در سفر رئیس‌جمهور به سوریه چه گذشت؟/ از استقبال گرم سوری‌ها از رئیسی تا امضای برنامه جامع همکاری‌های راهبردی
12:52 2023/05/05

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری فارس، آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور چهارشنبه گذشته ( ۱۳ اردیبهشت‌ ۱۴۰۲ ) با بدرقه محمد مخبر معاون اول رئیس‌جمهور و با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قمی معاون ارتباطات بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری و جمعی از اعضای کابینه، در پاسخ به دعوت رسمی رئیس جمهور سوریه و برای سفری دو روزه، عازم دمشق پایتخت سوریه شد.

 

 

رئیس جمهور را در این سفر دو روزه، غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر رئیس جمهور، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، محمدرضا آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی که ریاست کمیسیون مشترک ایران و سوریه را بر عهده دارد، مهندس جواد اوجی وزیر نفت، عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و جمعی از تجار و فعالان اقتصادی بخش خصوصی همراهی کردند.

این سفر پس از حدود 13 سال اولین سفر رئیس جمهور کشورمان به سوریه بود که در راستای توسعه روابط دوجانبه انجام گرفت.

آیت‌الله رئیسی پیش از ترک تهران در گفتگویی با خبرنگاران گفت: امروز بر همگان روشن شده که مواضع جمهوری اسلامی ایران بر عقلانیت، تدبیر و حقانیت و مبتنی بر مقاومت و ایستادگی است.

رئیس جمهور با بیان اینکه امروز اثبات شده که مقاومت و آنچه که جمهوری اسلامی بارها بر آن تأکید کرده یعنی ایستادگی و مقاومت در مقابل دشمنان جواب داده است، افزود: امروز در منطقه برای همه روشن است که جمهوری اسلامی ایران ستون مستحکمی به حساب می‌آید که همه می‌توانند به این ستون مستحکم اعتماد کنند و مواضع و جایگاه جمهوری اسلامی به عنوان یک بازیگر اصلی و موثر در تحولات منطقه محسوب می‌شود.

رئیسی با بیان اینکه در این سفر برای تحکیم و ارتقای روابط اقتصادی، سیاسی و امنیتی با سوریه رایزنی خواهیم داشت، تصریح کرد: اراده دو کشور بر توسعه روابط است و زمینه‌های بسیاری برای گسترش همکاری‌ها وجود دارد. در گفتگوهای خود همچنین تسریع در اجرای توافقنامه‌های میان دو کشور را دنبال می‌کنیم و مطمئن هستم که گسترش روابط میان تهران و دمشق به نفع دو ملت و منطقه خواهد بود.

 

 

رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه امروز برای همه روشن شده که سوریه و حکومت قانونی آن باید بر تمام خاک این کشور حاکمیت داشته باشد و حاکمیت ارضی سوریه باید روز به روز تقویت شود، اظهار داشت: در اجلاس «روند آستانه» در تهران هم بر این قضیه تأکید کردیم و الان هم تاکید می‌کنیم که باید همه به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه احترام بگذارند. تثبیت و ارتقای امنیت در منطقه در گرو آن است که دولت سوریه بتواند حاکمیت خود را به شکل موثر بر تمام نقاط این کشور اعمال کند.

آیت‌الله رئیسی با اشاره به اینکه روابط ما با سوریه امروز یک روابط معمولی نیست، خاطرنشان کرد: روابط ایران و سوریه یک روابط کاملاً راهبردی است. دشمنان بسیار سعی کردند سوریه را تجزیه کرده و روابط دمشق با کشورهای منطقه را تخطئه کنند.

رئیس جمهور اضافه کرد: گروه‌های دست‌ساخته آمریکا مثل داعش و دیگر گروهک‌های تکفیری، با قتل و خونریزی و بلوا در سوریه و منطقه آشوب ایجاد کرده و جنایات بسیاری کردند، اما گروه‌های مقاومت و مردم مقاوم سوریه و شخص آقای بشار اسد و دولت سوریه نشان داند که بنای مقاومت دارند و در مقابل هجمه‌ها مقاوم هستند.

رئیسی گفت: حقیقتاً بر هیچ‌کس پوشیده نیست که آنچه گروه‌های مقاومت، حزب‌الله لبنان، نیروهای مستشاری جمهوری اسلامی و شخص حاج قاسم سلیمانی در سوریه انجام دادند، نقش بسزایی در ایجاد امنیت امروز، نه فقط در سوریه بلکه در منطقه دارد.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه آمریکایی‌ها در منطقه گروه‌های تروریستی را ایجاد کردند و گروه‌های مقاومت و عزیزانمان از ایران، عراق، سوریه و دیگر کشورهای منطقه در مقابل تروریست‌ها ایستادگی کردند، افزود: کسانی که مدعی مبارزه با تروریسم هستند، قهرمان مبارزه با تروریسم، حاج قاسم سلیمانی را به شهادت رساندند و باید از این بابت در مقابل افکار عمومی و وجدان‌های بیدار جهان پاسخگو باشند.

رئیس جمهور کشورمان بعد از اینکه وارد دمشق پایتخت شد و همان بدو ورود مورد استقبال مردم سوریه قرار گرفت.

