رشد و ترقی اتحادیه‌های علمی دانشجویی در گرو تداوم حمایت و همراهی وزارت علوم است
01:52 2023/08/01

اتحادیه‌ها و انجمن‌های علمی دانشجویی به عنوان بزرگترین مجموعه های فعال دانشجویی هستند که جوانان فعال در آن ها نقش برجسته ای در پیشرفت های علمی کشور دارند و ظرفیت‌های بسیاری را در دانشگاه‌های سراسر کشور در اختیار دارند که با بهره وری مناسب می توان گام هایی استوار در مسیر توسعه علم محور ایران عزیز برداشت. 

 با توجه به شرایط فعلی کشور، اتحادیه علمی دانشجویی اقتصاد نیز یکی از تشکل های فعال و تاثیر گذار بوده و با توجه به جایگاه اتحادیه ها و تشکل‌های دانشجویی علمی، گفت و گویی را با سید امین توکلانی دبیر اتحادیه علمی دانشجویی اقتصاد کشور داشته ایم که در ادامه به جزئیات آن پرداخته ایم. 

توکلانی: شورای حمایت و نظارت بر فعالیت‌های انجمن‌ها و اتحادیه‌های علمی، نهاد بالادستی ناظر و حامی  فعالیت های علمی دانشجویی در سطح ملی است، در این شورا سه عضو دانشجویی حضور دارند که دو نفر از آن ها نماینده اتحادیه‌های علمی دانشجویی کشور و یک نفر نماینده مجامع انجمن های علمی دانشگاه‌ها است.

آیین‌نامه‌ها، اساسنامه‌ها و دستورالعمل‌ها، همچنین حمایت های مالی و مجوز رویدادهای اتحادیه ها و انجمن های متقاضی، در این شورا مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت تصویب به مرحله اجرا می رسد، دیگر وظیفه مهم شورا، تدوین و اصلاح دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌ها است که یکی از اولویت های اصلی این روز های شورا نیز می باشد و با همکاری و همراهی اثر بخش عموم اعضای شورا از جمله معاون محترم فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، مدیرکل پشتیبانی فرهنگی وزارت، معاون پژوهشی و نمایندگانی از از اساتید دانشگاه‌ها و بدنه وزارت علوم، مشغول همفکری درباره آن هستیم.

دیگر مسئله بحث زمان بندی رویدادهای مهم و اثرگذار حوزه انجمن ها و اتحادیه های علمی دانشجویی است، پیش از این، فعالیت‌های شورا به دلیل شیوع بیماری کرونا در کشور به جدیت امروز نبوده و این مساله باعث شد تا زمان انتخابات اتحادیه‌ها تغییر کرده و برخی مجامع اتحادیه ها به صورت مجازی برگزار شوند.

با این حال در دوره جدید و با حمایت‌هایی که از سمت معاونت فرهنگی وزارت انجام می‌شود، ان‌شاءالله شاهد نقش پررنگ‌تر شورا و بازگشت نظم و برنامه به فعالیت های شورای حمایت و نظارت و عموم انجمن ها و اتحادیه های علمی دانشجویی خواهیم بود.

توکلانی: در مورد آیین‌نامه‌های حاکم بر فعالیت‌های فضای دانشجویی، یکی آیین‌نامه‌های داخلی هستند که وزارت علوم آن ها را تدوین و تصویب کرده و به مرحله اجرا می‌گذارد. دیگری آیین‌نامه‌هایی هستند که در سطح شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب می‌شوند. باید به این مساله اشاره کنم که فضای انجمن‌های علمی فضایی پویاست و می‌طلبد که هرچند سال یک‌بار آیین نامه ها تغییر کرده و برحسب نیازها و ضرورت‌های هر برهه، آیین‌نامه هم تفاوت می کند.

با توجه به گسترش فعالیت های انجمن های علمی دانشجویی به خصوص در حوزه های فن آوری و نوآوری و با توجه به بند 5 ماده 7 آئین نامه تأسیس و فعالیت انجمن ها و اتحادیه های انجمن های علمی دانشجویی؛ در خصوص مصادیق فعالیت های علمی، به همکاری با مراکز رشد، پارک های علمی و فناوری اشاره شده است.

از این رو ارتقای ماموریت ساختاری انجمن های علمی به حوزه فناوری در دستور کار قرار گرفت تا پیش نویس آیین نامه انجمن های علمی فناوری تهیه شود و به مشورت مدیران و کارشناسان فرهنگی و همچنین فعالین علمی دانشجویی گذاشته شود.

توکلانی: مسیر همکاری های بین المللی در کنار پیگیری های همزمان از بخش خصوصی، دولتی و وزارت علوم و دانشگاه ها هم اکنون در دستور کار ما قرار دارد تا بتوانیم در حداقل زمان از تمام ظرفیت ها در مسیر رشد و تعالی انجمن ها و اتحادیه ها بهره برداری کنیم و امید بسیاری به این تلاش ها داریم به ویژه که معاونت فرهنگی اجتماعی وزارت علوم با توجه ویژه ای که به این حوزه معطوف نموده باعث تغییرات مثبت بسیاری شده و جا دارد تا از این فرصت برای قدردانی از این حمایت ها نیز استفاده نموده و اعلام کنم رویه ای که در چند وقت اخیر در سامان بخشی به فضا و فعالیت های انجمن ها و اتحادیه های علمی دانشجویی از سمت شخص معاون محترم امور فرهنگی و اجتماعی و همچنین مدیر کل محترم پشتیبانی از امور فرهنگی اجتماعی دنبال می شود در نوع خود کم نظیر بوده و شایسته تقدیر و تداوم است.

