و مساجد سراسر کشور میتوانند در محلهای خود غرفه نمایشگاهی فروش راه بیندازند تا ما به آنها محصولات ارائه کنیم و آنها بفروشند و درآمدزایی داشته باشند. از سوی دیگر، آماده ارائه مشاوره به آنها هستیم تا خود این مراکز به تولید کننده تبدیل شوند و اشتغالزایی هم داشته باشند.»
گزارش اختصاصی خبرگزاری فارس از این کارگاه تولیدی
ورود مساجد و هیأتهای مذهبی به امر تولید و اشتغالزایی میتواند آثار بسیاری داشته باشد که یکی از مهمترین آنها ایجاد پایه درآمدی برای آنهاست تا بتوانند بخشی از هزینهها و نیازهای مالی خود را برطرف کنند و هم اینکه برای بسیاری از افراد اشتغالزایی کنند.
پایان پیام/