 

 

 

 

بعد از استقبال پرشور مردم سوریه از رئیس جمهور کشورمان، بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه به صورت  رسمی از آیت الله رئیسی در قصر الشعب دمشق استقبال کرد.

 

 

در مراسم استقبال رسمی ابتدا سرود ملی دو کشور نواخته شد و پس از اینکه رؤسای جمهور از یگان تشریفات سان دیدند.

در ادامه آیت‌الله رئیسی و بشار اسد، مقامات عالی‌رتبه همراه را به یکدیگر معرفی کردند.

پس از مراسم استقبال رسمی نشست مشترک هیأت‌های عالیرتبه دو کشور به ریاست رؤسای جمهور برگزار شد.

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی بعد از ظهر چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت و پس از مراسم استقبال بشار اسد، در نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه ایران و سوریه که به ریاست وی و رئیس جمهور سوریه برگزار شد، ضمن ابراز خرسندی از پیروزی دولت و ملت سوریه و جبهه مقاومت در برابر تروریسم‌ و عبور از دوران سخت، گفت: تغییرات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بسیار، نتوانسته بر روابط برادرانه دو کشور تاثیر بگذارد.

رئیس‌ جمهور تصریح کرد: روابط ایران و سوریه با خون شهدای عزیز ما به خصوص شهید حاج قاسم سلیمانی گره خورده‌ و این اسم رمز پایداری‌ و استحکام روابط دو کشور است.رئیسی خاطر‌نشان‌ کرد: دولت و ملت سوریه دشواری‌ها و مشکلات بزرگی را پشت سر گذاشتند و امروز می‌توانیم بگوییم که شما این مشکلات را پشت سر گذاشتید و با وجود تهدیدها و تحریم‌هایی که علیه شما تحمیل شد، توانستید پیروز شوید.

 

 

رئیس جمهور در ادامه متذکر شد: امروز حقانیت‌ جایگاه ایران و سوریه‌، انطباق این مسیر با عقلانیت‌ و مقاومت و ایستادگی کاملاً اثبات شده و جواب داده و کسانی که تا دیروز نسبت به موضع و جایگاه سیاسی و نظرات و دیدگا‌ه‌های ایران درباره سوریه تردید داشتند، متقاعد شده‌اند که این موضع، به‌حق و عادلانه بوده است.

 رئیسی با تاکید بر حمایت و کمک ایران به تحقق صلح پایدار، ثبات‌ و آرامش در سوریه، گفت: جمهوری اسلامی همانطور که در مبارزه با تروریسم در کنار دولت و ملت سوریه ایستاد، در عرصه آبادانی و پیشرفت نیز در کنار برادران سوری خود خواهد ماند.

«بشار اسد» رئیس جمهور سوریه نیز در این نشست، با قدردانی از مواضع و حمایت‌های جمهوری‌ اسلامی از دولت و ملت سوریه در روزهای سخت‌ و بحرانی این کشور گفت: دولت و ملت سوریه محبت‌‌ها و کمک‌های برادران ایرانی خود را فراموش نخواهند کرد.رئیس جمهور سوریه خواستار نقش‌آفرینی بیشتر جمهوری اسلامی ایران در برقراری صلح و امنیت پایدار در این کشور و حضور مؤثر در بازسازی مناطق جنگ‌زده شد.

بشار اسد‌ تصریح کرد: روابط سوریه و ایران، روابط غنی و مملو از تجارب است؛ به این دلیل که حتی در دوره‌های سخت و دشوار هم با وجود طوفان‌های شدید سیاسی و امنیتی در منطقه خاورمیانه، روابط با ثبات و پایداری بوده‌ است.

 در ادامه آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی و بشار‌ اسد رئیس‌جمهور سوریه، برنامه جامع همکاری‌های راهبردی و بلندمدت ایران و سوریه در حوزه‌های مختلف را امضا کردند.

 

 

همچنین مقامات ارشد ایران و سوریه در حضور رؤسای جمهور دو کشور، ۱۴ سند همکاری‌ بین دو کشور در حوزه‌های همکاری‌های تجاری، نفت‌ و انرژی، فنی-مهندسی، مسکن، حمل و نقل ریلی‌ و هوایی، مناطق آزاد و بخش خصوصی، ارتباطات و فناوری‌ و زلزله و امدادرسانی و تسهیل امور زیارتی را به امضا رساندند.

این اسناد توسط وزرای خارجه، راه و شهرسازی، اقتصاد،‌ نفت‌ و ارتباطات و فناوری اطلاعات‌ با همتایان سوری‌ آن‌ها امضا شد.

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی همچنین بعد از ظهر چهارشنبه در نشست مطبوعاتی مشترک با  بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه شرکت کرد.

رئیسی در این نشست با تبریک به ثمر رسیدن مقاومت و ایستادگی ملت و دولت سوریه مقابل دشمنان، گفت: حقیقتاً باید از ایستادگی مردم سوریه در مقابل تهدیدها و اقدامات گروه‌های تکفیری و تجزیه‌طلبان که با حمایت آمریکا و کشورهای غربی و برخی از کشورهای منطقه برای تجزیه این کشور و ایجاد وحشت، تلاش می‌کردند، تمجید کرد.

رئیس‌جمهور افزود: ملت سوریه با هدایت‌های رئیس‌جمهور و دولت سوریه ایستادگی و مقاومت کردند و باید بابت این مقاومت مردم و دولت سوریه را تحسین کرد.