توکلانی: همانطور که عرض کردم خوشبختانه رویکرد بسیار مثبتی نسبت به انجمن ها و اتحادیه ها وجود دارد و همکاری های سازنده ای آغاز شده که نسبت به آینده این همکاری ها بسیار امیدواریم، بویژه شخص معاون محترم فرهنگی و اجتماعی یعنی جناب آقای کلانتری با دغدغه و توجه خاص خود به مسائل انجمن ها و اتحادیه ها، عنایت و حمایت خود را معطوف به این حوزه نموده اند که واقعا قابل تقدیر است و برای عموم فعالین علمی دانشجویی کشور انگیزه بخش می باشد.

توکلانی: به طور کلی تامین مالی مناسب شرط لازم است اما شرط کافی نیست، باید که حمایت مالی توام با حمایت معنوی باشد و حمایت معنوی از فعالیت های علمی دانشجویی یعنی همان تقویت هویت و رسمیت انجمن ها و اتحادیه های علمی دانشجویی که خوشبختانه در این زمینه هم گام های اولیه و مثبتی از سمت معاونت فرهنگی وزارت علوم برداشته شده که در صورت تداوم می تواند سرانجام این خلا بزرگ که از زمان تاسیس نخستین انجمن ها و اتحادیه های علمی دانشجویی از بیش از بیست سال قبل وجود داشته است را جبران نماید.

خوشبختانه حمایت مالی حداقل 10 میلیون تومانی از اتحادیه های علمی دانشجویی مورد تصویب شورا قرار گرفته و تخصیص آن در دست پیگیری است. در بحث حمایت معنوی نیز در حال تولید محتوای لازم برای معرفی هر چه بیشتر اتحادیه ها و انجمن های علمی دانشجویی هستیم تا هویت و رسمیت این نهاد را بیش از پیش ارتقا دهیم. 

توکلانی: قطعا رسانه ها ظرفیت بالایی در تقویت هویت و رسمیت اتحادیه ها و انجمن های علمی دانشجویی دارند اما این ظرفیت بالا ضمن خلق فرصت های بسیار، بعضا تهدیداتی هم در پی دارد، به طور مثال برخی رسانه ها که رویکرد و سیاست خاصی را دنبال می کنند بعضا با تقطیع و تحریف یا بزرگ نمایی و کوچک نمایی مسائل در راستای اهداف خود، رسالت خود در بازتاب عادلانه اخبار را نادیده گرفته و عموم فعالین دانشجویی در زمینه های مختلف را ابزاری در راستای ارائه تحلیل مطلوب خود می بینند.

بنده به شخصه بارها شاهد این برخورد از سمت رسانه های مختلف بوده ام و این تهدیدی بزرگ برای عموم فعالین و فعالیت های دانشجویی به ویژه حوزه فعالیت های علمی دانشجویی است، چرا که این حوزه کمترین حاشیه را داشته و این دست بازی های رسانه ای به ارتقای آن هیچ ‌کمکی نمی کند.

البته که مشکلات و کاستی ها همواره وجود دارند اما این که صرفا کاستی ها را ببینیم و از پیشرفت ها و دستاورد ها حرف نزنیم خلاف عدالت و اخلاق است، رویکرد فعالین علمی دانشجویی همواره نقد عادلانه و اثر بخش بوده است، هرچند که متاسفانه این رویکرد بعضا با شیطنت های رسانه ای به شکلی دیگر تعبیر و تفسیر و ارائه شده.

توکلانی: عرض من خطاب به دانشجویان و مسئولان این است که تخریب و نابودی خیلی راحت و ارزان است اما ساختن و آباد سازی سخت و گران و البته ارزشمند است. متاسفانه ما چه در انتقاد و چه در فعالیت و کنشگری ها، راحت تخریب می‌کنیم. اما اینکه بعدا باز یک اعتمادی شکل بگیرد و نیروی انسانی‌ سرمایه‌ای بیاورد و خلق ارزش کند، به‌راحتی اتفاق نمی‌افتد.

این ساختار در نهایت ما را با یک ویرانی مواجه می‌کند و یک روز‌ همه آنقدر همدیگر را تخریب و از هم گلایه می‌کنیم که می‌بینیم دیگر هیچ‌چیز نداریم و بعد باید غصه آن روزها و افرادی را بخوریم که داشتند می‌ساختند و صرفا به این دلیل که ما با آن شکل ایده یا کار و ارزشی که در حال خلق‌شدن بود موافق نبودیم، جلویشان را گرفتیم. گاهی این مانع‌شدن هم با قانون و فشار نیست بلکه می‌تواند فشار رسانه‌ای باشد، کما‌اینکه فشار رسانه‌ای روی خیلی از فعالان دانشجویی بوده است.

این در حالی است که دغدغه آن ها دغدغه خیلی از ماست، یعنی ایران عزیز. اگر این فضا تغییر کند، می‌توان امید داشت که همه به ساختن، گفت‌وگو و همکاری‌کردن روی بیاورند. گفت‌وگو به هیچ‌کس ضرر و آسیبی نمی‌رساند و تا جای ممکن باید گفت و شنود صورت گیرد و نقش رسانه‌ها در این زمینه بسیار کلیدی است که همه صداها شنیده شوند و همه را ببینند و همه را بازتاب دهند.

هر قدر کمتر با یکدیگر حرف بزنیم، بیشتر از هم فاصله می‌گیریم و کمتر می‌توانیم همکاری کنیم، بیشتر از هم عصبانی شده و وارد اصطکاک و تنش می‌شویم و به تبع این هم بیشتر تمایل به خراب‌کردن خودمان و دارایی‌هایمان پیدا می‌کنیم. لذا برای توسعه ایران عزیز باید که بیش از پیش با یکدیگر گفتگو کنیم.

 پایان پیام/