چگونگی آسیب‌شناسی انقلاب اسلامی در کلام عماد افروغ
12:22 2023/05/24

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، مرحوم عماد افروغ را باید یکی از دغدغه‌مندترین شخصیت‌های فکری انقلاب اسلامی دانست که تا آخر عمر پربرکت خویش در راستای دفاع عقلانی و درست از این مقوله مقدس برآمد. ایشان ضمن دلبستگی به انقلاب و جمهوری اسلامی منکر برخی کاستی‌ها و ضعف‌ها نبود و همواره درصدد گوش‌زد این مسأله بر می‌آمد. در ادامه بخش‌هایی از کتاب «انقلاب اسلامی و مبانی بازتولید آن» را می‌خوانید که مرحوم افروغ اساس آسیب‌شناسی انقلاب را شرح می‌دهد.

بحث من آسیب‌شناسی انقلاب اسلامی است. انقلابی که حضرت امام (رضوان الله تعالی علیه) از آن به عنوان تحفه الهی و هدیه غیبی یاد کردند. سؤال این است که تا چه اندازه توانسته‌ایم این تحفه الهی را تبیین و از دستاوردهای آن محافظت و مراقبت کنیم و در جهت زایش دستاوردهای جدید چه اقداماتی را انجام داده ایم؟ طبق معمول ابتدا نیم‌نگاهی خواهم داشت به آن محورهایی که قصد دارم درباره آن بحث کنم عمده آسیب  تئوریزه نکردن انقلاب اسلامی به مثابه یک واقعیت منحصربه‌فرد است. یعنی اعتقاد دارم که این انقلاب آنطور که باید و شاید تئوریزه نشده و بر پایه این مسأله حیاتی استراتژی بلند مدت نظام در ابعاد فرهنگی، سیاسی و اقتصادی تدوین نشده است ریشه مصائب اصلی ما نیز در همین مسأله است.

وقتی تئوریزه کردن انقلاب اسلامی را به عنوان واقعیتی منحصر به فرد در دستور کار خود قرار می‌دهیم طبیعی است که تئوری منحصر به فردی را هم می طلبد. از تئوری‌های دیگران نمی‌شود به عنوان یک تبیین جامع استفاده کرد. وقتی این مسئله مطرح می‌شود که انقلاب اسلامی را تبیین کنیم باید به چند سوال پاسخ بدهیم. یکی ریشه‌ها و عوامل پیدایش انقلاب اسلامی است . یعنی چه عواملی باعث ظهور و پیدایش انقلاب اسلامی شد؟ به سخن دیگر انقلاب اسلامی چه پیامی برای جهان داشت و چرا انقلاب اسلامی در آن شرایط تاریخی ویژه پیروز شد؟

مسأله دیگری که باید به آن پاسخ بدهیم چرایی پیروزی انقلاب اسلامی است. به این چرایی بایستی بتوانیم پاسخ دهیم یعنی چرا مکاتب و آیین‌های رقیبِ دیگری که همزمان با انقلاب اسلامی مطرح بودند مثل لیبرالیسم و سوسیالیسم ناسیونالیسم و غیره پیروز نمی‌شوند. اینها همه داعی حکومت داشتند اما چرا انقلاب اسلامی پیروز می‌شود؟ چرا تئوری ولایت فقیه فائق می‌آید؟

سؤال دیگر این که اهداف و غایات انقلاب اسلامی چیست؟ یعنی این انقلاب اسلامی چه اهدافی را دنبال می‌کرد که بخشی از آن محقق شده و چه بخشی از آن محقق نشده است. در این راستا باید جدا کنیم اهداف داخلی را از اهداف خارجی و از اهداف خارجی غافل نشویم و به مسائل داخلی خودمان مشغول نشویم ریشه یابی و آسیب‌شناسی کنیم که از چه مقطعی صدور انقلاب منتفی شد و آیا این یک آسیب در جامعه محسوب می شود یا نه؟

شما بخش‌هایی از این کتاب را مطالعه کردید

پایان پیام/