رئیسی با بیان اینکه کشورهایی که نتوانستند در میدان نظامی به اهداف پلید خودشان برسند، تلاش می‌کنند در میدان‌های دیگر از جمله فشارهای اقتصادی و تحریم‌ها اهدافشان را دنبال کنند، اظهار کرد: البته این دسته از کشورها به طور قطع ناکام خواهند ماند.

رئیس‌جمهور با اشاره به اعتراف رسمی آمریکایی‌ها به شکست مفتضحانه سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران، تصریح کرد: وضعیت امروز ایران و سوریه گواه حقانیت و درستی مقاومت و ایستادگی جمهوری اسلامی ایران و سوریه در مقابل فشارها است.

 

 

رئیسی همچنین با بیان اینکه به مردم عزیز فلسطین که در کنار مرز آن‌ها قرار داریم درود می‌فرستیم و یاد شهدای بزرگ فلسطینی و سوری و شهید بزرگوار مقاومت حاج قاسم سلیمانی را گرامی می‌داریم، خاطرنشان کرد: به فلسطینی‌های عزیز عرض می‌کنیم که دیروز انتفاضه اول و دوم و سوم و امروز مقاومت فلسطین در جایگاه بسیار برتر از روزهای گذشته قرار دارد.

رئیس‌جمهور اضافه کرد: امروز معادلات جهان و نظم جهانی به نفع جریان مقاومت و به ضرر جریان استکباری و رژیم صهیونیستی رقم می‌خورد. شرایط امروز در قوت و قدرت فلسطینی‌ها و ضعف رژیم صهیونیستی و حامیانش با هیچ‌کدام از سال‌های گذشته قابل قیاس نیست.

رئیسی گفت: رهبری فرزانه انقلاب اسلامی امام خامنه‌ای (حفظ‌الله تعالی) بارها بر مقاومت تأکید کردند و این از جملات روشن ایشان است که می‌فرماید اگر مقاومت هزینه‌ای داشته باشد، هزینه تسلیم بسیار بیشتر از هزینه ایستادگی و مقاومت است.

رئیس‌جمهور در ادامه با اشاره به تبعیض سازمان‌های جهانی و برخی کشورها در امدادرسانی به زلزله‌زدگان سوریه اظهار کرد: برای وجدان‌های بیدار به هیچ‌عنوان قابل تحمل نیست که شاهد باشند مردم زلزله‌زده در سوریه، اجازه نداشته باشند ضروریات زندگی را از سازمان‌های جهانی و از کشورهای دیگر دریافت کنند. این با کدام منطق قابل توجیه است که کشورهای غربی که ادعای حقوق انسان و بشر دارند، مردم عزیز زلزله‌زده را از اولیات و زندگی اولیه باز دارند.

رئیسی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره در سیاست خارجی خود اعلام کرده که از مقاومت و ایستادگی حمایت می‌کند، تصریح کرد: ما در کنار دولت و مردم عزیز سوریه بوده و خواهیم بود، هم در دورانی که با گروه‌های تکفیری مواجه شدند و هم امروز که شر گروه‌های تکفیری را از سر خودشان کوتاه و شروع به بازسازی سوریه کردند.

رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنانش به مذاکرات مقامات دو کشور و اسناد همکاری امضا شده اشاره کرد و گفت: امروز گفت‌وگوهایی داشتم و اسنادی در حوزه مناسبات تجاری و اقتصادی و سیاسی و دیگر زمینه‌ها امضا شد. زمینه‌های زیادی برای توسعه روابط و مناسبات بین دو کشور وجود دارد و مصمم هستیم که روابط و مناسبات را میان دو کشور و با کشورهای منطقه توسعه دهیم.

آیت‌الله رئیسی با تأکید بر اینکه بنای ما توسعه مناسبات با کشورهای منطقه و بدون حضور بیگانگان است، اظهار کرد: حضور بیگانگان در منطقه را امنیت‌ساز نمی‌دانیم. معتقدیم حضور آمریکایی‌ها در سوریه نه فقط امنیت ایجاد نمی‌کند، بلکه در امنیت سوریه و منطقه اخلال نیز ایجاد می‌کند. آمریکایی‌ها هر چه سریع‌تر از سوریه خارج شوند، امنیت سوریه بیشتر تضمین می‌شود.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه معتقدیم راه ایجاد امنیت آن است که حاکمیت سوریه به طور کامل بر تمامیت ارضی این کشور استقرار پیدا کند، تصریح کرد: همه بدانند که استقرار حاکمیت سوریه بر تمام سرزمین این کشور می‌تواند تضمین‌کننده امنیت در تمام منطقه باشد.

رئیسی اظهار امیدواری کرد که تفاهم‌نامه‌هایی که امروز بین دو کشور منعقد شد، به ویژه در حوزه‌های اقتصادی و تجاری با توجه به ظرفیت‌های بسیار خوب متقابل هر چه سریع‌تر اجرایی شود و گفت: ما دست همه کشورهای منطقه و به ویژه کشورهای همسایه و کشورهای مسلمان را که اولویت سیاسی خارجی جمهوری اسلامی ایران هستند، به گرمی می‌فشاریم و معتقدیم که این ارتباط و این تفاهمات می‌تواند دست بیگانگان را از منطقه قطع کند.

