شامگاه سهشنبه دوم اسفند ماه 1401 در آخرین روز رسمی سیوهشتمین جشنواره موسیقی فجر، «آنسامبل کنسرواتوار سنت پترزبورگ» از کشور روسیه رپرتوار اجرایی خود را به صحنه برد.
رپرتوار اجرایی گروه روسی به شرح زیر است:
آرکانجلو کورلیکنسرتوی گروسو. اپوس ۶ شماره ۲ در گام فا ماژور
آنتونیو ویوالدیکنسرتوی الهامات هارمونیک شماره ۸ برای دو ویلن، استرینگ(زهی) و باس کونتینو آر وی۵۲۲ در گام لا مینور(اپوس ۳)سولیستها:ایوجنیا کلوتسووا ویلن. ناتالی گرینیوک ویلن
آرکانجلو کورلیکنسرتوی گروسو اپوس ۶ شماره ۴ در گلم ر مینور
چیرسکوف(نوازنده پیانو) سولو ۲۰ دقیقه
آستور پیاتزولاتانگوی موسیقی اوبلیویژن از فیلم سینمایی "هنری چهارم" تنظیم از دیمیتری وارلاسلیبرتانگو اثر پیاتزولا
ایوجنیا کلوتسووا نوازنده ویولن و مدیر هنری گروه، ناتالی گرینیوک، نوازنده ویولن، الکسی آندریف نوازنده ویولا، ناتالیا نکورومنایا نوازنده ویلونسل و لیا چیرسکوف نوازنده پیانو از جمله هنرمندانی بودند که از آنسامبل کنسرواتور سنت پترزبورگ به اجرای برنامه پرداختند.
اجرا با اثری از آرکانجلو کورلی آغاز شد. شیوه مسلط نوازندههای ویلن و تکنیک قدرتمند این دو نوازنده به خوبی منعکس کننده هدف و ویژگی آثار کورلی بود چرا که کورلی هم در آهنگسازی نابغه بود هم در نوازندگی ویلن. اجرای آرشههای دشوار و حرکت همزمان روی سیمهای مختلف و کرشندوها و انگشتگذاریهای پوزیسیون از سختترین کارهایی بود که دو نوازنده ویلن در اجرای اول به خوبی به نمایش گذاشتند.
در این بین البته نمیتواند از تسلط و نوازندگی تاچ هنرمند نوازنده ویلنسل گذشت که بخصوص در اجرای آکسانها و نوانسها چیرهدست بود. اکمپانیمان پیانو هم با نوازندگی لیا چیرسکوف و همراهی ویولا، اجرایی بینقص را پیش روی مخاطبان سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر قرار داد.
اوج نمایش اقتدار نوازنده یک ویلن با هنرنمایی خانم ایوجنیا کلوتسووا در اجرای «الهامات هارمونیک» اثر برجسته «ویوالدی» نمایان شد. بیشک میتوان اینچنین سطحی از نوازندگی و مهارت در ویلننوازی موسیقی کلاسیک را به عنوان کارگاهی آموزشی برای کلاسیکنوازان ایرانی قلمداد کرد.
رپرتوار اجرایی کنسرواتوار سن پترزبورگ با اجرای کنسرتوی گروسو. اپوس ۶ شماره ۲ در گام فا ماژور از کوری ادامه یافت.
و اما در بخش بعدی، لیا چیرسکوف نوازنده پیانو 20 دقیقه، با شوپننوازی خود تماشاچیان را مبهوت کرد. شیوه اجرایی این پیانیست و روایت مسلط و قدرتمندانه آثار بسیار دشوار و در عین حال زیبای فردریک شوپن نابغه موسیقی دوران رومانتیک را میتوان یکی از بهترین بخشهای این رپرتوار اجرایی عنوان کرد. این بخش را میتوان همچون بخش اجرای اثر ویوالدی برای ویلن، معطوف به اجرای بهترین خالق آثار پیانو، شوپن دانست و شیوهای از اجرای آثار او که از معدود اجراهایی است که با این پیانوی بوسندورفر معروف تالار وحدت نواخته میشود.
بخش پایانی این برنامه با انتخاب اجرای آثاری از آستور پیاتزولا آهنگساز شهیر آرژانتینی ادامه یافت. در این بخش که دو بار به اجرا گذاشته شد در اجرای اول متاسفانه ساز ویولا با ناکوکی همراه بود که البته اینچنین مسائلی در اجرای زنده پیش میآید که در تکرار دوم این اثر، مساله کوک مرتفع شد.
لیا چیرسکوف نوازنده توانمند پیانو پس از پایان کنسرت در جمع خبرنگاران گفت: بسیار خرسندم که مخاطبان از کنسرت ما را دوست داشتند. امیدوارم بتوانیم یک بار دیگر به تهران بیاییم و اجرای دیگری را برای مخاطبان عالی شما اجرا کنیم. من به موسیقی ایران، مانند معماری فوقالعاده ایرانی نگاه میکنم و میدانم دربرگیرنده ارزشهای بسیار فراوانی است که ریشه در تاریخ و فرهنگ این سرزمین دارد.
وی در مورد میزان آشانییاش با موسیقی ایرانی افزود: آشنایی من با موسیقی ایرانی به مطالعه روی آثار یک آهنگسازی روسی بازمیگردد که روی موسیقی ایرانی تمرکز داشت و من روی این پژوهشها مطالعاتی را انجام دادم. و این را هم بگویم که هنرمندان شما در حوزههای علمی و پژوهشی موسیقی رشد زیادی داشتهاند.
پایان پیام/