به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، سال ۱۴۰۱ با همه رویدادها و اتفاقاتی که در حوزه کتاب و ادبیات داشت به پایان رسید و خوب است که سال نو را با کتابهای نو و تازه شروع کنیم و چه بهتر که اگر میخواهیم کتاب بخوانیم کتابهایی را مطالعه کنیم که اهل فن خوانده باشند و توصیه هم کنند.
افشین اعلا شاعر و صاحب اثر «سربازنامه» کتابی که برای روزهای نوروز به مخاطبان فارس توصیه کرده است کتاب «نیمدانگ پیونگ،یانگ» نوشته رضا امیرخانی از نشر اُفق است که وی اینگونه این کتاب را توصیف میکند.
«کتاب نیمدانگ پیونگ،یانگ نوشته رضا امیرخانی یکی از جذابترین کتابهایی بود که امسال خواندم. بدیهی است وقتی داستاننویسی توانمند مثل امیرخانی نگارنده سفرنامه باشد، آن اثر واجد جذابیتها و نکتهبینیهایی است که از نگاه و قلم سایر سفرنامهنویسان پنهان میماند. علاوه بر این، آشنایی با ویژگیهای رازگونه و پنهان مانده جوامعی مثل کره شمالی، این کتاب را از نوشتههای مشابه ممتاز کرده است. ماجراهای پرکشش و داستانکهای خواندنی لابلای سفرنامه که گاه با چاشنی طنز هم آمیخته است نیز بر جذابیت آن افزوده است.»
اسماعیل امینی نیز که سالهایی دبیری جشنواره شعر فجر و جوایز ادبی مختلفی را برعهده داشته است نیز کتاب «ده باور بیاساس علم مدرن» سفارش کرده است.
«کتاب «ده باور بیاساس علم مدرن» از روپرت شلدریک ترجمه علیرضا شفیعی نسب از نشر ترجمان. این کتاب ساختار منسجمی دارد و با نثری روان ترجمه شده است.»
مهدی قزلی نیز که جدیداً مدیر خانه شعر و ادبیات شده است و قبلاً هم مدیر انتشارات جامجم بود در پاسخ به این پرسش که چه کتابی را معرفی میکنید گفت: «سلام کتابهای جامجم. کسی که یک کتاب از این نشر را بخواند جامجمگیر میشود و پشیمان نمیشود.»
حمیدرضا شاهآبادی نویسنده حوزه ادبیات نوجوان و از مدیران باتجربه حوزه نشر نیر پنج کتاب برای مخاطبان فارس معرفی کرده است که در ادامه میخوانیم.
«در معرفی کتابهایی که سال گذشته توجهم را جلب کردند پیش از هرچیز سراغ کتابهای تاریخی میروم. با فوت استاد دکتر سید جواد طباطبایی در آخرین ماه سال، یک بار دیگر سراغ مجموعه خواندنی «تاملی درباره ایران» رفتم و بخشهای اول آن یعنی نظریه انحطاط، و ملاحظاتی در باب مفهوم ایران را دوباره خواندم. بدون شک طباطبایی گام بسیار مهمی در نظریهپردازی تاریخی ایران برداشته و چهارچوبی ساخته است که کلیات معرفت تاریخی ایران و دیگر وجوه ایران شناسی در آن معنی پیدا میکنند.
اثر دیگر، کتاب «تاریخ نان در ایران» نوشته ویلمفلور دارای مطالب و اطلاعات ارزشمندی است که به پژوهشگران تاریخ اجتماعی ایران و کسانی که مثل من قصد بازسازی تاریخ در قالب رمان و داستان را دارند، اطلاعات ارزشمندی میدهد. کتاب دیگری هم از این نویسنده خواندم به نام «تاریخ بیمارستانهای ایران» که متاسفانه ترجمه ناقص، نارسا، و بدی داشت و از حیث محتوا هم به پای تاریخ نان نمیرسید.
اثر بعدی نیز کتاب «جامعه نگاری عهد قاجار» از پریسا کدیور کتاب بسیار خوبی بود که مدتی پیش در مسیر تحقیق برای نگارش رمان جدیدم مطالعه کردم و اطلاعات خوبی در باره وضعیت راهها و سفر در دوران قاجار از آن به دست آوردم.
و آخرین کتابی که به آن اشاره میکنم کتاب «حیات اقتصادی ایرانیان در دوره مشروطه» نوشته سمیه توحیدلو است که برای درک شیوههای کسب و کار در دوران قاجار و وضعیت طبقات اجتماعی در آن دوران بسیار مفید است.»
وجیهه سامانی نیز که آثاری چون «آن مرد با باران میآید» را در کارنامه نویسندگی خود دارد و دبیر پانزدهمین دوره از جایزه ادبی جلال بود نیز سه کتاب برای مخاطبان فارس معرفی کرده است.
«شاید کمی پیش از اذان صبح»نوشته: احمد یوسف زادهروایتی عاطفی و دلنشین از زندگی و رزم تا مرگ خونین ژنرالی که خود را سرباز وطن نامید.
زندگینامه داستانی «عقیله»نوشته: الهام امینروایتی شیرین و خواندنی از مقاطع مختلف زندگی صبورترین بانوی عالم که کربلای «ما رایت الا جمیلا» را در تاریخ ماندگار کرد.
رمان «در حسرت دست هایت»نوشته: میچ آلبومداستانی که در اوج دوران همهگیری کرونا، تلاش داشت امید و سرزندگی بشر به زندگی و ایمان به لطف و اعجاز دوباره خداوند را زنده نگهدارد.
میثم امیری نویسنده آثاری چون «داغ دلربا» و «باخ» با نظری متفاوت پاسخ ما را اینگونه پاسخ داد.