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی عصر چهارشنبه در ادامه سفر خود به حرم مطهر حضرت زینب (سلام الله علیها) رفت و در آنجا به زیارت مرقد خواهر گرامی امام حسین(ع) پرداخت.

 

 

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در ادامه سفر خود به کشور سوریه، به زیارت حرم مطهر حضرت زینب (س) رفت.

رئیسی طی سخنانی در حرم حضرت زینب گفت: درود بر امام حسین (ع) و خواهر مظلومه‌اش(س) و تمام کسانی که رهروی راه این بزرگواران بوده و هستند.

وی افزود: سلام بر همه شهدای اسلام در طول تاریخ و سلام بر شهدای سوریه، لبنان، ایران، عراق و همه کسانی که به نام امام حسین(ع) شهید شدند و برای اعتلای کلمه حق و ابطالِ باطل، خون مطهرشان بر زمین ریخت و سلام بر همه جانبازان و ایثارگران که برای خدا و مبارزه با ظلم و ستم با همه وجود در مقابل مستکبران و ظالمان ایستادگی کردند، سلامتشان را از دست دادند و امروز در کسوت مقدس جانبازی و ایثارگری هستند.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: سلام بر همه مجاهدان راه خدا و کسانی که مردانه ایستادند و از عزت اسلامی دفاع کردند و با شعار هیهات من‌الذله برای امت اسلامی عزت آفریدند، سلام بر مجاهدان راه خدا در حزب‌الله لبنان، حزب‌الله سوریه، حزب‌الله عراق و حزب‌الله یمن و تمام کسانی که در مقابل ستم به اسم حزب‌الله ایستادگی می‌کنند.

 

 

رئیسی ادامه داد: سلام بر مادران، پدران، خواهران، همسران و فرزندان شهدا که صبورانه نبود عزیزان خود را برای خدا تحمل کردند و سختی‌ها را به جان خریدند و زمانی که با سختی فراق از عزیزانشان و سختی ظلم  و ستم مواجه شدند زینب وار فریاد زدند مارأیت الا جمیلا.

وی اضافه کرد: دوازده سال ظلم، توطئه و فتنه کردند، پول‌های حرام را به گروه‌های تکفیری دادند، امپراتوری رسانه‌ای برای جنگ روانی فعال بود، کشتار و جراحت وارد کردند، خانه‌ها را ویران کردند، زنان را بی‌خانمان کردند و کودکان را کشتند؛ ۱۲ سال از جنایات آمریکا و رژیم صهیونسیتی و دست‌پرورده‌های آنان گروه‌های تکفیری می‌گذرد، اما سوریه مقاوم و سرافراز ایستاده است؛ ننگ ابدی برای دشمنان اسلام، عزت و افتخار برای مجاهدان راه خدا.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه آن روزی که جریان گروه‌های تکفیری آغاز شد، برخی جریان را خوب نشناختند و موضع‌گیری درستی نداشتند، اما مقتدای بصیرت‌آفرین ما امام خامنه‌ای شرایط را خوب شناخت و فرمود جنس این حرکت آمریکایی و صهیونیستی است، گفت: این میزان خشونت نمی‌تواند کار مسلمانان باشد، این کار جنایت صهیونیست‌هاست، درست تحلیل فرمود و هدایت کرد و در جهان اسلام در مقابل تکفیری‌ها وحدت ایجاد کرد.

رئیسی ادامه داد: از طرف دولت و ملت ایران صمیمانه از دولت و ملت سوریه به خاطر مقاومت و امتیاز بزرگ پیروزی در این عرصه تقدیر و تشکر می‌کنم، حقیقتا آقای بشار اسد و ملت سوریه با بصیرت در مقابل این فتنه ایستادگی کرد که این ایستادگی دوازده ساله باید مورد تحسین قرار گیرد.

وی خطاب به مردم سوریه نیز، گفت: مقاومت شما، مقاومت مردم فلسطین در مقابل رژیم صهیونسیتی، مقاومت مردان و زنان خدایی در منطقه شرایط را به نفع جبهه مقاومت و علیه رژیم صهیونسیتی رقم زده است.

رئیس‌جمهور افزود: فلسطین مقاوم در انتفاضه اول، دوم، سوم و چهارم، و ایستادگی در مقابل رژیم صهیونیستی آنچنان شرایط را تغییر داد؛ حزب‌الله لبنان در جنگ 33 روزه  در مقاومت 22 روزه غزه و مقاومت 8 روزه و مقاومت 2 روزه کار را به جایی رساند که امروز رژیم صهیونسیتی از همیشه شکست‌پذیرتر و آسیب‌پذیرتر است و حزب‌الله و جریان انقلابی و مجاهدان از همیشه قوی‌تر ظاهر شدند.

رئیسی در ادامه اظهار کرد: ابتکار عمل به دست مجاهدان راه خدا و میدان‌داران فلسطینی و مجاهدان راه قدس است و رژیم صهیونسیتی بسیار آسیب‌پذیر است.

 

 

وی با تأکید بر اینکه سیاست جمهوری اسلامی ایران حمایت از مظلومان است، تاکنون اینچنین بوده بعد از این نیز اینچنین خواهد بود؛ در کنار ملت مظلوم فلسطین بوده و خواهیم بود و در کنار مقاومت در لبنان، سوریه و همه جای عالم خواهیم بود، گفت: بنای ما در نظام جمهوری اسلامی حمایت از مقاومت است و بر این سیاست تأکید داریم.

