«جباراف»: چین نقش کلیدی در برقراری امنیت آسیای مرکزی دارد
08:11 2022/01/28

به گزارش خبرنگار دفتر منطقه‌ای خبرگزاری فارس، « » رئیس جمهور قرقیزستان در نشست سران کشورهای آسیای مرکزی و چین که به صورت مجازی برگزار شد، شرکت و سخنرانی کرد.

وی طی سخنانی در این نشست گفت: امروز در سی امین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک با چین می‌توانیم با اطمینان سطح بالای روابط بین کشورهای منطقه را بر اساس مشارکت استراتژیک اعلام کنیم.

رئیس جمهور قرقیزستان در سخنان خود اظهار داشت: نظم جهانی مدرن دوره‌ای از دگرگونی عمیق را سپری می‌کند و نیاز به هماهنگ کردن فعالیت‌ها در مسائل امنیت و ثبات منطقه‌ای، تقویت همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، تجاری و سایر حوزه‌های مهم زندگی دارد.

تاکید کرد: چین برای تقویت امنیت منطقه‌ای تلاش زیادی می‌کند و برای توسعه اقتصادی-اجتماعی کشورهای آسیای مرکزی کمک‌های بسیاری ارائه می‌دهد و ابتکاراتی برای هم‌زیستی هماهنگ و باثبات مطرح می‌کند.

وی یادآور شد که 30 سال گذشته، در ژانویه 1992، یک بیانیه مشترک در مورد برقراری روابط دیپلماتیک بین قرقیزستان و چین به امضا رسید که اصول احترام متقابل به حاکمیت و تمامیت ارضی، عدم تجاوز، عدم مداخله در امور داخلی، برابری و منفعت، همزیستی مسالمت آمیز در آن مندرج شده و اساس روابط قرقیزستان و چین را تا به امروز تشکیل می‌دهد.

رئیس جمهور قرقیزستان تاکید کرد که یکی از دستاوردهای بزرگ در این زمینه حل و فصل کامل مسائل مرزی بین دو کشور و رسمی شدن آنها با توافقات سال‌های 1996 و 1999 بود.

وی اذعان داشت که امروز مرز بین ایالتی، خط جداکننده قرقیزستان و چین نیست، بلکه پلی برای حسن همجواری و دوستی بین دو ملت است که به لطف تلاش‌های متقابل، یک پایه محکم برای همکاری ایجاد شده است.

افزود: معاهده حسن همجواری، دوستی و همکاری قرقیزستان و چین که در سال 2002 امضا شد، به حق سند اساسی روابط دوجانبه است. این معاهده انگیزه‌ای قدرتمند به تشدید روابط در سطوح دولتی و بشردوستانه داد و با توسعه و تقویت روابط در سال 2013 میلادی دو کشور را وارد سطح جدیدی کرد.

وی ادامه داد: بیانیه مشترک در مورد تعمیق بیشتر مشارکت راهبردی جامع که در سال 2019 امضا شد، گواهی بر عدم وجود هرگونه موضوعی بین قرقیزستان و چین است.

گفت: از زمان استقلال قرقیزستان، دولت چین از کشور ما حمایت کرده است. وی پروژه‌های زیربنایی بزرگی را در حوزه حمل و نقل، انرژی، بهداشت و درمان، آبیاری، آموزش انجام داده است و ساخت تسهیلات اجتماعی که با مشارکت سرمایه چینی در کشور اجرا شده است، قابل توجه است. این پروژه‌ها برای دستیابی به رفاه از اهمیت اجتماعی و اقتصادی بالایی برخوردار هستند.

رئیس جمهور قرقیزستان در عین حال از طرف چینی و سران کشورهای آسیای مرکزی به دلیل حمایت مشترک از قطعنامه‌های سازمان ملل در مورد اعلام سال 2022 به عنوان «سال بین المللی توسعه پایدار کوهستانی» و «تقویت نظارت یونسکو» قدردانی کرد.

ابراز اطمینان کرد که تلاش‌های کشورهای آسیای مرکزی و چین در آینده با هدف تعمیق و گسترش همکاری‌های اقتصادی، مالی، سرمایه‌گذاری، نوآوری، فرهنگی و بشردوستانه در چارچوب ابتکار راهبردی یک کمربند، یک جاده خواهد بود. 

پیام/