ایران استوار ،‌44 سال افتخار| ارزش معاملات روزانه بورس تهران به اندازه ارزش سالانه بورس قبل انقلاب شد
01:18 2023/02/10

سید فرهنگ حسینی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در مورد مقایسه وضعیت شرکت‌های حاضر در بورس تهران و بازار سرمایه قبل و بعد از انقلاب اسلامی،‌گفت: بازارهای مالی از منظر کارایی و شاخص‌های عملکردی از جمله تعداد شرکت‌ها و معاملات و فعالان قابل بررسی و ارزیابی هستند.کارایی به سه حوزه کارایی عملیاتی، تخصیصی و اطلاعاتی تقسیم بندی می‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: بازار سرمایه بعد از انقلاب اسلامی و به ویژه بعد از تصویب قانون بازار اوراق بهادار و تصویب قانون توسعه ابزارها با تحولات جدی روبرو شده و جهش قابل توجهی داشته است. همچنین ساختار بازار سرمایه از بانک مرکزی مستقل شد و شورای عالی بورس از میانه‌های دهه 1380 شکل گرفت که نقش مهمی در توسعه ابزارهای بازار سرمایه داشته است

حسینی در مورد مقایسه بازار سرمایه قبل و بعد از انقلاب خاطرنشان کرد: شرکت‌های پذیرفته شده در بازار سرمایه از حدود 100 شرکت در پیش از انقلاب اسلامی به بیش از 700 شرکت در حال حاضر افزایش یافته است و تعداد کارگزاران بورس بیش از 3 برابر شده است.

* ارزش معاملات روزانه بازار سرمایه به اندازه معاملات سالانه قبل از انقلاب است

وی نکات جالب مقایسه بازار سرمایه قبل و بعد از انقلاب را این گونه عنوان کرد: افزایش حجم معاملات نکته مهمی است، به نحوی که در حال حاضر ارزش دلاری معاملات روزانه در بازار سرمایه، بیش از کل یک سال معامله در قبل از انقلاب بوده است. این موضوع نشان دهنده افزایش افزایش سهام شناور شرکت‌ها و اطمینان مردم برای خرید و فروش سهام است. همچنین با اجرای سهام عدالت و واگذاری سهم به بیش از 49 میلیون نفر، تعداد کدهای بورسی نسبت به جمعیت نیز افزایش قابل توجهی یافته و در حال حاضر بیش از دو سوم مردم کد بورسی داشته و سهامدار هستند.

حسینی خاطرنشان کرد: با این حال، قبل از انقلاب اسلامی، صرفا بورس اوراق بهادار تهران فعال بوده است. بورس کالایی عملا در دهه 1380 شکل گرفته که به کشف عادلانه قیمت و حذف رانت و شفافیت عرضه و تقاضا و قابل تحلیل شدن بازارهای کالایی شده است و بورس علاوه بر فعالیت در بخش دارایی‌های مالی، توانسته در حوزه کالا و انرژی نیز فعالیت نماید.

این کارشناس بازار سرمایه همچنین یادآور شد، در برنامه توسعه پنجم، شرکت‌های سهامی عام خارج بورس سامان دهی شده و ملزم به ثبت نزد سازمان بورس شده اند. این موضوع از عدم تقارن اطلاعاتی و سو استفاده عده ای در معاملات جلوگیری نموده و باعث درج ده ها شرکت در بازار پایه شد که به نفع سهامداران و شرکت ها بوده است و سبب افزایش کارایی عملیاتی شده است.

به گفته وی، از موضوعات مهم دیگر، روش‌های دسترسی به اطلاعات است. اطلاعات قیمتی، اطلاعات مالی و اطلاعات نهانی از مواردی هستند که به شدت بر تصمیم گیری سرمایه گذاران می توانند اثر بگذارند. در این راستا، زیرساخت های دسترسی به اطلاعات قیمتی و اطلاعات مالی در چند گام بهبود یافته و از جمله راه‌اندازی تالارهای استانی بورس در دهه 1370 و 1380 می‌توان اشاره نمود و همچنین با گسترش فناوری اطلاعات، به سرعت اطلاعات برخط شد، اما قوانین برای جرم انگاری استفاده و سواستفاده از اطلاعات نهانی نیز وضع شده است که سبب شده تا مانعی برای جلوگیری از سواستفاده از اطلاعات درونی شرکت‌ها باشد.

حسینی در پایان تصریح کرد: همچنین اقدامات در مورد پذیره نویسی شرکت‌های در شرف تاسیس، صندوق پروژه و ایجاد فرایند عادلانه تسهیم عرضه های اولیه، سبب بهبود کارایی تخصیصی در بازار سرمایه بعد از انقلاب اسلامی شده است.

پایان پیام/