رئیس‌جمهور ادامه داد: به شما مردان و زنان مقاوم عرض می‌کنم که سوریه دوزاده سال ایستادگی کرد و پیروز شد و امروز در کنار هم جشن پیروزی را در کنار حرم حضرت زینب (س) برگزار می‌کنیم. سوریه به دست شما ساخته خواهد شد و تمام خرابی‌ها به بناهای ماندگار تبدیل خواهد شد و همچنان که در دوران سخت در کنار شما بودیم، در دوران بازسازی نیز در کنار شما خواهیم بود.

رئیسی در پایان خاطرنشان کرد: ارتباط ما دیپلماتیک نیست، ارتباط قلبی بین دو ملت و ارتباطی راهبردی میان دو دولت است و ارتباط عمیقی است که بین ما برقرار شده است هرگز این ارتباط و برادری گسستنی نخواهد بود. این وعده الهی است که اِن تَنصُرُوا اللهَ یَنصُرکُم.

آیت الله رئیسی در ادامه سفر خود به سوریه، عازم منطقه زینبیه شد، زینبیه یکی از مناطقی است که در گذشته، شاهد درگیری گسترده نیروهای مقاومت با نیروهای تکفیری بوده است.

در زمان ورود رئیس جمهور کشورمان به منطقه زینبیه، هزاران نفر از مردم دمشق در مسیر هشت کیلومتری ورود آیت‌الله سید ابراهیم‌ رئیسی به این منطقه حضور داشتند و از رئیسی استقبال کردند.

 

 

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در ادامه برنامه‌های سفر رسمی دو روزه خود به سوریه، صبح روز پنجشنبه، در نشست‌هایی جداگانه با جمعی از رهبران و فرماندهان مقاومت اسلامی و اندیشمندان فلسطینی تأکید کرد: مسئله فلسطین و آزادی قدس مهم‌ترین مسئله امروز جهان اسلام است که نباید به دست فراموشی سپرده شود.

رئیس‌جمهور افزود: جمهوری اسلامی موضوع فلسطین را همواره به عنوان اولویت در سیاست خارجی خود دنبال می‌کند و معتقدیم تمامی معادلات جهان اسلام ذیل این موضوع تعریف می‌شود.

رئیسی با بیان اینکه دشمن با تمام قوا برای مقابله با حقوق فلسطینی‌ها به میدان آمده است، متذکر شد: مسلمانان هم باید همه ظرفیت‌ها را برای احقاق حقوق تضییع‌ شده فلسطین و آزادی قدس شریف به‌کار گیرند.

 

 

رئیس‌جمهور با اشاره به جنگ روانی نظام سلطه برای بقای رژیم صهیونیستی، گفت: دشمنان با راه‌اندازی جنگ ترکیبی به‌دنبال این هستند که به فلسطینی‌ها القا کنند که سرنوشت و زندگی شما در گرو وجود رژیم صهیونیستی است و بقای این رژیم تردیدناپذیر بوده و باید مورد پذیرش مسلمانان قرار گیرد.

رئیسی انعقاد قراردادهایی چون کمپ دیوید، شرم‌الشیخ و اسلو و پیشنهاداتی را که برای عادی‌سازی روابط با کشورهای اسلامی مطرح شده است در راستای بقای رژیم صهیونیستی دانست و افزود: آن‌ها برخی دولت‌ها را وادار به از سرگیری روابط با صهیونیست‌ها کردند، اما آنچه در عمل اتفاق افتاد، پیمان‌شکنی این رژیم و تداوم تجاوز به حقوق فلسطینی‌ها و قتل و غارت بود.

وی با اشاره به جنایت اخیر رژیم صهیونیستی در یورش به مسجدالاقصی و کشتار معتکفین و نمازگزاران روزه‌دار، ادامه داد: کار به جایی رسید که طرفداران عادی‌سازی روابط با اعتراض و سؤال مردم خود مواجه و متوجه شدند هیچ راهی جز مقاومت و ایستادگی مقابل این رژیم وجود ندارد.

رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه امروز ثابت شده مقاومت تنها راه مقابله با اسرائیل و پیشبرد جهان اسلام است، به شکست هیمنه آمریکا و رژیم صهیونیستی در جهان اسلام اشاره و تصریح کرد: امروز بیش از هر زمان دیگری وحدت و انسجام نیروهای مقاومت، منطقه و جهان اسلام برای تسریع شکست رژیم صهیونیستی و آزادی قدس شریف و حاکمیت فلسطینی‌ها بر سرنوشت‌شان ضروری است‌.

رئیسی با بیان اینکه امروز ابتکار عمل به دست مجاهدین و مبارزین فلسطینی در میدان است، نه پشت میزهای مذاکره‌، اظهار کرد: اضمحلال رژیم صهیونیستی را که آثار افول آن قابل مشاهده است، بسیار نزدیک می‌دانیم‌.

رئیس‌جمهور بر همین اساس خاطرنشان کرد: تنها راه‌حل فلسطین‌، حاکمیت دولتی براساس اراده فلسطینی‌ها‌ست و اگر غربی‌ها مدعی دموکراسی هستند، مراجعه به رأی مردم فلسطین را بپذیرند و به نتیجه آن متعهد باشند.

