ایران، پرچمدار حفظ و پاسداری از کرامت زن در جهان امروز
03:00 2023/05/08

به گزارش خبرگزاری فارس، سعید صادقلو پژوهشگر مسائل سیاسی و عضو انجمن ژئوپلیتیک ایران در یادداشتی نوشت: ایران اسلامی، همواره سرزمین مادران و بانوان از خودگذشته ای بوده است که با تعالیم و تلاش‌های مثال‌زدنی خود، انسان‌های شریفی را به جامعه تحویل داده اند. در جهان کنونی، کمتر سرزمینی پیدا می شود که به اندازه کشور ما، دارای تاریخچۀ عمیق فرهنگی در زمینه خانواده‌مداری و پاسداشت مقام زن باشد. زن در جامعه اسلامی ما به عنوان کنش‌گر فعال خانه و خانواده، کنش‌گر فعال اجتماعی، کنش‌گر فعال فرهنگی و تربیت کننده و مربی نسل‌های آیندۀ کشور، پا به پای مردان در ساختن جامعه حضور دارد. اهمیت زن و مادر به حدی است که بی‌راه نگفته ایم اگر بگوییم چنانچه جامعه‌ای، مادران موجهی نداشته باشد، آیندۀ خوب و روشنی نیز نخواهد داشت.

ما نمی‌توانیم هیچگاه وجود تفاوت‌های زیست‌شناختی، روان‌شناختی و عاطفی و ... را در میان مردان و زنان کتمان کنیم، لذا بسته به شرایط بانوان و آقایان، کنش‌گری‌های آنان در نهاد خانواده و اجتماع نیز طبیعتاً متفاوت است. 

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کشورمان تقریبا همواره از طرف جریان غرب‌گرا و اندیشۀ فمینیسم، متهم به اهمال در حفظ حقوق زنان شده است. اما حقیقت این است که خود نظام اندیشه‌ای غرب از سده‌های گذشته، متهم اصلی در این داستان است و چنانچه غرب، ظلم‌های تاریخی و ستم‌های ننگین را در حق زنان انجام نمی‌داد، اندیشه فمینیسم و اندیشه های دفاع از حقوق زن نیز به وجود نمی‌آمدند.

در دوره ای دورتر، زن در غرب، به عنوان حیوانی اهلی نگریسته می‌شد که هنگام قحطی او را می‌کشتند و گوشتش را می‌خوردند. بعدها، پس از انقلاب صنعتی، به واسطۀ گسترش کارخانجات و نیاز به نیروی کار و حضور زنان در کارگاه‌ها و کارخانجات صنعتی، مشکلات فراوان در محیط کار و آسیب‌پذیری زنان شدت بیشتری پیدا کرد و موجب ایجاد جنبش‌های کارگری زنان در اروپا شد. بعدها پس از گسترش دموکراسی غربی در قرن نوزدهم جهان و دادن حق رای به مردان و محروم ماندن زنان از این حق، زنان اروپایی مشاهده کردند که همچون دوره یونان باستان شهروند به حساب نمی‌آیند. لذا چنانچه امروزه اندیشه‌های فمینیستی در جهان وجود دارد، منشاء و ریشه آن را باید در ستم گسترده‌ و غیر انسانی ای که غرب در قبال زنان انجام داد، جستجو کنیم. البته امروزه اندیشه فمینیستی خود موجب مشکلات متعددی مانند فروپاشی بنیان خانواده، انکار ارزش‌های اخلاقی و ایجاد ناسازگاری میان زن و مرد در غرب شده است.

امروزه زنان در جوامع غربی، درگیر بیشترین مشکلات روحی و اجتماعی نظیر مزاحمت‌ها، آزارها  و به صورت کالا دیده شدن هستند.

جامعه ایران، به لطف وجود باورهای مذهبی، حیا و عفاف زنان و همچنین غیرت تاریخی مردان، تاکنون تقریبا درگیر مشکلات پیچیده ای که زنان غرب با آن دست به گریبان هستند نبوده است. لازم به ذکر است تا زمانی که مثلث مهم باورهای اعتقادی، حیا و عفاف زنان و غیرت تاریخی مردان، در جامعه ما وجود داشته باشد، زنان ایرانی از مشکلاتی که زنان در غرب برخوردارند، دور خواهند بود.

شما را به سه دهۀ گذشته می‌برم،... «خونۀ مادربزرگه هزار تا قصه داره...» شعری که خیلی از ما ایرانیان با آن آشنایی داریم. شعری که از تلویزیون پخش می‌شد. ما نباید از این قبیل نشانه‌ها ساده عبور کنیم. این شعر نشان دهنده اهمیت «احترام به کدبانوی ایرانی» را نشان می‌دهد. یادمان باشد امروزه در غرب، اساساً  مادر و به خصوص مادربزرگ، افرادی معمولاً فراموش شده هستند. این جامعۀ فرهنگی ماست که این چنین در مقابل مادران و مادربزرگ‌ها از جا بلند می‌شود و آن‌ها را تکریم می‌کند. یادمان باشد، تنها در ایران است که وقتی بانویی سوار بر واگن مترو می‌شود، مردان به احترامش از جای خود بر می‌خیزند و جای خود را به آن‌ها می‌دهند. این ها چیزهایی نیست که در غرب شاهد آن باشیم. این نگاه احترام آمیز ما به بانوان است که موجب شده است در مکان‌های عمومی نظیر مترو، جایگاهی را مخصوص حضور آن ها قرار دهیم تا راحت‌تر بتوانند کنش‌گری خود را انجام دهند و بسیاری مثال های دیگر... لذا جا دارد که اگر به این ها به چشم محدودیت برای بانوان می‌نگریم، عینک خود را عوض کرده و با دیدی واقع‌گرایانه‌تر، این اقدامات در عرصه اجتماع را در جهت منزلت بانوان و راحت‌تر کردن کار بانوان کشورمان ببینیم. اینکه برای ما انسان‌ها جایگاه مخصوص درست کنند، نشان دهنده عزت و احترام ما است و یا عدم رعایت حقوق ما؟! 

لذا امروزه در کمتر کشوری همچون ایران، لطافت و ریحانگی زنان، مهم و یک هنجار و ارزش اجتماعی تلقی می‌شود. تا دیر نشده است بیایید قدر آن را بیش از پیش بدانیم.

پایان پیام/