به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، در گزارشهای قبلی در خصوص گرانی کتاب در بازار نشر، صحبت کردیم که میتوانید در انتهای همین گزارش در بخش اخبار مرتبط آنها را بخوانید، اما خلاصه و عصاره همه گزارشها در خصوص گرانی کتاب به افزایش قیمت کاغذ برمیگردد (به دلیل اینکه ۶۰ درصد از قیمت تمام شده کتاب را کاغذ تشکیل میدهد.) امسال نیز با افزایش قابل توجه نرخ ارز و تخصیص نیافتن ارز نیمایی برای واردات کاغذ در سالجاری با افزایش مجدد قیمت کتاب روبهرو خواهیم شد، اما این که چند درصد افزایش قیمت خواهیم داشت، هنوز معلوم نیست!
البته فعالیتهای خوبی در حوزه تأمین و خودکفایی کاغذ از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد و خانه کتاب و ادبیات ایران در سال گذشته شده است، اما به دلیل اینکه توان تولید داخل، جوابگوی کاملی برای نیاز نشر نیست و از سوی دیگر کیفیتش هم به اندازه کاغذهای وارداتی نیست، ناشران و چاپخانهداران را با مشکلاتی مواجه کرده است.
افزایش قیمت کتاب و از سوی دیگر وضع اقتصادی و جیب مخاطبان همواره میتواند سه خروجی داشته باشد. سادهترین راه این است که کتاب از سبد خرید مخاطب حذف شود و یا مخاطب کتابخوان برای کاهش هزینههای خود به سراغ نسخههای الکترونیک یا کتب دسته دوم برود.
در این گزارش میخواهیم درمورد کتابهایی صحبت کنیم که مرجع هستند؛ کتبی چون اصول کافی، تفسیر المیزان، تفسیر نمونه و ... و نه کتابهایی در قالب ادبیات، روانشناسی، تاریخ و ... که عنوان عامهپسند را به خود اختصاص دادهاند.
تابستان سال گذشته کتاب اصول کافی با ترجمه حجتالاسلام حسین انصاریان که به همت نشر دارالعرفان چاپ شده است به قیمت ۵۰۰ هزار تومان به فروش میرسید. این در حالی است که این اثر در چاپ جدید با قیمت یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان یعنی با افزایش بیش از ۲ برابری به فروش میرسد.
اگر سری به مغازهها و کانالهای فروش کتاب دسته دوم در فضای مجازی بزنیم، اصول کافی با ترجمه محمدباقر کمرهای در چاپهای قدیمی که بعضیاز آنها برای یک دهه پیش و یا بیشتر است با قیمتی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان به فروش میرسد که همین امر خواننده و فردی را که به این کتاب نیاز دارد به سمتی سوق میدهد تا کتاب دسته دوم را به نو و حتی ترجمه باب میلش ترجیح دهد.
همچنین تفسیر المیزان علامه طباطبایی نیز که آخرین چاپش برای بهار سال ۱۴۰۰ بود با قیمت ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به فروش میرسید. چاپ جدید این اثر هم با تهیه کاغذ به مشکل خورده است و اگر از زیر چاپ در بیاید قیمتی بیشاز ۶ میلیون تومان خواهد داشت و تفسیر نمونه آیتالله مکارم شیرازی هم به قیمت چهار میلیون و ۳۰۰ هزار تومان توسط نشر دارالکتب اسلامیه به فروش میرسد که دسته دو و چاپ قدیمش هم تقریباً نصف این قیمت را دارد.
افزایش قیمت کتاب در یک سال گذشته موجب داغ شدن بازار کتب دسته دوم شده و مخاطبان بسیاری را با خود همراه کرده است؛ به طوری که قیمت کتب دسته دوم نصف قیمت چاپ جدید و حتی کمتر است و همین عامل میتواند در آینده مخاطبان بیش تری را به سوی خود جلب کند. چرا که مخاطب برای استفاده از منابع در ابتدای امر به جیب خودش نگاه میکند. خرید و فروش کتب دسته دوم بازاری است که از گردش مالی آن کسی خبر ندارد و ما باید بپذیریم که نویسندگان از فروش کتابهای جدید حقالتألیف دریافت میکنند و خرید کتابهای دست دوم حمایتی از نویسنده نمیکند.
پایان پیام/