رئیسی در پایان از ملت و دولت سوریه و رهبران مقاومت و مردم فلسطین در غزه و کرانه باختری و حزب‌الله لبنان و سید حسن نصرالله به‌خاطر ایستادگی در برابر رژیم صهیونیستی و ایجاد امید در جهان اسلام قدردانی کرد و گفت: ان‌شاءالله به زودی شاهد آزادی قدس و برپایی نماز در این مکان شریف باشیم.

پیش از سخنان رئیس‌جمهور، «زیاد نخاله» دبیرکل جهاد اسلامی و همچنین مسئولان جنبش حماس و مکتب سیاسی جبهه شرقی به بیان نظرات و دیدگاه‌های خود پرداختند.

اهمیت سفر آیت‌الله رئیسی به سوریه و پیام حمایتی آن به مقاومت و پیام قدرت به صهیونیست‌ها، قدردانی از حمایت‌های همه‌جانبه ایران از مقاومت، تغییر شرایط منطقه و جهان به نفع جریان مقاومت و فلسطین و تأکید بر وحدت جهان اسلام برای مقابله با رژیم صهیونیستی از جمله محورهای مطرح شده در این نشست بود.

رئیسی امروز پنجشنبه در ادامه برنامه‌های سفر دو روزه خود به سوریه، در محل کاخ ریاست‌جمهوری این کشور با علمای بلاد شام دیدار و گفت‌وگو کرد.

رئیس‌جمهور طی سخنانی در این نشست، اصول مکتب امام خمینی (ره) را توکل به خدا، توجه به توانایی‌های مردم و اجرای عدالت در همه امور دانست و گفت: قراردادهایی همچون کمپ دیوید، شرم‌الشیخ و اسلو از آنجا که قراردادهایی غیرعادلانه بوده، هیچ‌گاه نتوانست منافع ملت فلسطین را تأمین کند.

رئیسی در ادامه اظهار کرد: ظلم به سوریه‌، لبنان و فلسطین از طریق تشکیل و حمایت گروه‌های تروریستی و تکفیری، باید روزی در دادگاه‌های جهانی رسیدگی و عوامل آن مجازات شوند. امروز که این ساختارها در اختیار نظام ناعادلانه جهانی است، وظیفه اندیشمندان و نخبگان جهان اسلام به ویژه علمای سوریه، تبیین واقعیت‌ها و از جمله روشنگری درباره ظلم‌های مستمر آمریکا و صهیونیست‌ها به مردم منطقه است.

 

 

 

رئیس‌جمهور با اشاره به جنگ روایت‌ها و تلاش‌های بدخواهان و دشمنان اسلام برای وارونه‌سازی حقایق با استفاده از ظرفیت امپراطوری رسانه‌ای غرب، گفت: در مقابل آن حجم عظیم امکانات رسانه‌ای مطمئن باشید که روایت بر مبنای حق و عدالت بر دل‌ها می‌نشیند و این وظیفه شما عالمان دینی است که راویان صادق حقیقت برای تاریخ باشید.

وی، پیروزی جبهه مقاومت در سوریه، فلسطین و لبنان را قطعی دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران همچنان که در دوره مبارزه با تکفیری‌ها در کنار مردم سوریه بود، در بازسازی این کشور نیز برنامه ما همکاری‌های اقتصادی، تجاری، امنیتی و تعاون برای سازندگی سوریه است.

رئیسی در پایان با تشکر از دولت و ملت سوریه و استقبال گرم روز گذشته آن‌ها، بر احترام به تمامیت ارضی این کشور و لزوم تسلط دولت بر تمام مناطق آن تأکید کرد و گفت: تسلط دولت بر تمامیت ارضی سوریه، موجب تحکیم امنیت در این کشور و همه منطقه خواهد بود و برعکس حضور آمریکا در هر نقطه از منطقه موجب ناامنی است.

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی پیش از ظهر پنجشنبه و در دومین روز از سفر خود به سوریه در دیدار «حسین عرنوس» نخست وزیر سوریه، برنامه جامع همکاری‌های راهبردی و بلندمدت ایران و سوریه را که در این سفر در سطح مقامات عالی دو کشور امضا شد، آغازگر فصل جدیدی در روابط دوستانه و برادرانه دو کشور دانست.

رئیس‌جمهور در این دیدار، توجه ویژه نخست وزیر سوریه به اجرای کامل اسناد و توافق‌نامه‌های همکاری امضا شده بین دو کشور را مورد تأکید قرار داد.

رئیسی با اشاره به ظرفیت‌های فراوان ایران در حوزه‌های اقتصادی‌ تأکید کرد: همکاری‌های ایران و سوریه، در روزهای آرام پس از بحران باید در زمینه‌های تجاری و اقتصادی تداوم و گسترش پیدا کند تا دو ملت از منافع آن برخوردار شوند.

 

 

«حسین عرنوس» نخست وزیر سوریه هم در این دیدار از حمایت‌ها و کمک‌های دولت و ملت ایران در مقطع بحران سوریه قدردانی و تصریح کرد: سوریه هرگز محبت‌های برادران ایرانی خود در دوره جنگ را فراموش نمی‌کند و در همکاری‌ها برای بازسازی نیز ایران در اولویت ما قرار دارد.