هیچ کدام از کتابهای انقلابی و دفاع مقدسی و غیره را شایسته معرفی نمیدانم. اما لجنترین کتابی که خواندهام کتاب «دامگه حادثه» تاریخ شفاهی پرویز ثابتی است که نشان میدهد چرا انقلاب شد.
کاش میشد این کتاب را پادکست کرد و هر شب در اخبار ساعت ۲۱ خواند. جمع وقاحت و شیادی و دروغگویی و بهترین سند از رفتارهای ضد انسانی دستگاه امنیتی شاه ایران است. کتاب در لسانجلس منتشر شده است و هیچ ارتباطی با دستگاه فرهنگی جمهوری اسلامی ندارد. کاش میشد کتاب را عیناً چاپ و در مقیاس وسیع توزیع کرد.
فکر کنید چنین آدم خطرناکی که هنوز به افکار پوسیدهاش باور دارد در راهپیمایی «زن، زندگی و آزادی» شرکت میکند. او که در دامگه حادثه میگوید: کسی از ساواک به خانم هما ناطق تجاوز نکرد، چون زن جذابی نبوده است.
داود امیریان نیز که کتاب «جامجهانی در جوادیه» و آثار دیگری را در کارنامه دارد ۲ کتاب خوانده شده و یک کتابی را که میخواهد بخواند را معرفی کرد که در ادامه باهم نظر وی را میخوانیم.
جهادگر نوشته محسن ذوالفقاری، خاطرات و یادداشتهای نویسنده از اردوهای جهادی در سال۹۸ که بسیار خواندنی و جذاب است و عزرائیل نوشته نیما اکبرخانی، یک اثرجذاب، تریلر، پرکشش و خواندنی، در ژانر جاسوسی و خلق کاراکتری جذاب که میخواهم جلد دومش را هم بخوانم.
جواد کلاته که نامی آشنا در ادبیات مقاومت و دفاع مقدس و در حال حاضر نیز مدیر انتشارات ۲۷ بعثت است ۲ کتاب با حال و هوای دفاع مقدس معرفی کرده است.
کتاب «حوض خون»، کتابی الگو برای گونه خاطرهنگاری است و کتاب «روزی که در اتاق عمل گریستم» نیز جنگ را متفاوت از کلیشهها روایت میکند.
سیدمیثم موسویان نویسنده پُرکار کشورمان که اثر «بینام پدر»اش در چهاردهمین دوره از جایزه جلال اثر شایسته تقدیر شد نیز دو رمان را معرفی کرد.
کتاب «نماز میت» نوشته رضا کشمیری. یک رمان با لحنی صمیمی و گرم و پر تعلیق است و اثر دیگر کتاب «زلزله ده ریشتری» نیما اکبرخانی است. رمانی پر از معنا که یک نقد سیاسی، اجتماعی عمیق به حساب میآید و یک روضه مدرن برای امام آقا سیدالشهدا در آن خوانده میشود.
محمد قائمخانی نویسنده آثاری چون «صور سکوت» و «سیمرغ سیمرغ» را در کارنامه خود دارد، ۲ رمان بزرگسال و نوجوان از سیده عذرا موسوی معرفی کرده است.
کتاب «فصل توتهای سفید» از انتشارات شهرستان ادب داستان جستوجوی مدام دختری به نام فروغ است به دنبال امیر پس از همه تهمتهای ریز و درشتی که در محل شنیده؛ اما حالا که دوستوآشنا از پیدا کردن امیر ناامید شدهاند، فروغ هنوز امیدوار است که تنها مردِ واقعاً مرد کل زندگیاش را پیدا بکند.
رمان نوجوان «پرواز اسب سفید» از انتشارات بهنشر داستان دختر نوجوانی به نام گلبرگ است که پدرش در انتظار حکم اعدام است چون خانواده همسایه مقتول، جز قصاص حکم دیگری را قبول نمیکند. مادر مجبور میشود او را شهر دور نگه دارد تا بتواند پرونده را پیگیری بکند و گلبرگ در بیخبری از عاقبت پدرش، در روستا کنار مادربزرگ با ماجراهای تازهای روبهرو میشود.
مریم برادران نویسنده آثاری چون «نا»، «ر» و «منوچهر مدق» نیز سه کتاب را برای مخاطبان فارس توصیه کرده است که از این بین یک کتاب از آثار خودش است.
اثر «دنیای دیروز»، نوشته استفان سوایگ، ترجمه مهشید میرمعزی از نشر ثالث؛ آخرین شاهکار نویسنده که در قالب زندگینامه خودنوشت، بخش مهمی از تاریخ اروپا در فاصله اواخر قرن ۱۹ تا نیمه اول قرن بیستم را تصویر کرده است. نتیجه مطالعه این کتاب، درک اهمیت تاریخ و ارزش صلح است.
اثر دیگر «آرامش در طوفان»، زندگی و زمانه مقصود فراستخواه, نشر نگاه معاصر، به قلم اینجانب (مریم برادران) که بخشی از تاریخ تفکر ایران است از دهه ۴۰ تا ۹۰ و تلاش دارد با روایت زندگی یک اندیشمند و فعال اجتماعی نشان دهد، ایران و ایرانی چه مسیری را در این نیم قرن طی کرده است.
آخرین اثر نیز کتاب «استاد نادان»: پنج درس درباب رهایی فکر، نوشته ژاک رانسیر، ترجمه آرام قریب از نشر شیرازه؛ این کتاب با متنی روایی و البته کمی پیچیده اما عمیق این پیام را دارد که پیش فرضها چه پیامدی در زندگی انسانها و روابط انسانی دارد. چه سیاستمدار، سیاستگذار باشی، چه معلم، چه والد و چه انسانی ساده در جامعه قطعاً مخاطب این کتاب خواهید بود.
پایان پیام/