دبیرکل سابق ناتو: کشورهای عضو ائتلاف شاید به اوکراین نیرو بفرستند
09:44 2023/06/08

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «آندرس فوگ راسموسن» دبیرکل سابق ناتو می‌گوید در صورتی که کشورهای عضو ائتلاف ناتو از جمله ایالات متحده در نشست آتی این ائتلاف در «ویلینوس» پایتخت لیتوانی ضمانت‌های امنیتی ملموسی را به کی‌یف ارائه ندهند، گروهی از کشورهای ناتو احتمالاً تمایل داشته باشند که نیروی زمینی برای مبارزه با روسیه به اوکراین اعزام کنند.

روزنامه انگلیسی گاردین در این خصوص نوشت، راسموسن که بعنوان مشاور رسمی «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین در زمینه جایگاه کی‌یف در ساختار امنیتی آینده اروپا فعالیت می‌کند،  در حال سفر به اروپا و واشنگتن است تا قبل از نشست مهم ناتو که 11 ژوئیه (20 تیرماه) آغاز می‌شود، تا تغییر حالات کشورها در قبال اوکراین را مورد سنجش قرار دهد.

وی همچنین هشدار داد که حتی اگر گروهی از کشورها، ضمانت‌های امنیتی به اوکراین ارائه ندهند، کشورهای دیگر، اجازه نمی‌دهند که موضوع عضویت اوکراین در ناتو در آینده از دستورکار نشست ویلنیوس حذف شود.

اوکراین تمایل خود برای پیوستن به ناتو را از سال ۲۰۰۸ اعلام کرده است. این اقدام به شدت با مخالفت روسیه مواجه شد. دولت روسیه تأکید کرد که گسترش حوزه ناتو به سرزمین های شوروی سابق امنیت ملی و حوزه نفوذ آن را تهدید می‌کند. 

کشورهای غربی، از جمله ایالات متحده و اتحادیه اروپا، متعهد شده‌اند که از برنامه اوکراین برای پیوستن به ناتو حمایت کنند. 

اظهارات دبیرکل سابق ناتو در حالی مطرح شده است که «ینس استولتنبرگ» دبیرکل فعلی ناتو گفته است که موضوع تضمین امنیتی در دستورکار نشست ویلنیوس قرار دارد اما تأکید کرده است که ناتو، طبق ماده پنج پیمان واشنگتن، تنها برای اعضای ائتلاف ناتو، تضمین‌های امنیتی تمام عیار ارائه می‌دهد.

طبق گزارش گاردین، «جولیانی اسمیت» سفیر ایالات متحده آمریکا در ناتو در این خصوص گفته است: «ما به دنبال مجموعه‌ای از گزینه‌ها هستیم تا نشان دهیم که اوکراین در روابط خود با ناتو در حال پیشرفت است».

راسموسن در ادامه اظهارات خود تصریح کرد: «اگر ناتو نتواند در خصوص یک مسیر روشن پیش رو برای اوکراین توافق کند، این احتمال وجود دارد که برخی کشورها به صورت جداگانه اقدامی انجام دهند. ما می‌دانیم که لهستان بسیار در ارائه کمک‌های ملموس به اوکراین مشارکت دارد و این احتمال را رد نمی‌کنم که لهستان در این زمینه بر مبنای ملی با قدرت بیشتری مشارکت کند و دیگر کشورهای بالتیک نیز از آن پیروی کنند و احتمالاً شامل اعزام نیرو (به اوکراین) شود».

وی ادامه داد: «فکر می‌کنم در صورتیکه اوکراین در نشست ویلنیوس چیزی به دست نیاورد، لهستانی‌ها به طور جدی رفتن به اوکراین و گردهم‌آوری یک ائتلاف از مشتاقان را بررسی کنند. ما نباید احساسات لهستان را دستکم بگیریم. لهستانی‌ها مدتهاست که احساس می‌کنند که اروپای غربی به هشدارهای آن‌ها علیه ذهنیت واقعی روسیه گوش نمی‌دهد».

اوکراین در حالی به دنبال عضویت در ناتو و دریافت کمک نظامی از غرب است که زلنسکی در دوران زمامداری خود قریب به 20 درصد از خاک کشورش را از دست داده و بسیاری از زیرساخت‌های اوکراین در درگیری با ارتش روسیه یا نابود شده‌اند و یا آسیب جدی دیده‌اند.

با وجود ارسال تجهیزات گسترده از سوی کشورهای غربی برای اوکراین، بسیاری از کارشناسان احتمال پیروزی این کشور در نبرد با روس‌ها را ناچیز ارزیابی می‌کنند. اوکراین اخیرا شهر باخموت را در مواجهه با نیروهای یک شرکت خصوصی نظامی با نام «واگنر» از دست داد و علاوه بر آن متحمل ده‌ها هزار نفر تلفات شد. نام باخموت اکنون به آرتموفسک تغییر کرده است.

پایان پیام/