نخست وزیر سوریه با استقبال از گسترش روابط تهران و دمشق در زمینه‌های مختلف به ویژه در عرصه اقتصادی و تجاری گفت: اجرای کامل برنامه جامع و ۱۴ سند همکاری‌های دو کشور را با جدیت پیگیری می‌کند.

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، در ادامه سفر خود در جمع فعالان اقتصادی ایران و سوریه گفت: ملت و دولت سوریه در ۱۲ سال گذشته سختی‌های زیادی تحمل کردند و ظلم‌های زیادی بر آنها رفت که عاملان آن باید در برابر خدا، مردم سوریه، وجدان‌های بیدار، قانون و اخلاق و تاریخ پاسخگو باشند.

رئیس جمهور افزود: متأسفانه امروز در عالم ساختار مستقلی برای بازخواست مستکبران وجود ندارد، ولی امیدواریم روزی زمینه محاکمه جنایتکاران فراهم شود و نظام سلطه پاسخگوی جنایاتش در برابر ملت‌های منطقه از جمله سوریه باشد.آیت‌الله رئیسی ادامه داد: ملت ایران و مسئولان جمهوری اسلامی در این سال‌ها و در سختی‌ها و مشکلات کنار دولت و ملت سوریه و یار و همراه آنها بودند و در دوران سازندگی هم کنار شما خواهند بود.

رئیسی افزود: امروز باید پیروزی مردم منطقه و سوریه در مقابل ناامن‌کنندگان و اخلالگران و جنگ افروزان را جشن گرفت که با مقاومت عزتمندانه، کارنامه درخشانی در برابر جهانیان ارائه کرده‌اند.

 

 

رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه امروز اراده ایران و سوریه بر توسعه روابط در همه حوزه‌هاست، تأکید کرد: در جلسه دیروز با دکتر بشار اسد درباره راه‌های توسعه روابط اقتصادی و تجاری و موانع آن بحث و تصمیم‌گیری شد.

آیت‌الله رئیسی افزود: روح حاکم بر مذاکرات دیروز ناظر بر رفع موانع اقتصادی و تجاری برای تجار و فعالان اقتصادی دو کشور بود‌. همچنین ۱۵ سند همکاری امضا شد در راستای اینکه هر کاری لازم است انجام شود تا فصل جدیدی از فعالیت‌های اقتصادی و علمی و فناوری بین دو کشور رقم بخورد.

رئیس جمهور در ادامه اعلام کرد: رفع بسیاری از مشکلات مانند بیمه و بانک مشترک ایران و سوریه با حضور وزرای دو کشور در حال پیگیری است که نتایج آن به زودی اعلام خواهد شد.

آیت‌الله رئیسی با تاکید بر لزوم شناخت ظرفیت‌های اقتصادی ایران و سوریه برای تجار و بازرگانان دو کشور، گفت: هنوز ظرفیت‌های اقتصادی موجود در سوریه به خوبی تبیین نشده و این کار نیازمند ساز و کاری است که دفاتر بازرگانی می‌توانند متولی این امر باشند.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: حجم همکاری‌ها و روابط اقتصادی ایران و سوریه به هیچ وجه متناسب با ظرفیت‌های دو کشور و مناسبات سیاسی ما نیست و باید کار جهشی در جهت توسعه و افزایش روابط اقتصادی و تجاری انجام دهیم.

آیت‌الله رئیسی با اشاره به پیشنهادهای برخی فعالان اقتصادی در این جلسه گفت: برگزاری نشست‌های مشترک اتاق بازرگانی ایران، سوریه و لبنان را مفید می‌دانم و با ایجاد کمیته مشترک بازرگانی برای پیگیری فعالیت‌های اقتصادی دو کشور موافقم و نیاز است برای تسریع در امور تجاری و پیگیری آنها این کمیته مشترک فعال شود.

رئیس جمهور با بیان اینکه سوریه کشوری ثروتمند با مردمی اهل تلاش، فعالیت و خلاق است که سابقه درخشانی در عرصه کار و فعالیت دارند، افزود: سوریه کشوری غنی است و در عرصه کشاورزی، تجارت و فعالیت‌های صنعتی زمینه‌ها و ظرفیت‌های خوبی دارد که متاسفانه امروز مورد ظلم دشمن واقع شده و منابع نفتی و گازی آن در حال غارت از سوی دشمن است، اما برون رفت از این شرایط با مردم مقاوم و تلاشگر سوریه کاملا امکانپذیر بوده و آینده برای سوریه روشن و امیدوارکننده است.

رئیسی همچنین با اشاره به اینکه مردم پرتلاش، زمان‌شناس و فرصت‌ساز در ایران اسلامی همه تحریم‌ها و تهدیدهای دشمن را تبدیل به فرصت کرده و پیشرفت‌های ایران در دوران تحریم بسیار زیاد و خیره کننده است، اظهار داشت: مردم سوریه و شما فعالان اقتصادی نیز حتما همه تهدیدها و تحریم‌ها را در سوریه تبدیل به فرصت برای وضعیت بهتر و ساختن آینده کشورتان خواهید کرد.

رئیس جمهور تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران تجریبات خوبی در عرصه‌های برق، انرژی، گاز و نفت، پتروشیمی، کشاورزی، صنعت، علم و فناوری دارد و آماده تبادل تجربیات و به اشتراک گذاشتن دستاوردهای خود با فعالان اقتصادی و تجاری کشور دوست و برادر سوریه است.

آیت‌الله رئیسی در ادامه با اشاره به مذاکرات روز گذشته میان مقامات دو کشور و اسناد همکاری امضا شده خاطرنشان کرد: تصمیمات خوبی میان دو کشور اتخاذ شده که نتایج آن به زودی به اطلاع شما خواهد رسید.

رئیس جمهور با بیان اینکه مهمترین مسئله میان ایران و سوریه اراده دو کشور بر گسترش روابط است، گفت: بدون تردید این سفر نقطه عطفی در گسترش روابط ایران و سوریه است و تاثیر آن بر رفع موانع و گسترش همکاری‌های اقتصادی میان دو کشور و حتی در منطقه به زودی آشکار خواهد شد.

رئیسی با اشاره به اینکه قطعا با اراده و تلاش شما فعالان اقتصادی و همکاری مسئولان دو کشور توافقات صورت گرفته فیمابین هر چه سریع‌تر اجرایی خواهند شد، اظهار داشت: اطمینان دارم تلاش مضاعف شما فعالان اقتصادی شرایط جدیدی را به نفع مردم دو کشور رقم خواهد زد.

آیت‌الله رئیسی ابراز امیدواری کرد که دولت و ملت سوریه همانگونه که در عرصه مقاومت مقابل دشمن خوش درخشیدند، در حوزه اقتصادی و رفع مشکلات مردم نیز با همکاری و تلاش فعالان و مسئولان اقتصادی خوش بدرخشند.

پیش از سخنان رئیس جمهور، مسئولان اتاق بازرگانی و تجارت سوریه و تعدادی از فعالان اقتصادی ایرانی و سوری و لبنانی به بیان دیدگاه‌ها‌، دغدغه‌ها و راهکارهای خود در خصوص گسترش روابط تجاری دو کشور پرداختند.

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در ادامه برنامه‌های سفر به سوریه، با «فیصل مقداد» وزیر امور خارجه این کشور دیدار کرد.

رئیسی در این دیدار با بیان اینکه ایران دوست روزهای سخت کشورهای منطقه است، گفت: ایران در دوران مقاومت دوست و حامی ملت و دولت سوریه بود و برادری بین دو ملت مقاوم ایران و سوریه تداوم خواهد داشت.

رئیس‌جمهور افزود: جریان مقاومت، به‌ویژه در فلسطین رژیم صهیونیستی را زمین‌گیر کرده و رویکرد توسعه‌طلبی و اشغالگری امروز شکست خورده است. رژیم صهیونیستی همچنین با حمایت آمریکا و کشورهای غربی و نیز میدان‌داری گروهک‌های تروریستی دست ساخته آمریکا قصد داشتند سوریه را تجزیه کنند، اما موفق نشدند.

 

 

رئیسی اظهار کرد: صهیونیست‌ها با حمایت حامیان غربی خود امروز سیاست تجزیه‌طلبی را در سودان دنبال می‌کنند و مردم سودان و جهان اسلام باید مراقب توطئه‌های صهیونیست‌ها باشند و بدانند که مهمترین ضرورت امروز برای ملت‌های مسلمان وحدت بوده و جمهوری اسلامی منادی و دعوت‌کننده همه مسلمانان به وحدت است.

«فیصل مقداد» وزیر امور خارجه سوریه نیز در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از مهمترین روندها و تحولات منطقه‌ای، گفت: تحولات منطقه حاکی از روند رو به رشد و رو به جلوی روابط ایران و سوریه دارد.

وزیر امور خارجه سوریه تصریح کرد: ایران ظرفیت‌های خوبی در عرصه‌های اقتصادی، تجاری، انرژی، علمی و فناوری دارد که می‌توانند در زمینه ارتقای سطح روابط دو کشور مورد استفاده قرار گیرند و باید اجرای توافقات صورت گرفته میان دو کشور را با جدیت دنبال کنیم.

آیت الله رئیسی رئیس جمهورپنج شنبه شب نیز به حرم حضرت رقیه(س) و داخل ضریح دختر سه ساله امام حسین(ع) مشرف شد و زیارت پرداخت.

 

 

 

 

 

مردم سوریه که در بدو ورود رئیس‌جمهور به ورودی حرم مطهر حضرت رقیه(س) از وی استقبال کردند.

 

 

رئیس‌جمهور همچنین با حضور در بازار حمیدیه دمشق از نزدیک با مردم گفت‌وگو کرد.

 

 

رئیس جمهور در ادامه  از مسجد اموی دمشق نیز بازدید کرد.

 

 

رئیس‌جمهور  همچنین با حضور در بازار تاریخی حمیدیه شام با مردم و کسبه اهل سوریه گفتگو کرد و به گرمی مورد استقبال آنها قرار گرفت.

 

 

آیت الله رئیسی رئیس جمهور در نهایت ساعات ابتدایی بامداد روز جمعه، با حضور در فرودگاه دمشق، این شهر را به مقصد تهران ترک کرد.

بشار اسد رئیس جمهور سوریه با حضور در فرودگاه دمشق به آیت الله رئیسی را بدرقه کرد.

 

پایان پیام/